Kaupan ja valintojen ristiaallokossa

0

Suomalaisen työn liitto julkaisi viikon aluksi tutkimuksen Suomi muutoksessa – Ristiriitainen kuluttaja 2024. Se kertoo, että kulutusta ohjaa eräänlainen uusi sekä-että-ajattelu, ei enää joko-tai-ajattelu. Kuluttajat siis miettivät hankintoja siltä pohjalta, että hankinnassa halutaan yhdistää useita niin sanottuja hyviä perusteita.

Kestävä tuote voi tulla valituksi, koska hankintaperusteet miellyttävät ympäristömyönteistä ja lähiympäristöä miettivää kuluttajaa. Itselle tärkeistä asioista ollaan valmiita maksamaan.

Suomalaisista kyselyn vastaajista yli puolet haluaisi kuluttaa vastuullisemmin kuin mitä tällä hetkellä kuluttaa. Kuitenkin 64 prosenttia vastaajista samalla toteaa, ettei ole helppo ottaa selville, mikä todella on vastuullista. Vaikka vastuullisuus on vahva trendi, se kompastelee siis heikosti saatavaan tietoon tai epämääräisyyteen. Ja ikävä kyllä, tietty petkuttajien pelon ilmapiiri tietenkin ruokkii epäluuloja, jos tietoa on vaikea hankkia.

Yritykset, jotka osaavat viestiä luotettavasti ja selkeästi tuotteiden vastuullisuudesta ja tekemisistään menestyvät todennäköisesti myös tulevaisuudessa. Eettisesti tuotetut hyvät lähituotteet käyvät kaupan ja toisaalta niiden tekemisessä tarjotut työtehtävätkin ovat todennäköisesti kiinnostavia, mikä auttaa yritystä kehittymään.

Toki aina ja jatkuvasti monikaan ei jaksa tai halua miettiä mitä syö tai missä toppatakki on tehty. Tässä ajassa myös tietty kyllästyminen ulkoisiin eettisiin paineisiin sotii yksilön etua vastaan. Aina ja kaikkialla kun ei jaksaisi kantaa vastuuta: elämästä pitää voida myös nauttia. Syntyy ristiriitaisia tunteita ja jopa syyllisyyttä hankinnoista. Se ei ole lainkaan outoa eikä vaikea ymmärtää, kun ottaa huomioon kuluneen reilun vuoden kulukehityksen ja asumis- ja elinkustannusten tuntuvan nousun. Jos on melkein matti kukkarossa, vastuullinen hankinta voi hävitä valinnassa. Mutta mitä pienemmäksi hintaeron saa painettua, sitä todennäköisemmin laadukas kotimainen tai paikallinenkin pärjää. Tämä on haaste tuote- ja palvelukehittäjille.

Edessä on vuoden kuumimmat ostosesongit ja on tutun viestin aika: mieti valintojasi siltä pohjalta, että kun arvostat kotimaista tai lähellä tehtyä työtä ja palvelua, vaikutat lähiympäristöösi ja voit valinnoillasi myös työllistää.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän