Sykkiikö sydämesi kotimaiselle?

0

Tällä viikolla on hyvä hetki miettiä ruokaa, sillä syyskuun alku on kotimaisen ruoan ja maaseudun toimijoiden juhlaa. Ensin keskiviikkona on Suomalaisen ruoan merkkipäivä ja sitten viikonlopulla katseet voi kääntää lähemmäksi, kun edessä on valtakunnallinen Lähiruokapäivä. Sen merkeissä tälläkin seudulla pääsee tutustumaan moniin lähiruokaherkkuihin ja näiden tuottajiin.

Jokavuotinen koko perheen tapahtuma järjestetään jo yhdeksättä kertaa, mutta tällä kertaa tapahtuma on koko viikonlopun mittainen. Ei siis tarvitse valita vain yhtä vierailukohdetta, vaan halutessaan ehtii piipahtamaan useammassa.

Kotimainen ruoka on tärkeä muistutus siitä, että Suomessa ruokaa voi nauttia turvallisesti ja hyvillä mielin joka päivä. Se on ainutkertaista ja ainutlaatuista koko maailman mittakaavassa. Olemme etuoikeutettuja, vaikka emme sitä aina ehkä tiedosta tai muista.

Viime vuodet ja globaalit ongelmat ovat toki nostaneet näitä asioita esiin, mutta silti ruoan ja ruoantuottajien tekemän työn arvostuksessa on vielä paljon kohentamisen varaa. Arvostus lähtee nimittäin valinnoista.

Yksittäinen ostaja voi valita mistä ja millaisia ruokatuotteita kotiin hankkii ja mitä kautta. Moni suosii suoraan tuottajilta tehtyjä hankintoja. Sen lisäksi voimme kukin aina kertoa käyttämäämme kauppaan siitä, mitä tuotteita haluamme hankkia. Voimme kuluttaa kestävämmin ja valita lähellä tuotettua. Voimme myös perätä enemmän tietoa siitä, millaisista raaka-aineista ja tarvikkeista ravintolassa nauttimamme ateria on koostettu, tai mistä tulee ruoka, jota tarjotaan lapsellemme varhaiskasvatuksessa tai koulussa.

Valinta voi joskus tarkoittaa myös sitä, että ruoka maksaa enemmän. Kotimaista ei tuoteta halvalla, eikä helpolla.

Kotimainen ruoantuotanto on Elintarviketeollisuusliiton mukaan muuten kasvattanut vuosi vuodelta rooliaan terveyden, kestävyyden ja innovaatioiden edistäjänä. Alan yritykset toimivat energiatehokkuuden parantamiseksi ja ruokahävikin vähentämiseksi. Luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi on laadittu liitossa malli, joka sisältää käytännön työvälineitä luontotyöhön ja sen tulosten seurantaan. Luonnon kannalta kestävät valinnat ovat nekin isoja tulevaisuuspäätöksiä

Elintarviketeollisuus on tehnyt myös merkittäviä terveystekoja. Kun vain viitsii katsoa tuotetietoja ja tehdä valintoja, voi syödä entistäkin terveellisemmin. Esimerkiksi sydänmerkittyjen tuotteiden määrä on reilussa kymmenessä vuodessa nelinkertaistunut.