
Paimiolaisen Lahden perheen ruokapöydässä kreikkalaiset ruuat näkyvät usein.
– Joka viikko teemme jotain kreikkalaista ruokaa ja joka päivä pöydässä on ainakin jotain kreikkalaista, kuten öljyä tai mausteita, Katja Lahti sanoo.
Perhe on matkaillut Kreikassa ja erityisesti Kreetalla aktiivisesti parinkymmenen vuoden ajan.
– Kreeta on meidän sielujemme koti, Katja Lahti kuvaa.
Nykyisin saarelle suunnataan keskimäärin pari kertaa vuodessa. Tommi ja Katja Lahden mukana on yleensä myös perheen jo aikuiset lapset, Emilia, Roope ja Saku.
Kreetalainen keittiö inspiroi pariskuntaa niin paljon, että kaksi ja puoli vuotta sitten he perustivat Wmountains-yrityksen, jonka kautta he alkoivat ensin maahantuoda kreetalaisia viinejä ja tänä keväänä myös muita kreetalaisia ruokia, kuten oliiviöljyä, balsamicokastikkeita ja mausteita.
Lahdet kertovat, että kreikkalaiseen joulupöytään kuuluu erityisesti possu sekä pitkään haudutetut lihat.
– Possu yhdistää suomalaista ja kreikkalaista joulupöytää, vaikkei heillä varsinaisesti kinkkua olekaan. Osa grillaa jouluna kokonaisen sian tai sitten haudutetaan uunissa possua tai naudanlihapataa. Liharuuan kanssa voi olla kuivattuja hedelmiä, mikä on tavallaan myös yhteistä suomalaisen jouluruuan kanssa, vaikka meillä kuivatut hedelmät kuuluvatkin jälkiruokiin, Lahdet pohtivat.

Kreikkalainen joululeipä
Kreikkalainen joululeipä, eli christopsomo (Χριστόψωμο) on sananmukaisesti “Kristuksen leipä”. Leipä koristellaan ristillä, minkä lisäksi siitä saattaa löytyä monimutkaisiakin kuvioita.
Christopsomoa pidetään pyhänä ja se on valmistetaan huolella siunaamaan perhettä sekä takaamaan hyvä uusi vuosi. Yleensä joululeipä valmistetaan jouluaattoa edeltävänä päivänä ja sitä syödään joulupöydässä. Perinteen mukaan isäntä murtaa leivän palat käsin, eikä veistä saa käyttää.
Ainekset
Taikina:
1 kg jauhoja
18 g hiivaa
40 g hunajaa
50 g sokeria
1 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
1 tl kanelia
100 g saksanpähkinöitä, hienonnettuna
20 g anista
2 1/2 kupillista haaleaa vettä
Koristetaikina
2 rkl maitoa
20 g vettä
1 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa
1 muna
seesaminsiemeniä ja manteleita
250 g yleisjauhoja
hunajaa (kuorrutukseen)
Ohje:
Taikina
1. Lisää kulhoon vesi, hiiva ja sokeri. Sekoita käsivatkaimella, kunnes hiiva liukenee. Kääri kulho muovikelmuun ja laita sivuun noin 10 minuutiksi, kunnes hiiva kohoaa.
2. Lisää jauhot, hunaja, oliiviöljy ja kaneli. Sekoita taikinakoukulla keskinopeudella noin 5-10 minuuttia, kunnes kaikki ainekset ovat sekoittuneet.
3. Sekoita anis, saksanpähkinät ja suola taikinaan.
4. Voitele taikina kevyesti oliiviöljyllä ja peitä kulho talouspaperilla. Aseta se lämpimään paikkaan vähintään tunniksi, kunnes se taikina kaksinkertaistuu.
Koristelutaikina
1. Lisää kulhoon vesi, oliiviöljy, maito, jauhot ja suola. Sekoita taikinakoukulla 2-3 minuuttia kunnes taikina on tasaista.
2. Poista taikina kulhosta ja kääri muovikelmuun. Laita sivuun 15 minuutiksi lepäämään.
Christopsomo
1. Tyhjennä leipätaikinasta ilma painamalla taikinaa kevyesti sormin alas ja muotoile pyöreäksi leiväksi.
2. Vuoraa pyöreä uunivuoka (28-30 cm).
3. Siirrä taikina uunivuokaan ja levitä. Voitele pinta kevyesti vatkatulla munalla ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.
4. Poista muovikelmu koristetaikinasta ja muotoile siitä pötkylöitä, joilla saa tehtyä ristin leivän pintaan.
5. Koristele leipä seesaminsiemenillä ja manteleilla.
6. Peitä Christopsomo liinalla ja odota, että taikina kohoaa tunnin.
7. Kuumenna uuni 180°C:een. Paista 50 minuuttia, kunnes Christopsomo on kauniin värinen ja kypsä.
8. Sivele leivälle hunajaa heti uunista otettua.
Paikallislehtien yhteisessä kansainvälistä jouluruokaa -juttusarjassa kurkistetaan eri maiden jouluruokiin paikallisten asukkaiden kautta.