Kaupunginjohtajalta iso investointilista Paimiossa päättäjien käsittelyyn – ”Kun kaupunki kasvaa ja kasvattaa palveluitaan, se myös maksaa”

0
Hallintojohtaja Jaana Hölsö, kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki ja tekninen johtaja Juha Saarinen esittelivät Paimion kaupunginjohtajan talousarvioehdotusta keskiviikkona kaupungintalolla.

Paimio

Todellinen investointibudjetti. Näin kuvaili Paimion kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki keskiviikkona julkaistua ja seuraavaksi kaupunginhallituksen kautta kaupunginvaltuustoon etenevää talousarvioehdotustaan.

Pääkohtina investointilistalla ovat Kriivarin koulun kaksisarjaistaminen, uuden koulurakennuksen pystyttäminen nykyisen, saneeraukseen menevän koulurakennuksen yhteyteen ja sisäliikuntahalli, jonka olisi määrä nousta urheilupuistoon vuosien 2024 ja 2025 aikana. Akuutein isoista investoinneista on kuitenkin Oinilan päiväkoti, jonka rakentaminen alkaa jo tämän vuoden puolella. Valmista pitäisi olla ensi syksynä.

Kieltämättä, investointiluvut ja asiat arviossa ovat Paimion mittapuullakin massiivisia. Mutta yhtä lailla tärkeitä ja ajankohtaisia.

– Onhan se todellinen investointibudjetti. Mutta kaikki hankkeet ovat sellaisia, joita kasvavassa kaupungissa tarvitaan kipeästi. Pitää myös huomioida, että näiden seuraavien kolmen vuoden suurinvestointien jälkeen on taas edessä rauhallisempia vuosia, Jussinmäki korostaa.

Sisäliikuntahallista tiukka äänestys?

Liikuntapiireissä iloa aiheuttaa varmasti se, että sisäliikuntahalli pysyy edelleen sitkeästi budjettilistalla. Huhupuheissa asiasta saattaa kuitenkin muodostua hyvinkin tasaväkinen äänestys marraskuun kaupunginvaltuuston kokouksessa. Vankkaa kannatusta on, mutta on myös niitä, jotka eivät lähes 7 miljoonan investointiin olisi nyt valmiita.

1970-luvun lopulta lähtien suunnittelupapereissa vaihtelevasti esiintynyt halli on kuitenki nyt ensimmäistä kertaa todella lähellä toteutua.

– Siinä mielessä tilanne on erilainen kuin aiemmin, että nyt hallille on myös kaupungin tarve. Meiltä loppuvat yksinkertaisesti sisäliikuntatilat kesken kasvavan oppilasmäärän myötä, Jussinmäki korostaa.

– Olen luottavainen, että asia etenee myös kaupunginhallituksen ja -valtuuston pöydältä eteenpäin.

Lisäksi ajankohta rakentamiselle olisi nyt siinä mielessä sopiva, että viime vuosien rakennusbuumin hiipumisen myötä kilpailu urakoista on nyt äärimmäisen kovaa.

– Se tarkoittaa sisäliikuntahallin osalta sitä, että säästöä alkuperäiseen laskelmaan tulisi jopa runsaat puoli miljoonaa euroa ja Koivulinnan urakkakin saatiin lopulta puoli miljoonaa halvemmalla, mitä oli suunniteltu. Toki tilaajan riskikin on isompi korkokulujen kasvaessa, huomauttaa Paimion kaupunkin tekninen johtaja Juha Saarinen.

Miljoonan vuotuinen kassavaje

4,3 miljoonaa suunnittelukustannuksineen maksavan Oinilan päiväkodin rakennustyöt pääsevät näillä näkymin vauhtiin jo joulukuussa. Suurista rakennushankkeista se valmistuu ensimmäisenä jo ensi vuoden puolella, jonka jälkeen katseet siirtyvät sisäliikuntahallin ohella Kriivarin koulun laajentamiseen ja saneeraamiseen.

Se on kaikkiaan lähes 10 miljoonan euron investointi, joka kasvattaa Kriivarin koulun oppilasmäärää ja -kapasiteettia yli 250:n ja jonka tavoiteaikataulu on asetettu syyslukukauteen 2026.

Investointien myötä myös kaupungin vuotuiset kiinteistöjen käyttökustannukset kasvavat merkittävästi. Käytännössä se tarkoittaa, että kaupungin kassaan tarvitaan tulevaisuudessa noin miljoona euroa enemmän rahaa vuosittain. Se taas tietää veronkorotuksia, joista ensimmäisenä voimaan astuu kaupunginjohtajan ehdotuksessa kunnallisveron nosto 8,11 prosentista 8,30 prosenttiin.

Samalla kun Oinilan päiväkoti valmistuu ja Kriivarin koulu laajenee, tulee eteen myös useita rekrytointeja, jotka kasvattavat kaupungin vuotuisia kuluja.

– Kun kaupunki kasvaa ja kasvattaa palveluitaan, se myös maksaa. Ei tässä silti mihinkään isoihin korotuksiin ole tarvetta lähteä. Paimiolla on varaa katsoa tilanteen kehittymistä muutama vuosi aika rauhallisesti, Jussinmäki muistuttaa.

FAKTA: Kaupunginjohtajan ehdotuksessa rakennushankkeita yli 20 miljoonalla

  • vuonna 2024 Oinilan päiväkoti, yhteensä 4,3 miljoonaa
  • vuosina 2024–2025 sisäliikuntahalli, yhteensä 6,8 miljoonaa, josta valtion avustuksen osuus 0,75 miljoonaa euroa
  • vuosina 2023–2026 Kriivarin koulun laajennus ja saneeraus, yhteensä 9,7 miljoonaa euroa
  • vuosina 2023–2024 Koivulinnan asuinalueen rakentaminen 1,0 miljoonaa euroa

Lisää velkaa, mutta myös verotuloja

Investointien myötä viime vuosien ja tämän vuoden ylijäämäiset budjetit ovat ainakin tulevina vuosina historiaa. Ensi vuoden kaupunginjohtajan talousarvioehdotus on 337 000 euroa alijäämäinen, ja tulevina vuosina alijäämä on budjetissa vain kasvamassa. Lisäksi jos kaikki kolme lähivuosien isoa rakennushanketta toteutuvat, tietää se myös lisävelkaa kaupungille pitkällä aikavälillä noin 15 miljoonaa euroa.

Velan määrä kohoaisi nykyisestä noin 51 miljoonasta eurosta siis 65 miljoonan euron päälle.

– Pitää toki muistaa, että viime vuosina velkaa on myös lyhennetty noin seitsemällä miljoonalla ylijäämäisten budjettien myötä. Eli ei tässä vain velkaannuta, vaan lainoja on myös hoidettu hyvin ylijäämäisten vuosien aikana. Ja siten meillä on myös varaa ottaa velkaa tällaisessa tilanteessa, kun sitä tarvitaan, kaupunginjohtaja Jussinmäki huomauttaa.

Selvää on kuitenkin, että painetta esimerkiksi kunnallisveroprosentin nostolle tulee olemaan myös tulevina vuosina. Myös kiinteistöveroprosentti kohoaa kaupunginjohtajan esityksessä 1,1 prosentista ensi vuodeksi 1,3 prosenttiin.

– Valtionosuudet putoavat, joten lisätuloja on saatava. Lisäksi 1,3 prosenttia on jatkossa myös valtakunnallisesti maapohjan kiinteistöveron alaraja.