Perheyritys laajeni sähköliikkeestä nykyaikaisen talotekniikan moniosaajaksi – Sauvon Sähkötarvikkeen toiminta alkoi jo 60 vuotta sitten

0
Sisarukset Mikko Laihinen ja Maija Manninen taustanaan vanha ilmavalokuva Sauvon ydinkeskustasta ja torista. Entinen Sauvon Sähkötarvikkeen kiinteistö on ilmavalokuvan vasemmassa laidassa keskellä.

SAUVO

Sähkö, LVI sekä tieto- ja viestintäteknologia ICT. Siinä vuonna 1963 perustetun Sauvon Sähkötarvikkeen kolme toisiinsa nivoutuvaa tukijalkaa ja palvelukokonaisuutta. Perheyritys tuottaa talotekniikan suunnittelu- ja asennuspalveluja pientalo- ja maatalousyrittäjäasiakkaille. Lisäksi asiakkaita ovat muun muassa taloyhtiöt ja julkishallinto.

Tätä nykyä Sauvon Sähkö / LVI / ICT -nimellä toimiva yritys sijaitsee Timperin teollisuusalueella Sauvon liikekeskustan länsilaidalla ja on viimeisen kymmenen vuoden aikana työllistänyt vuosittain 14-19 talotekniikka-alan osaavaa ammattilaista. Yritys toimii koko Varsinais-Suomen alueella. Pääsuuntia ovat Sauvon ohella Turku ja Salo lähiympäristöineen.

Tekniikka kehittyy nykyisin sen verran vinhaa vauhtia, että Sauvon Sähkössä jokainen vuosi on erilainen kuin edeltävä vuosi.

– Koko ajan joutuu oppimaan uutta. Tekniikan nopea kehitysvauhti tuo työntekoon kiirettä, mutta myös paljon mielenkiintoa. Työssä viihtyy hyvin, kun on vaihtuvuutta ja vapautta, sanoo Sauvon Sähkö / LVI / ICT:n toimitusjohtaja Mikko Laihinen .

Iso-Iivari suositteli SauvoaMonenlaista uutta oli ilmassa myös 60 vuotta sitten, jolloin Into ja Anna-Liisa Kalliola perustivat Sauvon Sähkötarvikkeen.

Kotitaloudet alkoivat tuolloin hankkia laajassa mitassa sen aikaista modernia kodinkonetekniikkaa, kuten sähköliesiä ja jääkaappeja. Niinpä Kalliolat perustivat asennuspalvelujen rinnalle kodinkone- ja sähkötarvikemyymälän.

Kalliolat tulivat Sauvoon Somerolta tuntematta uutta kotipaikkakuntaa entuudestaan juuri lainkaan.

– Ratkaisun taustalla oli paimiolainen sähköalan pioneeri ja yritysjohtaja Iso-Iivari Lähteenmäki, jonka palveluksessa Into oli 60-luvun alussa. Hän vihjasi isovanhemmilleni Intolle ja Anna-Liisalle, että menkää Sauvoon, siellä on tarvetta sähköalan yritykselle, Laihinen kertoo.

– He päättivät lähteä, ja siitä saakka töitä on ollut joka päiväksi.

Sauvon Sähkö juhlii 60-vuotista taivaltaan perjantaina 6. lokakuuta tarjoillen Yrittäjäntiellä kahvia ja suolaista avointen ovien merkeissä.

Vuokratiloista omiin tiloihinEnsi alkuun yritys toimi vuokralla Kansallis-Osake-Pankin talossa, mutta siirtyi pian hankkimiinsa omiin tiloihin torin laidalle. Oman väen lisäksi työntekijöinä oli 2–3 asentajaa. Suunnilleen sillä vahvuudella mentiin 2000-luvun alkuun asti.

Kaksi Inton palkkaamaa asentajaa teki Sauvon Sähkötarvikkeessa 40-vuotisen työuran.

Into Kalliola kuoli viime vuonna 89 vuoden ikäisenä. Hän oli loppuun saakka kiinnostunut perustamansa yrityksen toiminnasta ja kuulumisista.

– Eräänlaisen talonmiehen roolissa Into poikkeili viikoittain täällä Yrittäjäntiellä, Mikko Laihinen kertoo.

Sauvon Sähkötarvike muuttui vuonna 1980 kommandiittiyhtiöksi. Ensimmäinen sukupolvenvaihdos tapahtui vuonna 1993, jolloin yrittäjiksi tulivat Inton poika Heikki Kalliola ja vävy Veikko Laihinen .

Vuonna 2010 toteutettiin toinen sukupolvenvaihdos. Uudeksi toimitusjohtajaksi Veikko Laihisen tilalle nimitettiin Mikko Laihinen. Tuossa vaiheessa yritys oli jo osakeyhtiö, ja toimialaan kuului myös LVI-tekniikka. Silloin myös Mikon veljen, Olli Laihisen vetovastuulla nykyään oleva ICT-puolikin teki jo tuloaan.

Maija vastaa taloushallinnostaTänä päivänä Mikko Laihinen muodostaa sisarensa Maija Mannisen kanssa tiiviin työparin yrityksen keskeisillä tehtäväalueilla. Sähköinsinööriksi ja LVI-talotekniikan osaajaksi kouluttautunut Mikko vastaa LVIS-alan teknisestä puolesta ja johtaa yritystä. Talossa vuodesta 2007 työskennelleen Maijan vastuualuetta ovat muun muassa taloushallinto, töiden vastaanotto ja aikataulutus.

– Olemme Mikon kanssa tiivis tiimi, ja esimerkiksi lomien aikana pystymme osittain tuuraamaan toisiamme, Maija sanoo.

Nyt perheyrityksen toimintaan osallistuu pienessä mitassa jo suvun neljäskin polvi: Maijan 12-vuotias poika Valtteri ja Mikon miltei samanikäinen tytär Saima-Lyydia.

– Ajatus on tullut heidän suunnaltaan. He sanoivat haluavansa tehdä täällä jotain, ihan mitä vaan. Tarjolla on ollut muun muassa siivousta ja kaikenlaista järjestelyä, Maija kertoo.

Mikon ja Maijankin kohdalla työskentely perheyrityksessä on jo nuorena opittu mieluisa elämäntapa.

Mutta työstä on silti hyvä kyetä toisinaan hetkeksi irtautumaan.

– Joka alalla on nykyisin kiirettä ja hektisyyttä, mutta itsehän me teemme kiirettä tässä maailmassa. Vapaata täytyy välillä vaan ottaa, pohdiskeli Mikko syyslomansa kynnyksellä.

Sauvon SähköPerustettiin vuonna 1963 nimellä Sauvon Sähkötarvike. Perustajina Into ja Anna-Liisa Kalliola.

Osakeyhtiöksi vuonna 2002. Samaan aikaan muutto uusiin toimitiloihin Sähkömiehentielle.

Paitsi sähköasennuksia myös kodinkone- ja sähkötarvikeliike vuoteen 2004 saakka.

Vuodesta 2004 sähkön rinnalla laaja LVI-puolen tarjonta.

Vuonna 2011 atk-puoli omalla Violet ICT -aputoiminimellä hoitamaan yritysasiakkaiden laitehankintoja ja tukipalvelua.

Puoli vuosisataa täyteen vuonna 2013. Muutto nykyisiin toimitiloihin Sauvon Timperin teollisuusalueelle.

Nykyisin kaikki talotekniikan palvelut ja kokonaisratkaisut uudis- ja saneerauskohteisiin – suunnittelusta toteutukseen ja huoltoon.