
Ensimmäinen tilaisuus keräsi parantolan ravintola Toivoon lähes sata ihmistä lounastamaan. Lounaan valmisti televisiostakin tuttu kokki Michael Björklund. Tarjolla oli kalakeittoa, kalkkunaa, porsaanniskaa sekä jälkiruuaksi Ahvenanmaan pannukakkua. Björklund oli itse avaamassa tilaisuutta ja esitteli ruokalajit ruotsin, suomen ja elekielen sekoituksella. Ahvenanmaalainen Björklund puhuu äidinkielenään ruotsia.
– Se on ruoka, mina tuunata, syokaa, tervetuloa!, hän toivotti osallistujat tervetulleiksi.
Osallistujat kiittelivät tilaisuutta, muiden joukossa Eeva-Liisa Soisalo .
– Olen vasta muuttanut Paimioon Espoosta ja etsin täältä omaa verkostoani. Liityin Aikuisten Olohuoneeseen ja Teatteriryhmä Onnenpotkuun. On hienoa, että tällaisia tilaisuuksia järjestetään niin pääsee tutustumaan muihin, hän toteaa.
Kalkkunaa Michael Björklundin tapaan :
Ainekset (8:lle):
1,2 kg kalkkunaa
2 rkl ruokaöljyä
noin 2 dl vettä
2 rkl voita
1 iso sipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi puristettuna
1 iso omena paloiksi leikattuna
2 rkl currya
1/2 tl cayennepippuria
2 rkl vehnäjauhoja
1 siivu sitruuna
noin 2 dl vettä
2dl kermaa
1 kanaliemikuutio
Ohje:
1. Paista kalkkuna öljyssä kauniin väriseksi, mausta suolalla ja pippurilla.
2. Laita kalkkuna uunivuokaan 175 asteeseen noin 30 minuutiksi, kunnes kalkkuna on kypsää.
3. Kaada 2 dl vettä pannuun, jossa paistoit kalkkunan ja anna kiehua muutama minuutti. Siirrä liemi sivuun.
4. Sulata voi pannulla ja kaada joukkoon sipuli, valkosipuli ja omena. Mausta currylla ja cayennepippurilla. Sekoita ja lisää jauhot, purista joukkoon sitruunamehu.
5. Sekoita sipulien ja omenan joukkoon aiemmin keittämäsi liemi, lisää tarvittaessa vettä ja liemikuutio. Mausta suolalla ja pippurilla.
6. Lisää kerma ja keitä 10 minuuttia. Sekoita ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
7. Kun kalkkuna on kypsä, ota se pois uunista ja lisää kastike päälle.
8. Tarjoile riisin ja vihreän salaatin tai minkä tahansa kanssa. Kalkkuna säilyy jääkaapissa vähintään neljä päivää.