Kaarinan Mökkigalleriassa tarjoillaan kymmenen ruokalajin illallisia – ”Haluan, että tämä on joka kerta yhtä ihanaa”

0
Mökkigallerian herkkuillat myydään lähes aina nopeasti loppuun. Tilaan mahtuu 15 osallistujaa.

KAARINA

– Minä pyysin, että jos vieraille voisi tarjota vaikka vähän leipää, mutta J.J. halusi ehdottomasti kymmenen ruokalajin illallisen, Sibel Kantola nauraa.

Niinpä istumme nyt Kantolan pyörittämässä Mökkigalleriassa yhdessä kymmenen muun kanssa odottamassa kokki J.J. de Nierin tarjoilemaa kymmenen ruokalajin illallista. 

Pieneen tunnelmalliseen mummonmökkiin on aseteltu pieniä eriparisia pöytiä ja tuoleja niin paljon kuin tilaan suinkin vain mahtuu. Yhteensä tilaa on noin 15 hengelle kun oikein tiivistää.

– Joskus on ollut italailaisia ryhmiä, italialaisia mahtuu yli 20, mutta suomalaisia maksimissaan 15, Sibel toteaa hymyssä suin.

Koska tilassa on tällä kertaa ainoastaan suomalaisia, onkin alkuun tunnelma hivenen varautunut ja pöytäseurueet keskustelevat kuiskutellen vain oman pöytäseurueensa kanssa. Tarkoitus kuitenkin on, että illan mittaan myös muihin osallistujiin tutustutaan – saa nähdä miten käy.

Ensimmäisenä pöytiin tarjoillaan ensimmäinen alkupala, joka sisältää artisokkaa, mozzarellaa, kirsikkatomaatteja ja saksanpähkinöitä. Yhdistelmä on maistuva ja pikkuruinen annos sujahtaa suuhun hetkessä.

Neljä vuotta herkkuillallisia



Sibel Kantola on pyörittänyt Kaarinassa Mökkigalleriaksi nimeämään taidegalleriaa kuuden vuoden ajan. Vanha, yli sata vuotta sitten rakennettu mökki sijaitsee Kantolan pihapiirissä ja taitelijana itsekin toimiva Kantola halusi remontoida tilasta gallerian sekä työtilan itselleen. 

Mökkigalleriassa on vaihtuvia näyttelyitä, mutta myös muita tapahtumia, kuten juuri näitä kymmenen ruokalajin illallisia. Ilallisia on järjestetty Mökkigalleriassa neljän vuoden ajan harvakseltaan.

– En halua järjestää niitä koko ajan, koska silloin se alkaisi kyllästyttää, haluan, että tämä on joka kerta yhtä ihanaa, Kantola sanoo.

Vaikka herkkuiltoja on järjestetty Mökkigalleriassa neljä vuotta, tapasi Kantola eteläafrikkalaistaustaisen kokki J.J. de Nierin jo vuosia sitten.

– Silloin minulla ei ollut edes vielä Mökkigalleriaa. Tapasimme rotareiden tapahtumassa, jossa hän kokkasi ja silloin jo ajattelin, että hänen kanssaan pitää kyllä jatkossa tehdä vielä jonkinlaista yhteistyötä, Kantola muistelee.

Ruokia sananlaskuilla



Mökkigallerian herkkuillat järjestetään aina jollain eri teemalla. Vuosien mittaan teemoja ovat olleet esimerkiksi pitsipiknik puutarhassa, Marie Antoinette sekä pikkujoulut.

– Ja esimerkiksi korona-aikana kun ei päässyt matkustelemaan, niin järjestimme ”let´s go to Maledives” -illan, Kantola kertoo.

Ruokailloissa on myös inspiroiduttu silkkitien maiden ruuista, 1001 yön tarinoista sekä suomalaisista sananlaskuista: omat ruokalajinsa olivat saaneet muun muassa sanonnat ”kova pala purtavaksi”, ”ken kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa”, ”lähti kuin hauki rannasta” ja ”nyt kävi munkki”.

Eri maat inspiraationa



Nyt toukokuun teemana herkkuillassa oli lähiruoka. Ruokaa oli mahdollisuuksien mukaan hankittu lähialueen tuottajilta.

– Ja jos jotain ei ollut saatavilla läheltä, niin ainakin kaarinalaisesta kaupasta olen tuotteet ostanut, de Nier kertoo englanniksi. 

Vaikka raaka-aineet olivat läheltä, jokainen kymmenestä ruokalajista oli inspiroitunut eri maista. Toisena ruokalajina pöytään saapui lähi-idästä inspiroitunut alkupala, joka sisälsi avokadoa ja punajuurta sekä lähi-idässä suosittua maustetta, sumakkia. 

Kolmantena ruokalajina oli inkiväärishotilla terästetty intialainen tomaattikeitto ja neljäntenä puolestaan Etelä-Afrikasta inspiroitunut lohiannos rucolalla.

Kaikki annokset oli valmiiksi aseteltu söpöihin erilaisiin tuikkukippoihin tai vastaaviin pieniin astioihin, joten vaikka ruokalajeja oli paljon, jaksoi ne kuitenkin syödä – melkein kokonaan. Vain vähän lihaa syövänä lohiannoksen jälkeen tulevat kolme eri liha-annosta oli hivenen liikaa. Tosin koko kattaus on mahdollista saada myös kasvisruokaversiona.

Osallistujia ympäri seudun



Puolessa välissä ruuanmaistelua pidettiin pieni esittelykierros, mikä yllättävää kyllä ei ollut niin kiusallinen kuin esittelykierrokset joskus saattavat olla. Tunnelma oli jo selvästi vapautunut, mikä varmasti johtui osaltaan Sibel Kantolan iloisesta ja avoimesta persoonasta sekä Mökkigallerian intiimeistä puitteista. Oma osansa oli varmasti myös viinipulloilla, joita osalla vieraista oli mukanaan – juomatarjoilu kun ei kuulu herkkuiltojen tarjoiluun.

Välillä esittelykierroksen katkaisi uusien ruokalajien saapuminen ja lopulta päästiin maistelemaan myös esimerkiksi itäeurooppalaista sienistroganoffia, kanaa, nautaa ja lammastakin. Illan kruunasivat kaksi eri jälkiruoka-annosta.

Esittelykierroksella selvisi, että osallistujat eivät suinkaan kaikki olleet Kaarinasta, vaan niin Turusta, Raisiosta kuin Alastarolta ja Loimaalta saakka.

Osallistujista osa oli käynyt herkkuillallisilla jo useita kertoja aikaisemminkin, jotkut jopa jo useamman vuoden ajan. Myös muutama ensikertalainen paikalla oli – joskin kaikki vakuuttivat, etteivät olleet paikalla viimeistä kertaa.

Seuraavat kymmenen ruokalajin illalliset:



4.8. Mediterranean

Golden Celebration

18.8. August born

world stars

25.8. World´s most

happy foods

Ilmoittautumiset ja

lisäinfo: mokkigalleria.fi

Kokki myös kotiin kokkaamaan



Kokki J.J. de Nier on asunut Suomessa 11 vuotta ja hänellä on 30 vuoden kokemus kokkaamisesta niin Etelä-Afrikassa kuin Alankomaissakin.

Etelä-Afrikassa hän on työskennellyt viihdeteollisuuden parissa ja päässyt kokkaamaan maailmantähdille Christina Aquilerasta Oprahiin ja Nelson Mandelaan. 

De Nierillä on oma pitopalvelu ja Mökkigallerian herkkuiltojen lisäksi hän järjestää myös yksityisiä useamman ruokalajin illallisia: hän toimii ”kokki kotiin” -periaatteella, eli hänet voi kutsua kotiinsa kokkaamaan haluamalleen seurueelle ja hän saapuu paikalle ruokien sekä omien ruuanlaittovälineiden, astioiden ja kattiloiden kanssa. Keittiössä täytyy olla valmiina ainostaan liesi.

Kokin kotiin kutsuessa eri ruokalajien teeman voi keksiä itse.

– Mitä hullumpi idea, niin sen parempi, de Nier sanoo.