Mielipide: Paimion kouluruokailu ei täytä lasten ravinnon tarvetta

0

Paimion Rastin lasten ja nuorten ryhmien vetäjät järjestivät suunnistuskauden päätökseksi oivallisen Perheiden ilta -tapahtuman teemalla ”Liikkuva lapsi – aktiivinen arki”. Neljällä eri ”rastilla” tiedusteltiin lapsilta ja nuorilta sekä heidän huoltajiltaan mm. kokemuksia menneestä kaudesta ja kuunneltiin toiveita tulevasta. Yhdellä rasteista keskusteltiin nuorten riittävästä unen saannista, palautumisesta, varusteista ja ravinnosta. Ravinto-osion kohdalla käytin tilaisuutta hyväkseni, ja päädyin tiedustelemaan nuorten kokemuksia hieman tarkemmin, erityisesti kouluruuan suhteen.

Arkipäivät ovat lapsiperheissä usein kiireisiä, varsinkin jos lapsia on useampia ja heillä monta harrastusta. Riittävä ja oikea-aikainen ravinnonsaanti voi silloin olla välillä haastavaa. Omien ala- ja yläkouluikäisten lasteni kanssa ruoka on keskusteluissa päivittäin. Yksi tärkeä, ellei tärkein osa koululaisen päivittäistä ravinnonsaantia on kouluruokailu. Sen avulla kasvetaan, kehitytään ja jaksetaan.

Lasteni kanssa käydyissä keskusteluissa on käynyt ilmi, että Paimion kouluruokailussa nämä tavoitteet jäävät tällä hetkellä melko usein täyttymättä. Ruokaa ei ole saanut riittävästi, sellaisessa koulussa, johon ruoka kuljetetaan valmistuskeittiöstä, joskus ruoka ei ole saapunut perille jopa lainkaan ja on jouduttu keksimään jotain mitätöntä korviketta tilalle. Usein ruuan laatu on ollut sellainen, ettei se ole kelvannut syötäväksi, ruoka on ollut kylmää tai jopa pilaantunutta ja leivät jäisiä.

En ole näihin kertomuksiin voinut aina uskoa, vaan ajatellut, että ainahan kouluruuasta valitetaan. Siksipä päädyin asiaa tiedustelemaan hieman suuremmalta joukolta lapsia ja nuoria sekä heidän huoltajiltaan. Vastaukset kysymyksiin antoivat saman kuvan Paimion kouluruokailusta, kuin mitä olin omien lasten kertomusten perusteella saanut. Huoltajien mukaan lapset ovat usein kotiin tullessaan nälkäisiä ja kiukkuisia ja heidän lapsiltaan saamat tiedot kouluruuasta olivat samankaltaisia.

Olin jo pidempään ajatellut kirjoittaa mielipiteen aiheesta. Viimeinen niitti asialle oli se, kun Wilman kautta tulleessa viestissä tarjottiin mahdollisuutta ostaa lapselleen erikseen välipala kouluun. Siis mitä? Ensin lapseni jäävät nälkäisiksi edellä mainituista syistä kouluruokailussa, niin tämäkö korvattaisiin lisämaksullisella ruoalla.

Vaikuttaisi siltä, että kouluruoan kilpailutuksen myötä kouluruoan hinta on valunut viimeisessä kilpailutuksessa niin alas, ettei palveluntarjoajan ole enää mahdollista tuottaa kouluruokailuun laadukasta ravintoa riittävästi. Nykyisen palveluntarjoajan tarjoama hinta oli selvästi halvempi kuin muiden kilpailutukseen osallistuneiden ja se tuntuu näkyvän kouluruokailussa. Tähän vielä yksi kuulemani esimerkki. Oppilaat saavat ottaa esim. lihapyöryköitä lounaalla rajoitetusti, mutta kuitenkin päivän päätteeksi niitä myydään ylijäämäruokana.

Väistämättä asian tiimoilta tulee mieleen, että siirrymmekö vielä tapaan, jossa kouluruokailu korvataan kotoa tuotavilla omilla eväillä ja rivillä mikroaaltouuneja. Toivottavasti ei sentään. Kouluruokailu saattaa joillekin lapsille olla jopa ainoa lämmin ateria päivässä. Sen pitäisi myös tarjota jaksamista oppilaille vähintään iltapäivään, ja mielellään myös alkuiltaan, jolloin se tukisi myös lasten jaksamista harrastuksissaan.

Jukka Oksa
Paimio

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän