Menestyksen takana ovat hyvät kuljettajat – ja pyörivät pyörät

0
Nurmisen mukaan polttoainehintojen nousu ja muut kasvaneet kustannukset pakottivat nostamaan kuljetusten hintoja. Siinä oli omat haasteensa.

SAUVO

Sauvon kuntakohtaisen yrittäjäpalkinnon sai tänä vuonna Kuljetus Petri Nurminen Oy. Yritys harjoittaa monipuolista kuljetustoimintaa raskailla ajoneuvoyhdistelmillä enimmäkseen Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Länsi-Uudenmaan alueella. Vilkkaimpina aikoina töissä on kymmenen ihmistä.

– Mieltä lämmittää, kun joku ulkopuolinen taho on huomannut, että olemme tehneet asioita oikein, Petri Nurminen kuvailee tunnelmiaan.

– Kaikkein tärkeintä yrityksemme menestymisessä ovat ensiluokkaiset kuljettajat ja hyvät asiakassuhteet. Paljon apua on myös yhteistyöstä muiden kuljetusyritysten kanssa. Autamme toisiamme muun muassa ruuhkahuippujen tasaamisessa.

Hyvä kalusto pitää tiellä

Noin kolmen miljoonan liikevaihtoa tekevä Nurmisen yritys ajaa kahdella ajoneuvoyhdistelmällä haketta energialaitoksiin. Viidessä ajoneuvoyhdistelmässä on vaihtolavalaitteet ja ne kuljettavat muun muassa maataloustuotteita ja rakennuselementtejä. Osa autoista on sopimusajossa ja osa kuljettaa rahtia keikkaluontoisesti. Ajoneuvoyhdistelmien lisäksi yrityksellä on autohakkuri ja työkoneita.

Yritys on panostanut rohkeasti kuljetuskalustoon ja pitänyt sen melko uutena ja hyväkuntoisena.

– Jos kaluston päästää vanhaksi, kertyy hirveästi investointivelkaa. Toiminta muuttuu epävarmaksi, jos autot ovat poissa liikenteestä jatkuvien korjausten takia. Tälläkin hetkelläkin osan autoistamme pitää olla ajossa ympäri vuorokauden, Nurminen perustelee.

Veri veti ratin taakse

Petri Nurminen toteaa, että kuljetusala tuli hänelle ikään kuin verenperintönä, sillä autoilu on elättänyt hänen vanhempiaan niin isän kuin äidinkin puolelta.

– Aluksi olin pitkään toisten palveluksessa. Ajoin muun muassa Nyholmin ja Rusin autoja. Perustin oman yrityksen vuonna 2003. Se oli ensin toiminimi ja muutettiin osakeyhtiöksi vuonna 2017.

53-vuotias Nurminen ei ole jäänyt kirjoituspöytänsä ääreen istumaan, vaikka tekeekin itse laskutuksen ja muut paperityöt. Hänet näkee päivittäin myös ratin takana.

Ulkopuolisten työntekijöiden lisäksi yrityksen toiminnassa on mukana myös Nurmisen omaa sukua. Poika Niko ajaa autohakkuria ja isä Simo auttelee monin tavoin.

Kustannuspaine pakotti toimimaan

Kuljetus Petri Nurminen Oy on pystynyt tekemään positiivista tulosta, vaikka pari viimeistä vuotta ovatkin kohdelleet kuljetusalaa erityisen kovalla kädellä. Esimerkiksi vuoden 2022 kesällä dieselin hinta ylitti kahden ja puolen euron rajan. Tällä hetkelläkin hinta keikkuu kahden euron yläpuolella. Ja nyt kuljetusalaa rasittaa vielä rakentamisen hiipuminen.

– Kustannusten raju nousu pakotti ymmärtämään, että kuljettaminen loppuu kokonaan, ellei mitään tehdä, Nurminen toteaa.

– Sopimusajoissa polttoaineklausuuli (sopimuksen ehtopykälä) antoi mahdollisuuden hinnankorotuksiin pienellä viiveellä, mutta muiden ajojen osalta oli iso haaste saada korotuksia menemään läpi. Tällä hetkellä rakennusalan tilanne aiheuttaa huolta ja panee miettimään sen seurauksia.

FAKTA

Palkintoperusteet

Yritys tekee erikoiskuljetuksia: se kuljettaa bioenergiaa, maataloustuotteita ja asfalttia. Toiminta aloitettiin vuonna 2003 yhdellä autolla ja yritys on kasvanut tasaisesti kahdeksan yhdistelmän ja neljän työkoneen yritykseksi – liikevaihto on kolme miljoonaa euroa. Kasvun ja menestyksen taustalla ovat yrittäjän omistautuminen ja ammattitaito, pitkäaikaiset asiakassuhteet ja sitoutunut henkilökunta. Yritys on luonut työpaikkoja paikallisille ammattilaisille, mikä on tärkeää alueen taloudelle ja yhteisölle.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän