Hyvinvointikoordinaattori haluaa panostaa kuntalaisten osallisuuteen – ”Täytyy miettiä, miten tavoitamme myös hieman passiivisemmat kuntalaiset menoihin mukaan”

0
Sauvon liikunta- ja hyvinvointikoordinaattori pitelee käsissään laatikkoa, johon voi tuoda joulukortteja- ja tervehdyksiä ikäihmisille. Boxi sijaitsee Sauvotalolla ja toinen Sauvon kirjastossa.

Sauvo

Riina Rautiaisella on takanaan pitkä ura sosisaali- ja terveysalalla. Liki kaksikymmentä vuotta alalla työskennellyt Rautiainen päätti kokeilla siipiään uudessa työnkuvassa. Nyt hän työskentelee ainakin ensi kesään saakka Sauvon kunnan liikunta- ja hyvinvointikoordinaattorina. Koulutuksensa ja työtaustansa vuoksi Rautiainen uskoo, että hänellä on tehtävässä paljon annettavaa. Vaikka hyvinvointityötä on tehty Sauvossa aina, on toimi ensimmäinen laatuaan.

– Minulle on tärkeää osallistaa kuntalaiset osaksi hyvinvointipalveluja esimerkiksi erilaisten tapahtumien avulla.

Kohtaamista, järjestämistä ja kuuntelemistaRautiainen tekee yhteistyötä niin varhan, kuin eri järjestöjen ja organisaatioiden kanssa. Vastuun sote-palvelujen saatavuudesta siirryttyä kunnilta hyvinvointialueille on Rautiaisen mukaan entistä tärkeämpää, että kunnista löytyy toimihenkilöitä, jotka antavat oman panostuksensa edistääkseen asukkaiden hyvinvointia.

– Tavoitteenani on lisätä konkreettisesti ihmisten hyvinvointia ja liikuntamahdollisuuksia. Lisäksi ihmisten kohtaaminen on työssäni tärkeää.

Uudet tuulet tuntuu koordinaattorista innostavalta. Rautiainen on työskennellyt aikaisemmin pitkään kehitysvammaisten henkilöiden kanssa. Hän kuvaa, että uudessa työnkuvassa työskentely on hyvin samankaltaista. Ainoastaan näkökulma on muuttunut järjestäjän taholle ja kohderyhmä laajentunut.

Rautiainen painottaa, että hyvinvointi on laaja käsite ja siihen kuuluu eri osa-alueita kuten ihmisen fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen puoli. Osallisuus on kuitenkin yksi teema, jonka puolesta hän liputtaa uudessa työssään.

– On tärkeää, että kunta tarjoaa tapahtumia, johon kaikki ovat tervetulleita. Näin ihmiset kuuluvat osaksi johonkin ja se luo merkityksen tunnetta.

Haasteita ei ole tullut vielä sen koommin vastaan, mutta tapahtumien tiedottamisessa on vielä pähkinä purtavaksi.

– Kaikille ei tule Kunnallislehteä eivätkä kaikki selaa Facebookkia. Täytyy miettiä, miten tavoitamme myös hieman passiivisemmat kuntalaiset menoihin mukaan.

Liikuntafoorumi ja korttikeräysRautiainen on ollut järjestämässä jo paljon erilaisia tapahtumia. Esimerkiksi omaishoitajille luotsattiin kahvilatapahtuma, jossa tarkoituksena oli tarjota heille hengähdysmahdollisuus arkeen. Lisäksi kahvilasta sai vertaistukea muista samassa tilanteessa olevilta omaishoitajilta.

– Omaishoitajien kahvitupa on kohtaamispaikka, joka pyritään järjestämään joka kuukausi.

Sauvossa järjestettiin myös ensimmäistä kertaa liikuntafoorumi, jossa liikuntajärjestöt pääsivät esittämään ajatuksiaan, miten liikunnan vetovoimaisuutta voitaisiin Sauvossa yhteistyössä lisätä.

Nyt joulun alla on meneillään Rautiaisen mielestä erityisen mukava hanke. Sauvon kunta kerää niin palvelutalossa asuville kuin omaishoidon piirissä oleville ikäihmisille joulukortteja tuomaan tervehdyksiä joulun aikaan. Rautiaisen mukaan konsepti saattaa ilahduttaa vastaanottajia enemmä, kuin moni arvaakaan.

– Joulukortteja saa tuoda joko Sauvotalolla tai kirjastossa olevaan keräysboksiin, hän huomauttaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän