Kolumni: Rauhan tekijöitä

0

Varmasti jälleen tänäänkin aamun uutisia lukiessa silmien eteen lävähtävät kuvat sotatantereilta Ukrainasta, Gazan kriisialueelta ja monista muista maailman kolkista. Kuten eilenkin. Ja toissapäivänä.

Itse huomaan vähitellen turtuvani sodan ja kriisien kuvastoon – traagisiin ihmiskohtaloihin, mahtia pullisteleviin sotakoneisiin, savuaviin raunioihin. Mikään ei enää järkytä, tunnu miltään, vilahtaa vain ohi – tai pikemminkin, jotten enempää järkyttyisi – käännän sivua, suljen silmäni ja korvani. En liene ikävä kyllä ainoa. Valitettavasti.

Eikö hädän näkemisen yhä uudelleen ja uudelleen pitäisi saada meissä aikaan jotain muuta kuin turtumista – asioiden tällaisena hyväksymisen sijaan meissä pitäisi syntyä tahtoa lievittää hätää, tehdä hyvää, olla rauhantekijöitä. Eikö vain?

Yhden tai oikeastaan aika monen rauhantekijän olemme menettäneet äskettäin. Tarkoitan nobelisti, presidentti Martti Ahtisaarta. Monet meistä muistavat hyvin hänen presidenttikautensa, mutta rauhantekijänä olo lienee jäänyt vain muutamien uutiskuvien varaan niin Namibian itsenäistymisen kuin Kosovon kriisin sopimisen osalta. Ei mikään ihme, rauhaa tehdään taustalla, usein tietoisesti poissa julkisuuden häiritsevästä valokeilasta.

Jotta rauha löytyisi, pitää rakentaa askel askelelta luottamusta, osapuolten tulee kuunnella toisiaan, vaikeistakin asioista pitää pystyä keskustelemaan rauhallisesti; pitää olla halu etsiä yhteistä sovintoa vilpittömästi, rauhaa aidosti tahtoen. (Kaikki edellä mainittu on sovellettavissa myös kotiin ja työpaikalle.)

”Rauha on tahdon asia”, on Martti Ahtisaari todennut viisaasti. Mistä löytyisivät meidän aikamme marttiahtisaaret, rauhanrakentajat, jotka herättäisivät tahdon rauhaan, saisivat kriisien ja konfliktien osapuolet saman pöydän ääreen? Tai edes mistä löytyisi tahto rauhaan, se kun tuntuu tällä hetkellä kovin puuttuvan?

Koska kysymykset tuntuvat suurilta ja vastaukset tavoittamattomilta, voi aloittaa pienestä, siis lähipiiristä ja omasta itsestä; yhdestä rauhan ajatuksesta, vaikka Franciscus Assisilaisen nimissä kulkevasta pyynnöstä: ”Tee minusta rauhasi välikappale niin, että sinne missä on vihaa, toisin rakkauden; missä loukkausta, toisin anteeksiannon; missä epäsopua, toisin yksimielisyyden.”

Rauhaa!

Miika Rosendahl, kirkkoherra

P.S. Rauhan rakentajana maailman konfliktialueilla voit olla tukemalla kansainvälisesti toimivia avustusjärjestöjä kuten Kirkon ulkomaanapua, Punaista Ristiä ja monia muita.