Paimiosali täyttyi vanhemmista, joille jaettiin nyt vastuuta kasvatuksesta

0
Lähes täysi paimiosali kuunteli, kun sekä Lounais-Suomen poliisi ja paikalliset nuorten parissa toimivat aikuiset kertoivat oman katsauksensa viime viikkoina kuohuttaneista tilanteista.

Paimio

Paimiosali täyttyi torstai-iltana lähes viimeistä penkkiä myöden lapsistaan huolestuneista vanhemmista. Illan teemana oli keskustella avoimesti siitä, mikä tilanne paikkakunnalla puhuttaneessa nuorten väkivaltaisuus-, rikos- ja kiusaamisaallossa on.

Varsinaiselle avoimelle keskustelussa puolitoistatuntisessa illassa jäi verrattain vähän aikaa. Sen sijaan Lounais-Suomen poliisin, Paimion nuorisopalveluiden, koulutoimen ja muiden sidosryhmien edustajien puheenvuoroissa kerrottiin laaja-alaisesti mikä tilanne nuorten väkivalta- ja muissa häiriökäyttäytymistapauksissa on niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti. Lisäksi nuorten vanhemmille annettiin tukku työkaluja siihen, miten asioita tulisi käsitellä paimiolaiskodeissa yhdessä nuorten kanssa.

Avauspuheenvuoron pitänyt Lounais-Suomen poliisilaitoksen Janne Aro-Heinilä korosti myös vanhempien vastuuta siitä, missä nuoret esimerkiksi viikonloppuiltaisin liikkuvat.

– Jos mietitään että mitä ne nuoret tekevät vaikkapa perjantai-iltana klo 21:n jälkeen tai missä he ovat, niin eihän sellaista pohdintaa pitäisi edes olla. Kyllä tämän ikäisten nuorten paikka on silloin vielä kotona perheen parissa, hän muistutti.

Vastuu kasvatuksesta vanhemmillaPoliisin puheenvuoron jälkeen ilta jatkui niin vanhempainyhdistysten, nuorisopalvelujen, koulujen kuin myös kaupungin virkahenkilöiden puheenvuoroilla. Vaikka näkökulmat vaihtelivat, oli ydinviesti pitkälti sama: vastuu kasvatuksesta on ennen kaikkea vanhemmilla.

Esiin nostetuista nuorten puheenvuoroista kävi ilmi, että häiriökäyttäytyminen kohdistuu pääasiassa nuorempiin lapsiin. Sen sijaan vanhemmat lapset kokevat turvallisuutensa hyväksi.

Sosiaalisessa mediassa levinneisiin videoihin opastettiin suhtautumaan kriittisesti, joskin vakavasti. Poliisin mukaan kaikki videot eivät ole aitoja, ja seassa on myös näyteltyä materiaalia. Kävi myös ilmi, että osa vanhemmista on kiihdyksissään ja tunnekuohuissaan jakanut videoita eteenpäin. Poliisi huomautti, että videoita ei missään nimessä tule jakaa muille kuin poliisille.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän