Ruoka on polttoainetta elimistölle, mutta paljon muutakin. Aistinautinto, elämys, ikimuistoisten hetkien ja juhlien tärkeä osa, perheen kokoaja ja usein osa perheen juhlahistoriaa. Kuinkahan monissa perheissä esimerkiksi pääsiäiseen yhdistyy lammas? Juhannuksena aikaan moni nauttii kauden ensimmäiset uudet perunat. Monissa perheissä juhlatarjottavissa on selvä historiallinen ulottuvuus. Se tarkoittaa, että tarjolla on aina myös jotain sellaista mitä on tarjottu jo ”isoäidin aikaan”.
Viimeisten vuosikymmenten aikana monien raaka-aineiden tarjonta on laventunut kaupoissa valtaviin mittasuhteisiin. Jos perunalajikkeita on tarjolla helposti kymmentä erilaista, niin hyllykaupalla on tarjolla aineksia kansainvälisen keittiön kotikokkailuihin. Kasvivaihtoehtojenkin kirjo kasvaa koko ajan. Melkein jokaisella ostoskerralla on ainakin omien havaintojen mukaan mahdollista löytää jotain uutta kokeiltavaa. Varsinkin jos on rohkeasti kokeileva kokkailija.
Ruuan hinta on toki seikka, joka eniten vaikuttaa siihen mitä ja miten kodeissa tai kotien ulkopuolella syödään. Pellervon tutkimuslaitoksen selvitysten mukaan kuluttajat ovat reagoineet ruuan hinnannousuun valitsemalla ostamalla edullisempia ruokatarvikkeita ja vähentämällä valmistuotteiden käyttöä. Peruskotiruokaa valmistetaan enemmän taas perustarvikkeista, mikä ei sinänsä ole huono juttu. Harmillinen on kuitenkin se havainto, että moni jättää vihannekset ja kasvikset kauppaan, koska ne tuntuvat kalliilta.
Ruuan hintoja kannattaa tietenkin vertailla. Hyvä suunnittelija säästää pitkän pennin, kun miettii ruuat vaikka viikoksi eteenpäin ja tekee hankinnat tarkasti. Silloin eivät tule päivämäärät yllättäen vastaan tai vihannekset jää nahistumaan jääkaapin perälle. Ruokahävikin pienentäminen suunnittelemalla on yksi helpoimmista säästökeinoista. Haudutettavia ruokia voi syntyä uunissa samalla kertaa monta erilaista. Tarjouksesta ostettu liha voi kypsyä padassa mureaksi, ja sen jämät voi hyödyntää lihakeittoon. Siinä välissä voi nyhtää täytteen vaikka evässämpylään.
Ideoita edullisiin ja terveellisiin ruokiin löytyy netistä ja kauppojen omistakin sovelluksista määräämättömän paljon. Siksi on hyvä alleviivata, että ruuassa tärkeä osa nautintoa on se, kenen kanssa sitä nauttii. Yhteinen ruokahetki on jaettu ilo.
Tässä lehdessä on esillä parikin mielenkiintoista ruoka-aihetta. MasterChef Suomi- kilpailija Rami Oksanen kertoo, että kisaileminen antoi hänellekin vinkkejä siihen, mitä ja miten kotona syödään. Aikuisten Olohuone toi Michael Björklundin torstaina vierailulle Paimioon (sivut 10-11).