Pääkirjoitus: Syksyn kuuma peruna?

0

Onko Paimioon suunnitteilla oleva sisäliikuntahalli tämän syksyn kuuma paikallispoliittinen peruna ja budjettivääntö?

Ennusmerkit viittaavat, että saattaa hyvinkin olla. Tällä viikolla Kunnallislehden toimitukseen on kiirinyt useammaltakin suunnalta sen suuntaista tietoa, että hankkeella on melko samansuuruiset kannattaja- ja vastustajakunnat.

Lieneekö kannattajia kuitenkin aavistuksen verran enemmän? Siltä vaikuttaa, mutta mene ja tiedä.

Toimittajilta on miltei hihasta vedellen kyselty, että kuinkahan mahtaa käydä.

Kunpa osaisimme edes valistuneesti arvata.

Hallia on toivottu Paimioon jo usean vuosikymmenen ajan. Otetaanko jälleen kerran aikalisä vai pitäydytäänkö voimassa olevassa investointisuunnitelmassa, joka näyttää hallille vihreää?

Vaikka toistaiseksi on linjattu, että hallia ryhdytään vihdoinkin tosissaan toteuttamaan, ei se ole kiveen hakattua.

Terveydenhuolto ja sosiaalitoimi ovat kuluvan vuoden alusta lukien olleet Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varhan peukalon alla. Sitä taustaa vasten ei ole luultavaa, että rakennettaisiin merkittävää vastakkainasettelua esimerkiksi vanhustenhuollon tarpeiden ja sisäliikuntahallin välille.

Koulutoimen ja esiopetuksen hankkeet ovat kuitenkin yhä kaupungin rahoitusvastuulla. Ja sillä sektorilla on yhä paljon ja moninaisia investointitarpeita.

Toisaalta sisäliikuntahallin hyödyt kohdentuisivat pitkälti juuri lapsiin ja nuoriin. Toki muihinkin ikäryhmiin. Eräänlainen vetovoimatekijäkin halli olisi muuttovoittoa tavoittelevalle Paimiolle. Mutta kuka osaa – ja kuinka tarkkaan – punnita hallin hyödyt suhteessa varsin mittaviin kustannuksiin.

Jos on empivällä kannalla, voi pohdiskella nykytilannetta eli koulunuorison koronan jälkeistä voimakasta pahoinvointia. Vistan raitilla lampsimisen ja pärtsäämisen sijaan – tai ainakin rinnalle – mikä tahansa virike, kimmoke tai mielenkiinnon kohde olisi juuri nyt kultaakin kalliimpi.

Tärkeää on kuitenkin, ettei sisäliikuntahalli olisi pelkästään kilpailullinen areena, vaan soisi sijaa myös monenlaiselle höntsälle ja vapaamuotoiselle, mielellään toki kuitenkin ohjatulle, liikunnalle. Kiva ja uudenlainen tarjonta saattaisi yllättäen synnyttää paljonkin liikunnallista kipinää.

Monta kipinää on jo nyt kytemässä. Lasten ”Mini-olympialaiset” keräsivät kuulemma vastikään Paimiossa ennätyksellisen osanoton.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän