Paimion nimikko-olueksi valikoitui savukaura – ”Taisi yhden äänen erolla mennä”

0
Olutraadissa oli kaikkiaan 13 henkilöä, joista kymmenen kuului ruoanlaittokerho Herkutteleviin herroihin. Yksi kerhoon kuuluva jäsen on oluita raadille esitellyt Niko Hurskainen.

PAIMIO

– Oma näkemys on se, että juhlavuoden oluen pitäisi olla mahdollisimman helposti lähestyttävä. Niin, että mahdollisimman moni olisi ainakin halukas maistamaan sitä, evästi Niko Hurskainen, joka on pitkän linjan paimiolainen panimomestari ja muun muassa piikkiöläisen Kuninkaantien Panimon valmistamien oluiden takana.

Hurskainen piti kuluvan viikon tiistai-iltana ravintola Iivarissa oluenmaisteluiltaa, jolla voi hyvin olla kauaskantoiset seuraukset. Koolla oli nimittäin 11 miehen ja kahden naisen raati, joka oli valikoitunut valitsemaan Paimion 700-vuotisjuhlavuoden virallisen oluen, joka julkaistaan suurelle yleisölle maaliskuun puolivälissä.

Ja kun Hurskainen oli pitänyt oman avauspuheenvuoronsa, alkoi illan pääosuus, eli maistelu. Kuninkaantien Panimon tuore toimitusjohtaja Petri Rehnberg oli kiikuttanut paikalle hetkeä aiemmin panimon kaikki kuusi tuotannossa olevaa olutta, ja niiden joukosta valittaisiin myös tulevan Paimion juhlavuoden olut.

Ehdokkaat Paimion juhlavuoden olueksi olivat piikkiöläisen Kuninkaantien Panimon jo olemassa olevia tuotteita.

Eli kyseessä ei ole Paimiolle varta vasten kehitetty resepti, vaan jo olemassa oleva tuote.

– Sellaisia varoja ei tähän hankkeeseen saatu, että olisi voitu lähteä suunnittelemaan kokonaan uutta olutta alusta lähtien. Mutta toisaalta nyt voidaan olla varmoja, että valittava tuote on taatusti hyvä ja maistuvuutensa osoittanut, Hurskainen jatkoi.

Kuuden vaihtoehdon kattaus

Hurskainen kuuluu paimiolaiseen yli 50 vuoden ikään ehtineeseen ruoanlaiton harrastajakerhoon, joka kantaa nimeä Herkuttelevat herrat. Herroja olikin paikalla Hurskainen mukaan laskettuna kymmenen, jonka lisäksi valintaraatiin kuuluivat etiketin suunnitteleva Immaisi Graphicsin Riina Immaisi, juhlavuoden oluen nimikilpailun voittanut kaupungin puistopuutarhuri Jukka Oksa ja Iivarin yrittäjä Marica Laaksonen.

Ensimmäisenä laseihin kaadettiin suullinen Kuninkaantien Panimon Tuorlan Vehnää, jota seurasivat Tuorlan Tähti (pilsner), Vahva Tuorlan Tumma (tumma lager), Tuorlan Taival (lager), Tuorlan Kaura (kauraolut) ja Tuorlan Savukaura (kauraolut). Valinnanvaraa ja vaihtoehtoja oli siis vaaleasta tummaan ja pohjahiivaoluista pintahiivaoluisiin.

– Suomessa suosituimmat oluet eli lagerit ovat pohjahiivaoluita. Mutta vastapainona on sitten myös pintahiivaoluita, kuten kauraoluet ja vehnäolut, Hurskainen taustoitti.

Oluita maisteltiin Iivarissa toista tuntia, jonka jälkeen edessä oli vielä tiukka äänestys.
Herkuttelevien herrojen Henrik Suomi (keskellä) piti Paimion juhlavuoden oluen valintaa kunniatehtävänä.

Noin puolitoistatuntisen maistelun päätteeksi oli aika keskustella eri vaihtoehdoista, ja lopulta äänestykseen nostettiin kaksi vaihtoehtoa; Tuorlan Vehnä ja Tuorlan Savukaura. Näistä jälkimmäinen vei lopulta voiton täpärän äänestyksen perusteella.

– Taisi yhden äänen erolla mennä. Savukaurassa viehätti toki maku, mutta toki myös paimiolainen tausta, joka sopii hyvin juhlavuoden oluelle, tuumi Herkutteleviin herroihin kuuluva Henrik Suomi.

Paimiolaista kauraa taustalla

Savukauraoluen paimiolainen tausta juontuu maanviljelijä Jarno Tuomiseen . Hänen viljelemillään mailla kasvaneesta kaurasta jauhettua piapoa on käytetty oluen olennaisena raaka-aineena.

– Kuninkaantien Panimo oli tiettävästi ensimmäinen, joka sai kauraoluen kaupalliseen tuotantoon asti. Vaikka olut sinänsä on aika erikoinen ja harvinainenkin, pehmentää savuaromi makua merkittävästi. Uskon, että voittajaolut on tarkoitukseen sopiva, eli nimenomaan mahdollisimman monen paimiolaisen suuhun sopiva, Hurskainen mietti voittajan ratkettua.

Riina Immaisi ja Marica Laaksonen edustivat naisnäkemystä olutraadissa.

Herkutteleville herroille valintaraatiin pääsy oli toki kunniatehtävä.

– Totta kai sekin asia painoi takaraivossa, että nyt valitaan koko Paimiolle sopivaa nimikko-olutta tuleviksi vuosiksi. Kunniatehtävä ennen kaikkea, Henrik Suomi hymyili.

Paimiolaine-oluen virallinen julkistus Immaisin suunnitteleman etiketin kera on edessä 15. maaliskuuta. Sen jälkeen olutta on saatavissa välittömästi ravintola Iivarista, mutta myös muualta Paimiosta.

– Ehdottomasti, olutta pitää olla saatavissa samana iltana, kun julkistus tehdään. Näin järjestetään, Iivarin Marica Laaksonen lupasi.

Olutraadissa oli kaikkiaan 13 henkilöä, joista kymmenen kuului ruoanlaittokerho Herkutteleviin herroihin. Yksi kerhoon kuuluva jäsen on oluita raadille esitellyt Niko Hurskainen.

Nimen taustalla helppo tilattavuus, mutta myös Alvar Aalto

Nimikilpailu Paimion omaa olutta varten järjestettiin jo syksyllä, ja lähes 60 ehdotuksen joukosta suosikiksi nousi juhlatoimikuntaan kaupungin teknisen osaston jäsenenä kuuluvan Jukka Oksan ehdottama nimi Paimiolaine.

–  Irmelin (Isokoski) kertoi juhlatoimikunnan kokouksessa, että viimeisiä nimiehdotuksia voi vielä antaa ja mietin kokouksen aikana jotain sopivaa nimeä oluelle. Mietin, että nimen pitäisi olla helposti sanottavissa olutta tilattaessa. Ja jos nimi olisi kieliopillisesti oikein, sanoisi paimiolainen sen kuitenkin murtaen paimiolaine, kertoi yhtenä Iivarin valintaraatiin osallistunut Oksa hymyillen.

Paimiolaine-oluen nimen taustalla on Jukka Oksa. Hän voitti syksyllä järjestetyn nimikilpailun, johon annettiin kaikkiaan lähes 60 ehdotusta.

Lisäksi hän muistutti, että nimen loppuosan laine on viittaus sekä merellisyyteen, mutta myös Alvar Aaltoon.

– Siinä yhdistyy mielestäni monta paimiolaista elementtiä. Lisäksi Paimion käyttämässä graafisessa ilmeessä on sininen laine. Toki oli silti aika yllätys kun Irmelin kertoi myöhemmin, että tuo kokouksen päätteeksi heittämäni ehdotus valittiin lopulta parhaaksi, Oksa naurahtaa.