
Nimikko-ohjelmansa The Late Show with Stephen Colbert humoristisessa Meanwhile-osuudessa hän väitti viettävänsä suurimman osan ajastaan vaeltamalla Kainuussa metsästäen poroja, joista hän valmistaa poronkäristystä ja tarjoaa sitä Valion voin, Dronningholmin puolukkahillon sekä Kaarinan Piikkiössä toimivan Sauvon Säilykkeen viipalekurkkujen kera.
Ohjelmaa seuranneelleherää väistämättä kysymys, miten yhdysvaltalaisohjelman suosikkiohjelman juontaja mainitsee Suomen kaltaisesta pienestä eurooppalaismaasta asioita ja yrityksiä noin yksityiskohtaisesti? Sauvon Säilykkeen toimitusjohtaja Tom Saurén oli otettu kurkkujen saamasta huomiosta ja epäili Turun Sanomien haastattelussa, että vitsistä vastuussa olisi joku suomalaistaustainen.
– Tuskin kukaan amerikkalainen tietää Kainuun metsiä ja poronkäristyksiä.
Toistaiseksi Sauvon Säilykkeen tilauskirjat eivät ole täyttyneet amerikkalaistilauksista, eikä Saurén ole sen enempää ajatellut hyödyntää odottamatonta mainosta.
– Kyllä me pääsääntöisesti toimimme Suomessa ja hiukan Pohjoismaissa sekä Baltiassa. Joskus toistakymmentä vuotta sitten meillä on kyllä ollut Amerikan vientiä. Silloin veimme sinne sieniä.
Sauvon Säilyke on kolmannen polven perheyritys, jonka tarina alkoi vuonna 1962 nimensä mukaisesti Sauvossa. Vuonna 1966 toiminta siirtyi Piikkiöön Pukkilan teollisuusalueelle. Sauvon Säilykkeen päätuote on kurkkusäilykkeet. Muita yrityksen tuotteita ovat sieni-, punajuuri- ja muut vihannessäilykkeet.
Yhdysvaltain viihdekenttää seuraavaja ja Kovan viikon ilta -televisio-ohjelmaa isännöivä Jukka Lindström huomauttaa, ettei Suomen maininta viime viikon Stephen Colbertin ohjelmassa ole ensimmäinen kerta.
Lindströmillä on kaksi teoriaa siihen, miksi juuri edellä mainitut suomalaisyritykset on nyt otettu mukaan Colbertin poronkäristyspuheisiin. Yksi vaihtoehto on, että ohjelman monipäisessä tekijätiimissä on joku suomalainen tai henkilö, jolla on vahva Suomi-kytkös. Toinen Lindströmin teoria on hieman pragmaattisempi: tiedon etsiminen internetistä.
– Jos on Googleen kirjoitettu englanniksi poronkäristys [sautéed reindeer], selviää, että sitä tarjoillaan suolakurkkujen ja puolukkahillon kera. Kun taas hakee sanoilla ”Finnish pickles” tai ”Finnish lingonberry jam”, tulee nopeasti Sauvon Säilykkeen ja Dronningholmin tuotteet vastaan.
Lindström huomauttaa, ettei viimeviikkoinen ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun Suomi tai suomalaiset on mainittu Colbertin ohjelmassa.
– Hän on puhunut Suomesta ainakin vuonna 2018, kun Vladimir Putin ja Donald Trump tapasivat Helsingissä. Lisäksi ohjelmassa on käsitelty Sanna Marinin bilekohuja vuosina 2021 ja 2022. Nämä tapaukset toki olivat ajankohtaisia ja uutisoituja ympäri maailmaa, joten poronkäristysvitsin motiiveja pitää hakea muualta, Lindström kertoo.
Suomen kiinnostavuutta yleisesti arvioitaessa Lindström sanoo, että maa on sopivan kaukana ja eksoottinen.
– Mitä kauempana [Yhdysvalloista] ollaan, sitä helpompi asioille on nauraa.