Pääkirjoitus: Paikallista kiekkoherkkua

0

Aloitetaan tilastofaktalla: Paimio on yksi Suomen 12 paikkakunnasta, jossa on vähintään kaksi miesten jääkiekkojoukkuetta II-divisioonatasolla. Ja samaisen listan ainoa, jossa on alle 25 000 asukasta. Lähimmäksi pääsevät noin 26 000 asukkaan Imatra ja runsaan 34 000 asukkaan Nokia.

Voi siis huoletta sanoa, että Paimio on jääkiekkokartalla todellisena Davidina Goljatien seurassa. Sekä Haka että Paimion Kiekkoseura lähtevät jälleen tällä viikolla alkavaan kauteen asemista, joista kumpi tahansa – tai parhaassa tapauksessa jopa molemmat voivat pelata aivan sarjan kärkisijoista.

Vaikka esimerkiksi PaiHan miesten edustusjoukkueen taival tämän kauden jalkapallon Kolmosessa on ollut tahmea, pitää Paimiossa 1990- ja 2000-luvulla kasvaneena aina välillä nipistää itseään ja muistuttaa, että ennen ei paikallisessa aikuisurheilussa todellakaan ollut paremmin.

Eipä tarvitse mennä kuin runsaat 10 vuotta ajassa taaksepäin, jolloin paimiolainen mies- ja naisurheilu tarkoitti huipputasolla lähinnä PaiHan miesten jalkapallon edustusjoukkueen seilaamista Nelosen ja Vitosen välimaastossa. Jääkiekossa ei edes edustusjoukkuetoimintaa ollut, ja jalkapallon puolellakin sittemmin mainetta aina valtakunnallisissa sarjoissa asti niittäneet naiset olivat vasta aloittelemassa sarjapelejä.

Moni asia muuttui kuitenkin kesällä 2012, kun paimiolaisista ex-huippukiekkoilijoista koostunut ryhmä päätti perustaa Hakaan edustusjoukkueen, ja jo keväällä 2013 Paimiossa pelattiin ensimmäiset II-divisioonatason pelit.

Syksyllä 2018 paikalliselle jääkiekkotarjottimelle ilmestyi uusi ”kummajainen”, kun Paimion Kiekkoseuran miesten edustus ilmoittautui IV-divisioonaan. Parissa vuodessa myös keltapunaiset kipusivat kaksi porrasta ylemmäs, ja oli ensimmäisten jääkiekon paikallisotteluiden aika.

Ja ne ovat olleet kieltämättä piristysruiske koko sarjalle. Useita satoja katsojia paikallispelistä toiseen, tiukkoja otteluita ja ennen kaikkea todellista alasarjatunnelmaa. Vaikka pelin tuoksinassa on jaettu välillä reilustikin jäähyjä, on pelien jälkeen kätelty ja kiitelty aina puolin ja toisin.

Jos välillä liiankin kliiniseksi ja tapahtumaköyhäksi äityvä liigakiekko Turun Gatorade-centerillä alkaa syksyn tai talven aikana puuduttaa, kannustan kurkkaamaan ainakin yhden, mieluummin useamman neljästä tulevan kauden Paimion paikallispelistä.

Yllättäviä käänteitä, vauhtia ja sykkeitä nostattavia tilanteita ei tule varmasti uupumaan. Ja muutamalle sijoitetulle eurolle saa taatusti vastinetta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän