Pääkirjoitus: Muista muistisairasta

0

Ensi viikolla vietetään Muistiliiton organisoimaa Muistiviikkoa . Muistisairaudet koskevat Suomessa useita. Lähes jokainen tuntee muistisairaan henkilön. Suomessa arvioidaan olevan tällä hetkellä yli 190 000 muistisairasta. Vuosittain lähes 15 000 henkilöä sairastuu maassamme muistin sairauksiin.

Muistiviikon teemana on ”Hyvää elämää muistiystävällisessä yhteiskunnassa” ja näkökulmana muistisairaan kohtaaminen. Paimiossa Muistiyhdistys järjestää kaupungintalolla 22. syyskuuta yleisöluennon, jossa käsitellään muistisairaan henkilön kohtaamista ja annetaan käytännön neuvoja arkeen muistisairaan tai muistisairauden kanssa.

Muistisairaiden määrä on THL:n mukaan kasvanut vuosikymmenten saatossa voimakkaasti. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että ihmisten elinikä on kasvanut koko ajan. Lisäksi sairastuneiden määrän kasvuun vaikuttavat muistisairauksien riskitekijöiden yleisyys ja väestön koulutustaso.

Riskitekijöitä ovat korkea verenpaine ja kolesteroli, diabetes, ylipaino ja tupakointi. Lisäksi aikaisemmin muistisairautta ei diagnosoitu samalla tavalla kuin ennen, ja iäkkäiden ihmisten muistisairaus saatettiin sivuuttaa vain ”vanhuuden höperyytenä”.

Muistiliitto neuvoo nettisivuillaan, miten kohdata muistisairas ihminen: ei potilaana, vaan ihmisenä.

Muistisairaan kohtaamista koskevien vinkkien soisi toki koskevan ihan kaikkia ihmisten välistä kanssakäymistä: katso puhuttaessa silmiin, kuuntele, vältä kiireen tuntua ja ole läsnä.

Niin uutisissa kuin somen keskusteluryhmissä ilmoitellaan usein karanneista tai kadonneista muistisairaista – tälläkin seudulla. Myös tällaisessa tilanteessa on tärkeää tietää, miten muistisairaan kohdalla tulee toimia. On hyvä yrittää puhumalla selvittää tilanne, mutta usein kannattaa ottaa yhteyttä hätäkeskukseen.

Onneksi sitä mukaa kun muistisairaudet yleistyvät, niiden hoidot kehittyvät.

Yle uutisoi pari viikkoa sitten, miten Oulun yliopistolliseen sairaalaan on saatu testikäyttöön aivopesuri, jolla voidaan pestä kuona-aineita muistisairaiden ihmisten aivoista. Laite on ainoa Pohjoismaissa.

Ihan heti laitteesta ei ole luvassa apua muistisairauden kanssa kamppaileville, sillä laitteen käyttöä tutkitaan ensisijaisesti aivosyövän hoidossa ja vasta myöhemmin muistisairauksissa. Tämä antaa kuitenkin toivoa, että ehkä jo muutaman vuoden päästä muistisairauksiinkin on olemassa parantavia hoitomuotoja.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän