Somettavat opettajat:@liitulakut avaavat opettajan arkea

0
Selfien ottaminen on Maija Ojalalle ja Mari Peltolalle tuttua puuhaa. Yhteistä Instagram-tiliä he ovat pyörittäneet parin vuoden ajan.

PAIMIO

– Jaetaan opettaja-arkea muillekin ja sellaisella pilke-efektillä, näin kuvaavat Vistan koulun opettajat Mari Peltola ja Maija Ojala yhteistä Instgramin Liitulakut-tiliään.

Peltoja ja Ojala ovat rinnakaisten viitosluokkien opettajia. Ojala on lisäksi englannin aineenopettaja ja Peltola käsityön.

Liitulakuilla on jo yli 5000 seuraajaa, suurin osa heistä muita opettajia tai kasvatuksen ammattilaisia.

– Kohderyhmä huomioiden se on kyllä paljon, he myöntävät.

Liitulakut-tili on perustettu tammikuussa 2022, kun tuolloin Peltoja ja Ojala pääsivät opettamaan rinnakkaisluokkia. Aluksi mukana oli myös Anni Kotiranta , joka on tällä hetkellä äitiyslomalla.

Some tukee työtä

Liitulakuja Peltola ja Ojala eivät tee työajalla, vaan se on vapaa-ajan harrastus – vaikka työtä käsitteleekin.

– Se tukee hyvin työtämme, he sanovat.

Tilillään he jakavat esimerkiksi hyväksi havaittuja vinkkejä opettajan työhön. He ovat muun muassa kehitelleet matematiikan tunnilla käytettävän lautapelin, tai äidinkielen tunnille avuksi yhdyssanoja muistuttavat julisteet, jotka he ovat tarjonneet käyttöön muillekin opettajille. Välillä tilillä muistutellaan taukojen pitämisen tärkeydestä tai annetaan vaikkapa kirjavinkkejä.

– Oppilaat, eivätkä esimerkiksi oppilastyöt saa koskaan näkyä tilillämme, suhtaudumme tietoturvaan vakavasti, he kertovat.

Muuten tiliä ei tehdä vakavasti.

– Pilkettä pitää olla. Emme esimerkiksi jaa opetustyöhön liittyviä lakiasioita. Sellaisiakin opettajatilejä on, he kertovat.

He tekevät tilillään myös kaupallisia yhteistöitä, joista myös maksetaan. Näin Liitulakut on molemmille myös sivutoiminen työ. Kaupallisia yhteistöitä he ovat tehneet esimerkiksi Suomen Vanhempainliiton kanssa.

Vuorovaikutus on parasta

Peltoja ja Ojala kertovat, että opettajatilejä on Instagramissa koko ajan enemmän ja enemmän. Itse sisältöä tuottavia ja paljon seuraajia kerääviä tileja ei kuitenkaan ole vielä paljon. Paimiosta he tietävät yhden muun opesomettajan Liitulakut-tilin lisäksi.

– Moni opettaja kyllä perustaa oman opettajatilin, että voi seurata muita opetilejä, jos ei halua henkilökohtaisella käyttäjällä seurata koko ajan työasioita, mutta näille tileille ei välttämättä tehdä itse sisältöä.

Peltoja ja Ojala ovat myös pitäneet muille opettajille erilaisia koulutuksia, esimerkiksi toiminnallisen oppimisen verkkokoulutusta ja Canva-koulutusta.

Opettajat kertovat, että parasta yhteisessä sometilissä on erityisesti vuorovaikutus.

– Jos opettaa esimerkiksi pienellä paikkakunnalla, jossa ei ole tiimiopettajuutta, niin sosiaalisesta mediasta voi saada hyvin vinkkejä ja vertaistukea omaan työhön, he sanovat.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän