Piikkio Works alkaa valmistaa hyttejä junien makuuvaunuihin

0
Havainnekuva uusien makuuvaunujen kolmen hengen hytistä (Kuva VR).

KAARINA

Risteilijöiden hyttivalmistajana tunnettu Piikkiö Works Oy on saanut Škoda Group -konserniin kuuluvalta Škoda Transtech Oy:ltä 144 hyttimoduulin tilauksen VR:n uusiin makuuvaunuihin. Sopimukseen sisältyy myös optio 480 lisämoduulin toimittamisesta tulevina vuosina. Tilaus merkitsee Piikkiön hyttitehtaalle täysin uutta aluevaltausta.

– Aloimme jo pari vuotta sitten aktiivisesti miettimään, miten saisimme työkuormaa tasaisemmaksi. Meillä on risteilijöiden hyttitilauksia aina vuoteen 2026 saakka, mutta kuorma ei ole tasainen ja joudumme tuotantokatkojen vuoksi käymään muutosneuvotteluja silloin tällöin, Piikkio Worksin toimitusjohtaja Ari Kumpulainen kertoo.

– Siksi ryhdyimme kehittämään sellaista tuotetta, joka sopisi raideliikenteeseen. Tätä makuuvaunuhyttimoduulia olemme aktiivisesti kehittäneet vuodesta 2021 alkaen asiakkaan määritysten pohjalta.

Ensimmäiset toimitukset ensi vuoden keväälläMakuuvaunujen hyttimoduulitilausta edelsi kansainvälinen tarjouskilpailu, jonka Piikkio Works voitti. Tilauksen saamiseen vaikutti muun muassa hyttitehtaan vankka kokemus modulaaristen rakenteiden valmistajana. Makuuvaunujen hyttimoduuleilla on tiukat laatuvaatimukset muun muassa lujuuden ja paloturvallisuuden suhteen.

VR:n alkuvuodesta tilaamat makuuvaunut valmistetaan Škoda Groupin Otanmäen tehtaalla Kajaanissa. Ensimmäiset hyttimoduulitoimitukset Piikkiöstä Otanmäkeen ajoittuvat ensi vuoden kevääseen. 144 hyttimoduulin tilauksessa on kyse 9 makuuvaunusta ja 480 moduulin optiossa puhutaan 30 vaunusta.

Ensimmäisellä makuuvaunuhyttien tilauksella ei ole vielä kovin suurta merkitystä työllisyyteen tehtaassa, joka pystyy valmistamaan risteilijöihin noin 6 500 hyttiä vuodessa yhden työvuoron voimin.

Kyse onkin vasta päänavauksesta, ja tavoitteena on saada uudelle aluevaltaukselle myös jatkoa.

– Pitkän tähtäimen suunnitelmamme on olla kilpailukykyinen toimija ainakin pohjoismaisilla markkinoilla ja mahdollisesti laajemminkin, Kumpulainen visioi.

– Suomessa ei ole toista toimijaa, joka valmistaisi makuuvaunuhyttejä samalla konseptilla kuin me. Muualla Euroopassa kilpailijoita kyllä on.

Hyvät luvut viime vuodeltaViime vuonna Piikkio Works teki ennätysmäisen, yli 117 miljoonan euron liikevaihdon. Myös tilikauden tulos kasvoi merkittävästi ja oli 847 000 euroa.

Tällä hetkellä tuotanto on täydessä vauhdissa, ja hyttejä valmistuu Tui Cruisesin tilaamaan Mein Schiff 7 -risteilijään. Niiden tuotanto jatkuu lokakuun lopulle saakka. Sen jälkeen vuorossa ovat Icon-luokan toisen risteilijän runsaat 4 000 hyttiä.