Sauvon Aspa-koti Sopukassa on asuttu jo 20 vuotta – “Ohjaajat ovat mukavia ja täällä on tosi yhteisöllistä”

0
Aspa-kotiin kuuluvat yhteistilat mahdollistavat yhteisöllisyyden. Kuvassa taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Lasse Juvander (vas.) ja asukkaat Leena Nurmi (vas.) ja Tuija Sipinen (edessä). Sipisen takana vasemmalla istumassa Jukka Airinen, jota tervehtimään tullut Olli Airio (vas.). Taimmaisena vasemmalla vastaava ohjaaja Janne Suomi, vieressään Aspa-kodin johtaja Kaisa Mikola. Asukkaat vasemmalta oikealle: Ossi Launto, Jarkko Lindqvist, Antti Soupas, Nina Moilanen ja Jari Niskanen sekä edustalla oikealla ohjaaja Emmi Mikkola.

SAUVO

– Olen ollut oikein tyytyväinen, ohjaajat ovat mukavia ja täällä on tosi yhteisöllistä, Nina Moilanen sanoo, ja muut nyökyttelevät vieressä.

Moilanen on asunut Sauvon Aspa-koti Sopukassa viiden vuoden ajan. Talon 14 asukkaasta viisi on asunut Sopukassa koko sen kaksikymmenvuotisen olemassaolon ajan.

Aspa-koti on asumispalveluyksikkö, joka tarjoaa yhteisöllistä ja tuettua asumista liikunta- ja kehitysvammaisille sekä mielenterveyskuntoutujille.

Sauvon Sopukka on yhteisöllisen asumisen yksikkö, jossa asuu seitsemän ihmistä. Lisäksi tuetun asumisen piirissä on Sauvossa toiset seitsemän ihmistä. Heille tarjotaan tuetun asumisen palvelut koteihin.

Yksiöt ja yhteistilaa


Sopukka sijaitsee Sauvon Hakkistiellä ja on osa tavallista rivitaloyhtiötä.

– Yhtiössä on yhteensä 17 asuntoa, joista Aspa-asuntoja on seitsemän. Tämä yhteistyö on sujunut erittäin hyvin, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Lasse Juvander .

Sopukkaan kuuluvat asunnot ovat yksiötä. Jokaiselle asukkaalle on omansa. Tämän lisäksi Sopukan asukkaille on yksi yhteinen asunto yhteistiloina. Yhteistiloihin tullaan ruokailemaan ja siellä järjestetään myös erilaista yhteistä toimintaa, kuten askartelua tai puutarhanhoitoa.

Asunnossa toimii myös Aspan-toimisto.

Sopukkaan kuuluu neljä henkilökunnan jäsentä. Henkilökuntaa on yhteistiloissa paikan päällä joka päivä kello 7–22.

Yhteistilassa järjestetään myös asukaskokouksia.

– Esimerkiksi taloyhtiön vuosikokous pidetään tässä, Juvander sanoo.

Asukaslähtöistä toimintaa


Sopukan asukkaille järjestetään noin kerran viikossa jotain tavallisesta poikkeavaa ohjelmaa. Toisinaan se voi olla esimerkiksi Kunnallislehden vierailu, joskus taas retki johonkin kohteeseen.

Sopukan 20-vuotissynttäreiden kunniaksi asukkaat kävivät elokuussa retkellä Naantalissa juhlistamassa merkkipäivää. Syyskuussa he järjestivät juhlan kunniaksi kakkukahvit Sopukassa.

Erilaisia retkiä pyritään järjestämään noin kerran kuukaudessa. Retket voivat olla esimerkiksi ostosreissuja Turkuun.

– Olemme käyneet esimerkiksi Seurasaaressa seurakunnan kanssa ja kutsuttuna eräällä kesämökillä Karunassa, Aspa-kodin johtaja Kaisa Mikola kertoo.

Toimintaa järjestetään asukkaiden toiveiden ja tarpeiden mukaan.

– Aspan yhtenä sloganina onkin, että ”sinä päätät kaapin paikan”, eli toimintatapamme on asukaslähtöistä, Mikola toteaa.