Vaikeuksien kautta ennätyskuntoon – Niko Kytösaho lähtee mäkikauteen tutuin tavoittein: “Nostaa perustaso sinne selvästi 30 parhaan hyppääjän joukkoon”

0
23-vuotias Niko Kytösaho lähtee hakemaan uransa parhaita sijoituksia ensi viikonloppuna alkavalla maailmancup-kaudella.

Paimio

MÄKIHYPPY Paimion Urheilijoita edustavan mäkihyppääjä Niko Kytösahon harjoituskesä ei sujunut täysin suunnitelmien mukaan. Kesän 2022 Keski-Euroopassa harjoitellut Kytösaho joutui osin Hiihtoliiton taloudellisen ahdingon vuoksi kuoppaamaan vastaavat suunnitelmat viime kesältä, ja siten harjoitukset vietiinkin pääosin läpi Kuopion Puijolla.

Kun tähän pakettiin yhdistettiin vielä valmennusvastuun siirtyminen pariksi kuukaudeksi Kimmo Savolaiselle, meni alkukesä uuteen totutellessa.

– Aika kaksijakoinen harjoituskausi siinä mielessä, että kesä–heinäkuu oli todella vaikeaa ja välillä usko omaan tekemiseen meinasi horjua toden teolla, kun hyviä suorituksia ei meinannut millään tulla. Hyppäämiseen tuli aika paljon muutoksia aiempaan verrattuna ja se otti oman aikansa, ennen kuin asiat alkoivat mennä taas parempaan suuntaan, Kytösaho kertaa.

Elokuun loppua kohti uudet metodit alkoivat purra, ja sen jälkeen kunto on ollut nousussa läpi syksyn. Käänne parempaan tapahtui kreivin aikaan, kun mäkimaajoukkueen päävalmentaja Lauri Hakola otti vastuun Kytösahon harjoittelusta.

– Siinä on ollut mukana myös yksi slovenialainen valmentaja lisäksi. Varmaan ne Hiihtoliiton rahahuolet näkyivät selvimmin siinä, että alun perin parin slovenialaisvalmentajan piti tulla mukaan jo kesäkuussa, mutta sitten säästösyistä se vaihtuikin elokuuksi.

Rukalla näkee, missä mennään

Yhtä kaikki, Kytösaho ei sysää vastuuta vaikeasta kesäkaudesta sen enempää Hiihtoliiton talousvaikeuksien kuin valmennuksenkaan suuntaan.

– Sen taakse ei voi mennä, että treenattiin lähes koko kesä Suomessa ja Kuopiossa. Ihan samat puitteet sielläkin on päästä kuntoon ja harjoitella. Kyllä se oli muista tekijöistä kiinni, mäkihyppy on kuitenkin pienistä yksityiskohdista kiinni, Kytösaho selventää.

Ja toisaalta nyt Kytösaho ei liiaksi edes mieti muutaman kuukauden takaisia asioita, vaan keskittyy täysillä tekemään tulosta tulevana viikonloppuna Rukalla alkavalla maailmancup-kaudella.

– Rukalla näkee, missä muut oikeasti menevät. Oma fiilis on nyt hyvä, kun alla on muutama hyvä harjoituskuukausi ja syksyllä hyppääminen on mennyt koko ajan parempaan suuntaan. Sen voi sanoa, että olen paremmassa kunnossa kuin kertaakaan tässä vaiheessa syksyä aiemmin urallani.

23-vuotias Niko Kytösaho lähtee hakemaan uransa parhaita sijoituksia ensi viikonloppuna alkavalla maailmancup-kaudella.

Tavoitteena jälleen top 30

23-vuotiaan Kytösahon viime kausi oli kaikilla mittareilla hänen uransa paras. Maailmancupissa Varasvuoren kasvatti sijoittui 37:nneksi 77 pisteellä, kun kahtena edellisenä kautena hänen sijoituksensa loppupisteissä oli 50:s.

Yksittäisistä kisoista parhaat sijoitukset olivat Lake Placidin suurmäen 16:s ja Planican lentomäen 22:s sija. Planican MM-kisoissa hän oli pienessä mäessä 27:s ja suuressa mäessä 28:s.

Kytösaho on jo parina vuotena maininnut tavoitteekseen nostaa perustaso “selvästi maailman 30 parhaan joukkoon”.

– Edelleen tavoite on sama, eli nostaa se perustaso sinne selvästi 30 parhaan hyppääjän joukkoon, jotta toisen kierroksen paikkaa ei tarvitsisi aina niin jännittää. Ja sitten ne hyvät onnistumiset sinne kärkikymmenikköön. Kyllä tässä ihan luottavainen voi olla, että sellainen taso on tulevalla kaudella saavutettavissa.

Paimiolaislähtöinen Kytösaho ehti heinäkuussa piipahtaa myös kotikonnuillaan, vaikka muuten kesä sujuikin tuttuun tapaan pitkälti tien päällä, Kuopiossa ja mäkileireillä.

– Yleensä kesässä on ehtinyt 2–3 kertaa piipahtaa Paimiossa, mutta nyt se jäi yhteen noin 1,5 viikon visiittiin. Toki kiva, että nyt kun pääsi vain kerran käymään, oli sitten aikaa olla kerralla pidempään.

Rukan maailmancup-avauksen ohjelma miesten mäkihypyn osalta: Pe 24.11. klo 17 HS142 karsinta. La 25.11. klo 17.15 HS142 kilpailu. Su 26.11. klo 15.50 HS142 karsinta ja heti perään klo 17.15 kilpailu.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän