Sauvon Karuna on kotikokin taivas, jos tietää, mitä kaikkia herkkuja peltojen reunoilla ja metsäpolkujen varrella kasvaa. Rantolan puodin yrittäjä Anne Vuorio on tutustunut villiyrttien ja -vihannesten maailmaan ja vuosikymmenten ajan, mutta vähitellen hän on tuonut villiyrttejä myös osaksi herkullisia ruoka-annoksia ja makeita leivonnaisia omassa puodissaan.
– Viime kesänä minun piti hidastaa vauhtia ja pidin silloin puotia auki vain kuutena viikonloppuna koko kesän aikana. Tarvitsin aikaa levähtää, ja samalla minulla oli aikaa tutustua entistä paremmin villiyrttien ja -vihannesten monipuoliseen tarjontaan, ammattiopisto Liviassa luonnontuotejalostajan ammattitutkintoa suorittava yrittäjä kertoo.
Nyt asiakkaita on riittänyt tasaiseen tahtiin, jotkut käyvät koputtelemassa oven takan myös silloin, kun puoti on suljettu. Yksi varma hittituote vuodesta toiseen on herkulliset hampurilaiset.
– Aluksi ihmiset eivät uskaltaneet tulla tänne lounaalle, kun puhuin villiyrteistä lautasella. Moni pelkäsi, että nyt täältä ei saa enää perinteisiä hampurilaisia. Sanoin asiakkaille, että kyllä täältä aina hampurilaisia saa, mutta nyt on tarjolla muutakin, Vuorio naurahtaa.
Moni asiakas onkin vähitellen uskaltautunut kokeilemaan villiyrteillä maustettuja ruokia. Vastaanotto on ollut poikkeuksetta positiivinen.
– Vielä en ole uskaltanut lisätä listalle kauhean erikoisia annoksia, totutellaan vähitellen tähän villiyrttien ja -vihannesten maailmaan.
Kaikki yrtit ja vihannekset eivät suinkaan päädy annoksiin, sillä puodin valikoimasta löytyy erilaisia mausteseoksia, siirappeja ja muita lähituotteita.
Nokkosia lapsuuden ruokamuistoissa
Anne Vuorio ei muista enää, mistä innostus villiyrttejä kohtaan sai alkunsa. Se on kuitenkin selvää, että jo lapsena lautaselta löytyi äidin valmistamia herkkuja nokkosesta ja muista pihan antimista. Perinteinen pinaattikeitto olikin nokkoskeitto. Arkiruuan herkut löytyivät Vuorion äidin mökin omalta pellolta.
Äidin esimerkin lisäksi oppia on kertynyt hurjasti erilaisten kirjojen kautta, sekä viimeisimpänä Liviasta koulun penkiltä.
– Opiskelujen aikana olen oppinut hurjasti lisää kasvien käyttötarkoituksista ja tunnistan myös sieniä paljon enemmän kuin ennen koulun aloittamista. Seuraavaksi on vuorossa Syötävä metsäpuutarha -kurssi, sitä Vuorio odottaa innolla.
Yhden rikkaruoho on toisen aarre
Villiyrttien tunnistaminen on joskus vaikeaa kokeneellekin konkarille. Vuorio kertoo, että hän ei vieläkään tunnista kaikkia lähialueella kasvavia villiyrttejä tai -kasviksia.
– Kun kesällä on kiire, otan helposti vain vanhoja tuttuja kasveja talteen. Tiedän, mistä löytää mitäkin herkkuja. Omalta pellolta saan paljon erilaisia herkkuja, naapurin pihalta saan käydä nyppimässä rikkaruohoja lautasella luvan kanssa.
Jos Vuorio haluaa leipoa makeita herkkuja, silloin käteen tarttuu yleensä tuoksumatara. Uutena syksyn herkkuna hän on oppinut tunnistamaan mustavahakkaan, mihin Vuorio ihastui heti.
Kevät on villiyrttien keräilijän parasta aikaa, sillä silloin kaikki vihreä nousee ylös maasta, ja tien pientareet ovat herkkuja täynnä. Syksylläkin löytää vielä herkkuja, myös tuttujen marjojen ja sienien lisäksi. Esimerkiksi nokkosia löytyy vielä paljon, ja siitä saa herkullisen lisän moneen annokseen.
Sauvon
herkkukeidasSauvossa on paljon ruoaksi sopivia herkkuja. Vuorio kertoo, että jokaisen kotikokin on helppo löytää neljä villiyrttiä, niillä pääsee jo hyvään alkuun. Ensimmäisenä yrittäjä suosittelee tutustumaan vuohenputkeen. Nuoret lehdet kannattaa poimia talteen keväällä ja varsista saa silloin tehtyä spagettia.
– Puutarhurit inhoavat vuohenputkea, koska se valtaa kaikki paikat. Minä sanon aina kaikille, että ei vuohenputki suinkaan ole vihollinen, vaan erittäin monikäyttöinen herkku.
Nokkonen löytyy toisena Vuorion listalta. Kolmantena vuorossa on maitohorsma. Sen nuoria versoja voi alkukesästä käyttää kuin villiparsana. Loppukesästä kukkia voi käyttää juomiin tai jälkiruokien koristeeksi.
Neljäntenä listalta löytyy siankärsämö, sen lehdet ja kukkaset ovat molemmat suurta herkkua. Voimakkaan makuisen yrtin kanssa ei välttämättä tarvita muita mausteita, ja se sopii erityisen hyvin pataruokiin.
Vuorio toivoo, että onnistuisi tulevaisuudessa innostamaan ihmisiä käyttämään enemmän villiyrttejä ja -vihanneksia keittiössä.
– Kun maailmassa kaikki pyörii vain teknologian ympärillä, unohdamme helposti, että tärkeät asiat löytyvät joskus ihan jalkojen juuresta. Olisi ihanaa, jos ihmiset uskaltaisivat hyödyntää maan antimia.
– Sinikka Piipolla on hyviä kirjoja, joiden avulla oppii tunnistamaan kasveja ja samalla saa tietää, mihin käyttötarkoituksiin kasvi soveltuu parhaiten. Aina ei tarvitse mennä Googleen, että löytää tietoa, Vuorio naurahtaa.
Rantolan puodin yrittäjä katselee onnellisena ulos puodin ikkunasta. Katse osuu heti useampiin syötäviin herkkuihin. Valikoimaa löytyy silmänkantamattomiin.
– Meillä on täällä Suomessa vielä puhdas luonto, sitä pitäisi oppia arvostamaan enemmän. Täällä voi vielä surutta syödä kaikkea, mitä metsästä löytyy, kunhan varmistaa, että ei syö mitään myrkyllistä. Puhdas luonto on todellinen lottovoitto, Vuorio toteaa, ja haukkaa samalla palan pippurisen makuista siankärsämön kukkaa.