Mainiot yrittäjät

0

Tänään vietetään valtakunnallista Yrittäjän päivää. Kyseinen päivä on ollut kalenterissa vuodesta 1997 alkaen. Juhlapäivän takana on Yrittäjän Päivä -säätiö. Tarkoituksena on yrittäjätoiminnan tukeminen ja yrittäjyyden arvostuksen edistäminen.

Tällä kertaa yrittäjiä kannustetaan jakamaan yrittäjätarinaansa ja kertomaan arjestaan, suomalaisesta työstä ja kotimaisesta omistajuudesta.

Yrittäjänpäivän 2023 vastaavina järjestäjätahoina ovat Suomalaisen Työn Liitto ja Perheyritysten Liitto.

Tänään on myös Mainion nimipäivä. Harva tuntee ketään Mainio-nimistä henkilöä, mutta mainioita yrittäjiä löytyy Peimarin kunnista yhteensä tuhatmäärin.

Täällä Paimion ”Puhelimenkulmassa” ei tarvitse kuin katsoa ikkunasta ulos havaitakseen monia yrityksiä, joiden palveluja käyttää usein ja mielellään.

Toki lukemattomat Peimarin yritykset ovat tulleet tutuiksi myös jutunteon merkeissä. Vaikka yritys olisi entuudestaan tuttu, niin usein vasta jutuntekohetkellä havahtuu siihen, kuinka valtavasti erilaisia ulottuvuuksia, haasteita ja tehtäviä jututettavan työnkuvaan sisältyy.

Yrittäjyys on monesti palkitsevaa, mutta ei aina. Esimerkiksi pellosta elantonsa saavat maatalousyrittäjät, joita Peimarin alueelle on paljon, ovat tällaisena märkänä syksynä erityisen kovilla. Varsinkin, jos on jouduttu vastikään tekemään isoja investointeja.

Helppoa ei ole monella muullakaan alalla. Kuljetus- ja konealan yrittäjät ovat jo pitkään kärsineet huippukalliista energiasta. Uudet autot eivät mene kaupaksi, ja asuntokauppakin on aallonpohjassa. Rakentamisen riskit ovat suuret ja niin edelleen.

Moni yrittäjä on onneksi perusluonteeltaan optimistinen. Hän jaksaa uskoa yrittäjyyteen eikä taivu, vaikka ilkeä tuuli lyö vasten kasvoja, ja puhelin soi harvakseltaan. Kokemuksesta on yrittäjälle hyötyä sikälikin, että hän on jo oppinut, että asiat tapahtuvat sykleissä.

Tänä syksynä tätä. Ensi syksynä ehkä jo aivan toisenlaista. Jatkuvasta aaltoliikkeestä kertovat myös tilastot. Mutta eivät ne tuo lohtua silloin kun lama kouraisee pahimmin.

Onneksi monella alalla menee yhä melko hyvin tai ainakin kohtalaisesti. Ja onneksi monelta Suomi-yrittäjältä löytyy valtava määrä innovaatio- ja muuntautumiskykyä eli suomeksi kekseliäisyyttä.

Niinpä yhä pärjäämme kansainvälisissä kilpailukykyvertailuissa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän