Osmalahdessa aloitti osteopaatti

0
Osteopaatti Tero Siltala Koivisto hoitaa Hannu Rannan selkää.

Mobilisaatiopöydällä makaa sauvolainen Hannu Ranta ja osteopaatti Tero Siltala Koivisto painelee, venyttää, vanuttaa ja kääntelee hänen selkäänsä eri tavoin. Ranta on tullut osteopaatille nyt kuudetta kertaa pitkäaikaisissa selkäongelmissaan, jotka aiheuttavat myös alaraajojen tunnottomuutta.

– On tästä ollut apua, selässä ei ole enää särkyä, Ranta kertoo.

Osteopaatti ei itse puhu venyttämisestä eikä vanuttamisesta, vaan mobilisaatiosta ja manipuloinnista.

Nivelen mobilisointi on liikehoitoa, jossa niveleen kohdistuu liikettä. Tarkoituksena on kivun lievitys tai nivelen liikkuvuuden lisääminen.

– Nivelen manipulaatio taas tarkoittaa niveleen kohdistuvaa nopeaa ja lyhyttä tarkkarajaista impulssiliikettä jolla ohjataan nivelpintoja hetkellisesti erilleen toisistaan tarkoituksena vapauttaa nivelen liikerajoitus sekä lievittää kipua. Usein nivelestä kuuluu mobilisaation ja manipulaation yhteydessä napsahtava ääni, tieteellisin termein kavitaatio tai tribonukleaatio. Ääni tulee nivelkapselin kohonneen paineen vapautumisesta. Äänellä ei kuitenkaan ole oleellista merkitystä hoidollisesti, Siltala Koivisto selittää.

Tästä napsuttelusta tulee myös Siltala Koiviston yrityksen nimi, NixNax Hyvinvointipalvelut.

Mobilisaation ja manipuloinnin lisäksi hän tekee myös teknistä hierontaa kipupisteiden käsittelemiseksi.

Lähellä naprapatiaaSiltala Koiviston mukaan osteopatia on vielä tuntematonta monelle.

– Sana saatetaan sekoittaa vaikka homeopatiaan, hän naurahtaa.

Lähimpänä ortopedinen osteopatia on naprapatiaa ja omt-fysioterapiassa käytetään myös paljon samantyylisiä hoitomenetelmiä.

– Osteopatiassa ei hoideta vain kipukohtaa, vaan pyritään selvittämään vaivalle syy. Esimerkiksi kipu, särky, puutuminen, huimaus, päänsärky ja tunnottomuus voivat olla vaivan oireena, mutta

taustalla on jokin syy tai syitä oireelle. Mielestäni tärkeimmät osteopaatin työkalut ovat asiakkaan kuuntelu ja sormien herkkä tuntoaisti, Siltala Koivisto sanoo.

Luontoa ja merta lähelläSiltala Koivisto aloitti osteopaattina Sauvossa hiljattain. Hän muutti vaimonsa kanssa Osmalahteen 2021 ja perusti kotinsa yhteyteen vastaanoton tänä syksynä.

– Minä olen kotoisin Lahdesta ja vaimo Turusta ja etsimme taloa luonnonläheisestä paikasta. Vaimolle tärkeää oli meri, minulle luonto, sillä koin, että kaupunkielämä kuormittaa minua liikaa, hän kertoo.

Hänellä on tällä hetkellä vastaanotot sekä Sauvossa että Lahdessa, jossa hän käy viikoittain.

– Tarkoitus on saada lisää asiakkaita Sauvosta ja samalla vähentää Lahdessa ja joskus pystyä työskentelemään kokonaan Sauvossa.

Siltala Koivisto on Sauvon ainoa osteopaatti, eikä lähiseudullakaan ole kuin muutama osteopaattisia hoitoja tarjoava yritys. Hänellä onkin ollut asiakkaita jo paitsi Sauvosta, myös esimerkiksi Kemiöstä ja Piikkiöstä.

KutsumusammattiOsteopaattina toimiminen on Siltala Koivistolle tavallaan kutsumusammatti. Aikoinaan hän on työskennellyt ravintola-alalla sekä myyntityössä. Ravintola-alalla sairastettu burn-out ja oman selän oireilu saivat hänet suuntautumaan terveydenhoidon pariin.

Myös hänen molemmat vanhempansa ovat ammatiltaan hierojia.

Ensin Siltala Koivistokin on kouluttautunut hierojaksi vuonna 2013, mutta jatkanut opiskeluja osteopaatiksi, joksi hän valmistui vuonna 2018 Ortopedisen osteopatian koulutuskeskuksesta Helsingistä.

– Suomessa voi opiskella osteopaatiksi kolmessa eri paikassa, jotka kaikki ovat erikoistuneet vähän erilaiseen osteopatiaan. Minä olen halunnut opiskella länsimaiseen lääketieteeseen perustuvaa osteopatiaa, jonka hyödyistä on tieteellistä näyttöä, Siltala Koivisto sanoo.

Työelämä stressaaYleisimmät vaivat, joissa osteopaatin pakeille saavutaan ovat niskan, hartiaseudun ja selän ongelmat. Monissa näihin on syypäänä työelämä.

– Siltala Koivisto sanoo.

Osteopaatti hoitaa kuitenkin kaikkia tuki- ja liikuntaelinvaivoja, kuten akuutteja ja kroonisia selkärangan kipuja, nivelten ja lihasten kiputiloja ja särkyä, raajojen puutumisia, päänsärky- ja

huimausoireita, urheilu- ja rasitusvammoja sekä kramppeja.

Työssään hän näkee erityisesti nykyisen työelämän ongelmat.

– Moni on stressaantunut ja kuormittunut ja hermoston ylikuormitus ilmenee jollain tavalla kehossa. Ihmiskeho on kokonaisuus, kaikki vaikuttaa kaikkeen, Siltala Koivisto toteaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän