Ekologisia joululahjoja

0

Perjantaina (24.11, korjaus 14.11. ) vietetään monessa yrityksessä alennusmyyntipäivä black friday:tä, joka on viime vuosina yleistynyt Suomessa hurjasti. Alennusmyynti harvoin rajoittuu pelkälle perjantaille, vaan black friday laajentuu usein black weekiksi tai jopa koko kuukauden kestäväksi black monthiksi.

Black fridayn jälkeen joulun ostoshuumaa jatkuu vielä reilun kuukauden – kunnes ”tammikuun” alennusmyynnit alkavat usein jo ennen joulua.

Samalla kun osa ihmisistä hullaantuu alennusmyynneistä, osa miettii, miten saisi ostettua ruokaa joulupöytään, saati hankittua joululahjoja läheisille. Seurakunnilla ja yhdistyksillä on parhaillaan menossa keräyksiä, joihin voi lahjoittaa joululahjoja vähävaraisten perheiden lapsille.

Kun lukee lehdestä juttua perheestä, jonka lapset jäisivät ilman joululahjoja ilman tällaisia keräyksiä, ja samalla ruudulle lävähtää black friday -tarjouksia tulee tästä hyvin ristiriitainen olo.

Paitsi ettei kaikilla ole varaa yltiöpäiseen kuluttamiseen ja lahjaröykkiöihin, ei nykyisenkaltainen uuden tavaran hankkiminen ole ekologisestikaan järkevää.

Onneksi kierrätyslahjojen hankkiminen on vuosi vuodelta sosiaalisesti hyväksyttävämpää. Vuosi sitten Yle teki kyselyn, jonka mukaan 89 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että joululahja voi olla myös kierrätetty. Esimerkiksi kirjoja löytää kierrätettyinä usein aivan uuden veroisena ja läheisten kanssa voi sopia pelkkien kierrätyslahjojen hankkimisesta. Myös lastenvaatteita ja -leluja ostetaan joululahjoiksi usein käytettyinä.

Jos kuitenkin päättää hankkia tavaraa uutena, kannattaa ostaa jotain kestävää, kotimaista ja tarpeellista – ei kiinalaista kertakäyttötavaraa. Tavaran sijaan suosia voi lahjakortteja eri palveluihin ja tietysti itse tehtyjä lahjoja.

Yksi erityisen ihana joululahjaidea suvussamme oli eräänä jouluna kun sovimme, ettemme osta joulukukkia tai -sukkia, vaan sen sijaan jokainen antaa toisilleen käsinkirjoitetun kirjeen. Kauniit sanat lämmittivät mieltä taatusti joulusuklaita pidempään.

Jaana Pakarinen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän