Piikkiössä sijaitseva puutarha­tuotannon tutkimustila myydään tarjousten perusteella

0
Ilmavalokuva myynnissä olevasta alueesta ja sen rakennuksista. Puiden reunustama päärakennus kohoaa korkeimmalle. Sen takana on ruokala. Kuvan vasemmassa laidassa näkyy Aarne Ervin piirtämän johtajan huvilan kattoa.

KAARINA

Senaatti-kiinteistöt käynnisti viime tiistaina tarjouskilpailun koskien Kaarinan kaupungissa, Piikkiön Yltöisten kylässä sijaitsevaa puutarhatuotannon tutkimustilaa.

Myytävällä lähes neljän hehtaarin suuruisella määräalalla sijaitsee kaikkineen 17 rakennusta. Pitkään tutkimustilana toimineeseen rakennuskokonaisuuteen kuuluvat muun muassa viisi asuinrakennusta, päärakennus, ruokala ja kasvihuone.

Luonnonvarakeskukselle (LUKE) vuokrattua kasvihuonetta lukuun ottamatta kohteet ovat nykyisin tyhjillään

Alue ja suurin osa rakennuksista on suojeltu rakennusperintölain nojalla. Alueen rakennuskanta – johon sisältyy muun muassa Aarne Ervin suunnittelema johtajan huvila – on peräisin eri aikakausilta. Myös arkkitehti Otto-Iivari Meurmanin vuonna 1929 suunnittelemat päärakennus ja ruokala voidaan luokitella arvorakennuksiksi.

Ervin piirtämä huvila kaipaa monilta osin saneerausta, mutta Meurmanin – joka laati aikoinaan myös tutkimustilan yleissuunnitelman – piirtämät päärakennus ja ruokala ovat varsin hyväkuntoisia.

Toivonlinnantien molemmin puolin


Alueen rakennusten pinta-ala on yhteensä 3 551 neliömetriä. Rakentamisvuodet ulottuvat vuodesta 1816 vuoteen 1986.

Myytävä kokonaisuus sijoittuu peltoaukean lounaiskulmaan Toivonlinnantien molemmin puolin. Alueella ei ole asemakaavaa eikä yleiskaavaa.

Piikkiön Yltöisten koetilalla on ollut merkittävä rooli maatalous- ja puutarhatutkimuksessa. Alun perin tila toimi viljelykokeiden ja tutkimustoiminnan paikkana, erityisesti avomaan vihannesten ja kasvihuonekasvien osalta.

Alueelle perustettiin myös arboretum eli puulajipuisto. Myöhemmin alueelle rakennettiin myös asuinrakennuksia, lähinnä tutkimustilan työntekijöille ja heidän perheilleen.

Kohteesta on tehty kulttuuriympäristöselvitys.

Senaatti-kiinteistöt on Suomen valtion kiinteistöasiantuntija ja toimitilakumppani.

Se luo työympäristöjä ja vastaa niiden ylläpidosta.

Senaatti-kiinteistöjen tehtävänä on myös kehittää valtion kiinteistövarallisuutta ja pitää huolta kulttuurihistoriallisista kohteista.