”Neljän kantturan navetta” sai uuden ilmeen– Paimiolainen Seppo Villa on kunnostanut piharakennustaan vihreän siirtymän hengessä ja perinteitä kunnioittaen

0
Seppo Villan kesähuoneen irtaimistoon kuuluu noin 80 vuoden ikäinen matkalaukku, jonka päällys on koristeltu Ranskan Rivieralla sijainneiden entisaikojen loistohotellien mainostarroin. - Isäni työskenteli toisessa maailmansodassa eri lentokonetyyppien moottorimekaanikkona ja matkusteli sen johdosta paljon, kertoo Seppo Villa, joka kerran yöpyi edesmenneen isänsä jälkiä seuraten Saint Raphaelin Continental Hotellissa.

PAIMIO

Seppo Villa , 74, jäi kymmenkunta vuotta sitten eläkkeelle Danske Pankin yritysrahoitushommista. Hän paluumuutti Leena-vaimonsa kanssa kotiseudulleen Paimioon. Tarkemmin sanottuna Paimion Jalkalankylään, mistä hänen isänsä osti aikoinaan ”maidonlähettäjätilan” talouskeskuksen.

Eläkeläisenä Seppo on pohtinut erilaisia tapoja, miten maaseudun vanhaa rakennuskantaa kannattaisi hyödyntää ja ylläpitää.

Pihapiirissään hänellä on muun muassa 1940-luvulla valmistunut navettarakennus.

– Neljän kantturan navetta, jonka toisessa päässä on läpiajettava heinälato, Villa täsmentää.

Rakennus on tätä nykyä pienimuotoinen aurinkovoimala. Katolla on kolmisenkymmentä aurinkopaneelia. Navetan aurinkoiseen päätyyn niitä tulee vielä lisää. Samalla päätylaudoitus uusitaan. Uudet laudat ovat jo pihassa.

Villan hanke on pieni murto-osa Suomessa meneillään olevasta vihreästä siirtymästä. Hänen 30 paneelia käsittävä voimalansa tuottaa paneelia kohden 420 watin tehon. Tällöin laskennallinen teoreettinen tuotto on 12 600 kilowattituntia vuodessa.

Halpa hinta,

pitkä takuu



Aurinkovoima-toimiala on yhä melko pieni, mutta kasvaa huimaa vauhtia. Suosion syy on selvä:

– Suomen korkea rakentamisen taso takaa, että talossa kuin talossa on jo valmiina 3-vaiheinen sähköjärjestelmä, johon johdetaan valtakunnan verkosta ostettavaa vaihtovirtaa, Villa sanoo.

Aurinkopaneelien kohdalla laitteistoon kuuluu invertteri, joka muuttaa katolta tulevan tasavirran vaihtovirraksi ja syöttää sen talon jo olemassa olevaan järjestelmään.

– Tämä lisävirta käytetään ensin oman torpan tarpeisiin, ja sen jälkeen sähkön ostaa oma sähköyhtiöni maksaen siitä pörssihinnan vähennettynä asiakaskohtaisella marginaalilla.

– Yhtiö ei maksa tienestiä rahana, vaan ansio jää tilille, josta sillä kuitataan pimeän, huonotuottoisemman talven sähkölaskuja, Villa täsmentää.

Investointi maksoi alle 14 000 euroa. Laitetoimittaja antaa paneeleille 25 vuoden materiaalitakuun ja 30 vuoden tuottotakuun. Invertterin takuuaika on 10 vuotta.

Navetta-pub kesävieraille



Ulkoapäin navettarakennusta on ehostettu paitsi seinäpintoja uusimalla ja maalaamalla myös hankkimalla parioviin kyröläisen sepän takomia metrin pituisia valurautasaranoita.

Myös vanhan navettarakennuksen sisäpuoli on uusiokäytössä. Villa on sisustanut sinne entisaikojen tunnelmaa henkivän viihtyisän kesähuoneen eli ”navetta-pubin”. Oman väen ja ystävien seurustelutilaksi.

– Ihailen sitä talonpoikaista ammattitaitoa, jolla tämän rakennus aikoinaan toteutettiin, hän sanoo.

– Paneelien asentajakin totesi työnsä lomassa, että hienoa entisajan maalaistimpuri-jälkeä.

Villan pihapiiriin on modifioitu myös tunnelmallinen savusauna. Se korvaa entisen ”tavallisen saunan” ja seisoo samalla kivijalalla. Rakenteet ovat muiltakin osin pitkälti samat.

Perinteitä pidetään kunniassa.