Hei siellä, musiikista kiinnostuneet nuoret!

0
Popparit-bändi ensimmäisellä keikallaan nuorten iltakirkossa. Kuvassa Laura Metsälä (vas.), Juhani Kopponen ja Aili Virtanen.

PAIMIO, Laura Metsälä, TET-harjoittelija

Seurakunta järjestää nuorille monenlaista toimintaa, mutta kuinka moni tietää millaista? Rippikoulut ja isostoiminta ovat varmaankin kaikkien tiedossa, mutta nuorilla on mahdollisuus myös soittamiseen ja laulamiseen seurakunnan Popparit -bändissä.

Bändin tarkoitus on tarjota seurakunnan puolesta nuorille mahdollisuus musiikkiharrastukseen.

– Bändissä ei suinkaan soiteta virsiä, vaan nuoria kiinnostavaa gospel-tyyppistä musiikkia, seurakunnan kanttori Juhani Kopponen kuvailee.

Soittotaitoakaan ei vaadita bändiin liittymiseen, sillä laulajia tarvitaan aina.

Bändin perusti aikoinaan seurakunnan entinen kanttori Marjut Jaakola. Bändiä oli ehtinyt johtaa jo useampi henkilö, kun Juhani Kopponen tuli seurakunnalle töihin vuonna 2010. Siitä lähtien Kopponen on vastannut bändin toiminnasta.

Innostuksen lähdettävä nuorista

Nuorten osallistuminen bändin toimintaan vaihtelee joka vuosi. Kopponen on huomannut vuosien varrella, että jokainen porukka nuoria innostuu bändistä usein rippikoulun käytyään, on aktiivisesti mukana kaksi tai joskus kolmekin vuotta, ja sen jälkeen lopettaa harjoituksissa käymisen opiskelun tai töiden vuoksi.

– Aina on kuitenkin tullut uusia innokkaita nuoria, kun aiemmat ovat lähteneet, Kopponen tuumii.

Yleisimmin bändin nuoret ovat osanneet soittaa pianoa, kitaraa tai rumpuja.

– Kerran eräs poika osasi soittaa trumpettia, muistelee Kopponen.

Hänen sanojensa mukaan nuoria on vaikea saada innostumaan jostakin harrastuksesta pelkästään mainostamalla ja muistuttelemalla.

– Olen jokaiselle rippikouluryhmälle maininnut bändistä, sillä muutoin nuoret eivät välttämättä tiedä sen olemassaolosta. Yleensä innostuksen täytyy silti lähteä nuorista itsestään, kuten tähänkin mennessä on aina käynyt.

Musiikista innostuneet nuoret eivät kuitenkaan aina löydä bändiä tai heillä ei ole aikaa sen toimintaan osallistumiseen.

– Nykyään nuorilla on niin paljon harrastuksia ja muita menoja, että tämän bändin kaltaisen toiminnan on hyvin vaikea kilpailla niiden joukossa.

Hyödyllistä ja tärkeää

Kopposen mukaan bändin toiminta on tärkeää, sillä seurakunnan tehtävä on levittää evankeliumia eli ilosanomaa, ja nuorison musiikki on yksi osa tämän tehtävän toteuttamista.

Bändiin osallistuminen on nuorille hyödyllistä toimintaa, sillä siinä saa ilmaista soiton- ja laulunopetusta sekä mukavan harrastuksen. Lisäksi siinä tapaa ystäviä, voi saada uusia kavereita ja pääsee esiintymään.

– Oikeastaan se ei ole esiintymistä, koska me vain johdamme ja säestämme laulua nuorten iltakirkoissa, Kopponen tuumii.

Rentoa ja hyvä meininki

Popparit-bändi on suunnattu yläkoulu- ja lukioikäisille nuorille. Osallistumisen on tarkoituskin olla niin sanotusti rentoa. Ei siis kannata murehtia, jos ei jonakin päivänä pääse harjoituksiin, vaan tulee sitten seuraavalla kerralla paikalle. Bändin soittamat kappaleet ovat Nuoren seurakunnan veisukirjasta ja harjoitukset pidetään torstai-iltapäivisin vanhalla seurakuntatalolla Wanhalla.

Kopposen toiveissa olisi melko suuri ryhmä, jossa olisi useampi soittaja ja paljon laulajia.

– Noin 10–12 hengen porukka olisi hieno. Bändissä soittaisi 3–4 nuorta ja hyvän lauluryhmän muodostaisi 6–8 nuorta.

Hän toivoo, että monet nuoret lähtisivät mukaan bändiin.

– Nuorten bändissä on hyvä meininki. Kannattaa tulla ainakin tutustumaan!