Mitä yhteistä on Ravattulan muinaispuvulla ja keihäänkantajan varusteilla?

0
Ravattulan muinaispuku nähdään Paimiosalissa 20.11. Turussa Aboa Vetus Ars Nova -museossaon myös meneillään ”Ravattulan Ristimäki” -näyttely.

TAPAHTUMAT Ravattulan Ristimäeltä löytyi syksyllä 2016 hauta, jossa oli säilynyt harvinaisen paljon tekstiiliä. Muinaispuku on asun ennallistus, joka perustuu tähän arkeologiseen hautalöytöön. Pian pukua pääsee katsomaan mallin päällä Paimiossa järjestettävässä esitelmätilaisuudessa.

Muinaispuku on asun ennallistus, joka perustuu arkeologiseen hautalöytöön. Suomen kymmenes muinaispuku, Ravattulan puku pohjautuu Ravattulan Ristimäeltä syksyllä 2016 löytyneeseen hautaan, jossa oli säilynyt harvinaisen paljon tekstiiliä.

Mielenkiintoinen yksityiskohta lienee sekin, että Ravattula on Kaarinaa, ja Kaarinasta on itse asiassa nykyisin olemassa jo kaksi muinaispukua, joista toinen eli Kaarinan muinaispuku on viikinkiajan lopulta, ja tämä Ravattulan muinaispuku parisataa vuotta myöhemmältä ajalta 1200-luvun alusta, rautakauden ja keskiajan taitteesta. Kaarina on joka tapauksessa ainoa, jossa puvut on laadittu kahdesta eri kalmistosta.

Ravattulan Ristimäki sijaitsee Aurajoen varrella Kaarinan kaupungin alueella. Ristimäeltä vuonna 2013 löytynyt kirkon kivijalka on toistaiseksi Suomen vanhin tunnettu kirkonjäännös. Kirkko on ollut käytössä 1100-luvun loppupuolelta ainakin 1230-luvulle. Pukuhauta sijaitsi kivijalan lähellä ja ajoittuu 1200-luvun alkuun, kirkon käyttöaikaan.

Kirkon kivijalan alta löytyi puolestaan hauta, joka oli kaivettu paikalleen 1100-luvulla, ennen kirkon rakentamista. Vainajan lantion kohdalla oli pronssinen vyönsolki, jonka yhteydessä oli säilynyt tekstiiliä ja turkista. Nahkavyössä oli riippunut puukko tupessaan. Vainaja oli saanut hautaan mukaansa myös varttamattoman keihäänkärjen. Hautalöytöihin pohjautuen valmistettiin vyö, puukko ja keihäs, mutta vähäiset tekstiilijäänteet antavat vain viitteitä keihäänkantajan asusta.

Kahta edellä kuvattua hautaa yhdistää eräs kiintoisa ja harvinainenkin asia. Se selvinnee luennolla ja luennon yhteydessä on myös mahdollista nähdä valmistunut värikylläinen Ravattulan puku. Siihen kuuluu pellavapaita, punakeltainen tai luonnonvärinen villamekko, punaiset kangassukat, sininen villaesiliina ja viitta. Päähän puetaan pellava- tai villaliina ja ohimokoristeet, joita voi pitää myös sellaisenaan.

Esitelmä maanantaina 20.11. klo 18.30 Paimion kaupungintalon Paimiosalissa (Vistantie 18). Samalla on mahdollisuus hankkia vasta ilmestynyt Ravattulan puku -kalenteri tai pukukortteja.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän