Hyväksyitkö huijarin kaveriksi?– peimarilaiset naiset perustivat valeprofiilin Facebookiin ja saivat kaverikseen useita paimiolaisia ja sauvolaisia

0
Kaikki ei ole netissä sitä, miltä näyttää.

– Tällä kokeilulla haluamme muistuttaa erityisesti iäkkäitä siitä, että kaikki ei ole netissä sitä, miltä näyttää, sanoo Kunnallislehden levikkialueella asuva nainen, joka perusti ystävänsä kanssa Facebookiin valeprofiilin kokeillakseen, voivatko he osallistua keskusteluihin nettipalstoilla ja päivittää profiiliaan uskottavasti.

– Hämmästyttävän moni on hyväksynyt kaveripyyntömme, vaikka kyseessä on aivan tuntematon ihminen. Tai siis ei oikea ihminen ollenkaan, nainen sanoo.

Valeprofiili on saanut ystävikseen kymmeniä ihmisiä Peimarin alueelta.

Valeprofiilin luojan henkilöllisyys sekä valeprofiili on toimituksen tiedossa.

Uskottava profiili

Valeprofiiliksi valittiin vanhempi naishenkilö, joka myös päivittää sosiaaliseen mediaan kuvia ja tekstejä, sekä osallistuu silloin tällöin keskusteluihin.

– Profiilissa on kaikki tiedot työpaikasta asuinpaikkoihin ja parisuhteessakin hän on – toisen valeprofiilin kanssa. Profiili on siis luotu uskottavasti – niin kuin valeprofiilit saattavat olla, nainen muistuttaa.

Erityisen huolissaan hän on iäkkäämmistä ihmisistä, jotka hyväksyvät kaveripyynnön ja saattavat jakaa sosiaalisessa mediassa hyvinkin avoimesti omia henkilökohtaisia tietojaan. Silti myös nuoremmat ovat hyväksyneet kaveripyyntöjä valeprofiililta.

– Suurin osa hyväksyy kaveripyynnön kyselemättä. Olen saanut vain pari viestiä, joissa kaveripyynnön jälkeen on kysytty, että mistä me tunnemme. Olen yrittänyt vastata niihin uskottavasti, mutta eivät ne ole menneet läpi.

Hän on osallistunut valeprofiilillaan myös joihinkin somekeskusteluihin ja kertoo, että jos keskusteluissa olisi aktiivinen, olisi feikkiprofiilin takaa helppo myös vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin. Näinhän esimerkiksi venäläiset valeprofiilitilit yrittävät tehdä.

Rakkaushuijauksia

Valeprofiilien kautta tehdään sosiaalisessa mediassa myös rakkaushuijauksia. Rakkaushuijauksilla tarkoitetaan huijauksia, joissa miehet lähettävät naisille imartelevia viestejä ja luovat heihin netin kautta etäsuhteen. Myöhemmin he alkavat pyytää naiselta rahaa, esimerkiksi sitä varten, että he muka matkustaisivat kotimaastaan naista tapaamaan.

– Tiedän muutaman naisen, jotka ovat menettäneet rahaa tällaisissa huijauksissa.

Nainen kertoo, että myös heidän valeprofiilinsa on saanut kymmenittäin kaveripyyntöjä ulkomaalaisen nimen omaavilta miehiltä. Viestejä on tullut suomeksi ja englanniksi.

– Nämä ovat varmaan kaikki jotain bottitilejä. Mutta todella ihanasti he kirjoittavat, kehutaan ulkonäköä ja kauniita silmiä; ymmärrän, että yksinäisen ihmisen olisi helppo lähteä tällaiseen mukaan. Ei minulle omalle tililleni tule tällaisia viestejä, mutta sitten tällaisella harmaahapsisella naisella tuntuu olevan kysyntää, hän naurahtaa.

Näin tunnistat valeprofiilin:

Profiilista kannattaa tarkistaa, milloin se on luotu. Erityisen varovainen kannattaa olla vastaluotujen uusien profiilien kanssa.

Kurkista myös profiilista henkilön kaverilista; jos listalla on paljon keksittyjä nimiä, on profiilikin todennäköisesti keksitty.

Tunnetko henkilön? Jos et, miksi haluat olla hänen someystävänsä?

Onko profiilissa päivityksiä?

Kokonaan keksittyjen valeprofiilien lisäksi tapahtuu tilikaappauksia, jolloin henkilö voi kuvan ja nimen perusteella olla tuttusi, mutta profiilin takana onkin joku muu.

Parhaiten profiilista varmistuu lähettämällä ihmiselle viestiä ja keskustelemalla tämän kanssa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän