Säästöt purevat – näkymät kirkastuvat

0
Ilkka Harkkilan mukaan tilanteen paraneminen tulee suurimmalta osin viime kesänä päätetyistä säästötoimista. Niiden suurin vaikutus näkyy kuitenkin vasta vuonna 2025.

KAARINA, PAIMIO, PARAINEN

Peimarin koulutuskuntayhtymän hallituksen talousarvioesitys ennakoi valoisampia aikoja Livialle. Ammattioppilaitoksen tappiot alkavat supistua, kun meneillään olevat ja tulevat säästötoimet alkavat vaikuttaa.

Talousarvioesityksen mukaan ensi vuoden tappio olisi 1,45 miljoonaa euroa ja seuraavana vuonna 0,63 miljoonaa euroa. Vuoden 2026 alijäämä olisi vain puolisen miljoonaa euroa.

Kuntayhtymän johtajan Ilkka Harkkilan mukaan tilanteen paraneminen tulee suurimmalta osin viime kesänä päätetyistä säästötoimista, joista osa tosin alkaa vaikuttaa vasta ensi syksynä.

Säästötoimiin kuuluvat muun muassa henkilöstön vähentäminen luonnollisen poistuman kautta ja veneenrakennuskoulutuksen päättyminen tämän vuoden lopussa. Paraisten toimipaikan perustoiminnot ja kalanjalostuksen opetus siirtyvät Tuorlaan ensi vuoden elokuun alusta alkaen. Lisäksi Tuorlan sikala muutetaan lampolaksi ensi vuonna.

Säästöjä myös kiinteistöjen myynnilläParaisten toimipaikan muutokset vähentävät Livian toimintakuluja, mutta tavoitteena on saada merkittäviä säästöjä myös toimipaikan kiinteistöjen myynnillä.

Harkkila kertoo, että kaksi opettajien asuntoina ollutta rivitaloa ovat parhaillaan myytävinä huutokaupassa. Niitä yritettiin myydä jo pari vuotta sitten, mutta silloin saatuja tarjouksia ei hyväksytty.

– Mitä muille kiinteistöille tapahtuu, siitä ei ole vielä päätöksiä. Tyhjilleen jääviä rakennuksia ovat koulurakennus ja asuntola sekä kalanjalostuksen halli, joka on iso 800-neliöinen rakennus. Paraisille jäävät muun muassa kalanviljelylaitos ja satama.

– Tarpeettomat kiinteistöt pitäisi pystyä myymään niin, että oppilaitoksen toiminta voisi jatkua Paraisilla edelleen, Harkkila toteaa.

Toimintojen siirto Tuorlaan onnistuu melko helposti muokkaamalla nykyisiä tiloja. Suurin yksittäinen uusinvestointi on kalanjalostuksen tilojen rakentaminen Tuorlan olemassa olevaan kiinteistöön. Sen hinnaksi tulee 145 000 euroa, mikä on samalla suurin yksittäinen uusinvestointi ensi vuodelle. Kaiken kaikkiaan uusinvestointien budjetoitu määrä on 500 000 euroa. Korvausinvestointitarpeeksi on arvioitu 230 000 euroa. Investointitarpeiden kasvua hillitsee osittainen siirtyminen leasing-palveluihin työkoneiden hankinnoissa.

Kuluvasta vuodesta tulossa odotettua parempiMyös tämä vuosi näyttää ennakoitua paremmalta. Talousarvion alijäämäksi oli kirjattu runsaat kaksi miljoonaa euroa, mutta tällä hetkellä alijäämä näyttäisi jäävän 1,5 miljoonaan euroon.

– Energian hinta ei noussut niin paljon kuin oletimme, ja saimme kulutustakin pienennettyä. Lisäksi hintojen nousu rauhoittui hieman, Harkkila toteaa.

– Tilanne saattaa vielä muuttua parempaa suuntaan, sillä haussa on yksi loppuvuoden määräraha opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Jaossa on 18 miljoonaa euroa, joka jaetaan niille koulutuksen järjestäjille, jotka ovat tehokkaimmin edistäneet työvoiman saatavuutta.

– Lisäksi Livia ylittää opiskelijakiintiönsä noin sadalla opiskelijavuodella tänä vuonna. Myös siitä on tulossa lisärahoitusta, mutta määrää on todella vaikea arvioida etukäteen.

Harkkila uskoo, että parhaassa tapauksessa Livia voi saada jopa satojen tuhansien eurojen lisärahoituksen tälle vuodelle.

Peimarin koulutuskuntayhtymän valtuusto käsittelee hallituksen talousarvioesityksen 30. marraskuuta pidettävässä kokouksessa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän