Yrittäminen luo hyvinvointia

0

Suomessa on pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Lisäksi on paljon yksinyrittäjiä ja heidän mikroyrityksiään. Sitten on se suurten yritysten ryhmä. Niiden, jotka näyttävän saavan kaiken tarjottimella. Vaikka eivät saa. Monen suuren yrityksen tarina alkoi yhden ihmisen näystä.

Se, joka tekee paljon työtä, saa paljon palkkaa ja joka tekee vähän työtä, saa vähän palkkaa. Paitsi, että se ei ole todellisuudessa niin. Riippuu nimittäin paljon siitä, mitä työtä tekee. Työn tekeminen pitäisi luoda menestystä ja menestyksen taustalla ovat näyt ja elämänarvot. Jos ihminen on toimelias, hän saa rikkautta. Se ei tarkoita välttämättä paljon rahaa, vaan toimeliaisuus itsessään sisältää rikkauden ja menestyksen avaimet. Menestynyt yrittäjä on vain keskittynyt oikeisiin asioihin.

Jokainen yrittäjä haluaa menestystä jollain tasolla. Jos ei muuten niin haaveissa ainakin ja menestyksen mittareita on monenlaisia. Yksi tyytyväinen yrittäjän asiakas voi tuntua suurelta menestykseltä. Vielä suuremmalta menestykseltä tuntuu yrittäjän palkkapäivä. Näkyjen toteutuminen ja menestys luovat usein varallisuutta ja sen mukana valtaa. Vallalla taas on synkkä puolensa epäoikeudenmukaisissa käsissä.

Yrittäjyys luo kuitenkin lähes aina jotain uutta, uutta työtä ja uutta hyvinvointia. Ilman yrittäjiä ei lennetä lomamatkoille, ilman yrittäjiä ei ole kaupoissa paljon ruokaa, sairaaloissa hoitotarvikkeita ja ilman yrittäjiä ei olisi vaatteita vaatekaupoissa. Muodista puhumattakaan. Yrittäjät ovat länsimaisena tuntemamme yhteiskuntajärjestelmän kivijalka. Yrittäjät lisäävät hyvinvointia kaikilla tasoilla, poikittain ja pitkittäin.

Monet yrittäjät tekevät pitkiä päiviä eivätkä ehdi pitää lomaa tai viettää vapaa-aikaa. Joillekin se on valinta, joillekin pakko, koska vähävaraisuus huolestuttaa, jopa itkettää. Missä ovat haaveiltu menestys ja palkkapäivä? Mitä hyötyä on kaikesta työstä ja vaivannäöstä?

Yrittäjä arvottaa työtään myös vapaudella. Rajat yrittäjän vapaudelle asettaa lainsäädäntö. Vapauden toisessa vaakakupissa on turvattomuus ja sen sietäminen. Tuleeko palkkapäivä vai ei? Ja mitä sillä kaikella vapaudella oikein tekee? Jos haluaa turvallisen ja turvatun työn, ei kannata alkaa yrittäjäksi.

Työ kuin työ on hyvinvoinnin perusta, olipa se julkista tai yksityistä työtä. Sillä perustalla ovat vähintään koti ja perhe. Mikroyrittäjyys, pieni, keskisuuri tai suuri yrittäjyys ovat yhtä kunnioitettavia ja toisen kunnioituksessa pitäisi kilpailla. Kilpailu menestyksestä kuuluu yrittäjyyteen ja se paineistaa yrittäjän nousemaan aamuisin nauttimaan vapaudestaan ja valinnastaan. Yrittäjän tuottama rahan määrä ei ole sama asia kuin yrityksen arvot, mutta molemmat lisäävät valtion ja kansalaisten hyvinvointia.

Ulla Nuutinen

Kirjoittaja on Paimion Yrittäjien hallituksen

jäsen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän