Paimion yhteiskoulun juhlavuoden kunniaksi oppilaat pääsivät maistamaan yhtä klassikkokouluruuista

0
Kiia Vesalainen, Nea Pihkanen ja Sibakov pääsivät valmistamaan kanaviillokkia kotitaloustunnilla.

Tillilihaa, kesäkeittoa, ohrapuuroa ja kanaviillokkia. Erityisesti näihin kouluruokiin liittyy monella sukupolvella erilaisia muistoja. Nykyisin yksikään näistä ruuista ei kuulu ainakaan Paimiossa koulujen ruokalistoille, joten halusimme testata, vieläkö kanaviillokki maistuu nykylapsille.

Vistan koulun kotitalousopettajat järjestivät pyynnöstä koulun kahdeksannen luokan valinnaisryhmälle kotitaloustunnin, jolla valmistettiin kanaviillokkia. Oppilaat saivat kanaviillokista hiukan tuunatun version perinteisestä kouluruuasta.

– Sellaista kanaahan ei enää ole edes saatavilla, joten käytämme broileria, kertoo kotitalousopettaja Katariina Saarni.

Saarni on nykyisin jo eläkkeellä, mutta on toiminut Vistan koululla kotitalousopettajana 33 vuoden ajan. Hänellä on siis pitkä kokemus kouluruuista. Hän on myös itse käynyt Vistan koulua lapsena.

– Omat lempikouluruokani olivat ohrapuuro sekä aprikoosipuuro, hän muistelee.

Kouluruuat ovat muuttuneet vuosien varrella, mutta esimerkiksi jauheliharuuat pitävät pintansa.

Vihertävä kastike?

Oppilaat ovat saaneet ensin kanankoipia keitettäväksi. Nykyisellä valmiiden kanasuikaleiden aikakaudella kanan keittäminen oli oppilaille uutta. Muutenkin kanaviillokki ruokalajina kummeksutti.

– Vähän outoa, Kiia Vesalainen kommentoi.

Sen sijaan Jonne Koskelan mielestä kanaviillokki olisi tuttua kouluruokaa.

– Ei, tämä ei ole sama kuin nykyinen kouluruokana oleva kanakastike, opettaja kuitenkin korjaa.

Tähän kanaviillokkiin tulee kermaa, mikä ei kouluruokaviillokkiin aikoinaan kuulunut. Mutta eikö kanaviillokki ollut aikoinaan vähän vihertävää?

– Se varmaankin johtuu siitä jos kana on keitetty esimerkiksi laakerinlehtien tai muiden mausteiden kanssa. Nyt käytimme kanaliemikuutiota, Saarni kertoo.

Jonne Koskela sekoittaa kanaviillokkia.

Jauheliharuuat pitävät pintansa

Kanaviillokin kanssa oppilaat valmistivat porkkanaraastetta rusinoilla ja jälkiruuaksi puolukkakiisseliä. Kiisselin valmistus kuuluu edelleen koulujen kotitalousopetukseen. Sen sijaan kodeissa kiisseleitä ei enää niin paljon valmisteta.

– Päiväkodissa olen viimeksi syönyt kiisseliä, Vesalainen sanoo.

Saarni veikkaa, että smoothiet ovat nykyisin korvanneet kiisselit.

Vaikka ruuat muuttuvat, on kouluruokalistalla silti ruokia, jotka ovat olleet siellä jo vuosikymmeniä – erityisesti jauheliharuuat ovat suosittuja vuosikymmenestä toiseen.

– Jauhelihakastike, makaronilaatikko ja lihapullat, Saarni luettelee.

– Sen sijaan esimerkiksi kaaliruokia, maksaruokia tai veriohukaisia ei enää kouluissa ole.

– Kiisseli sakeutetaan osanestesuurustuksella, kotitalousopettaja Katariina Saarni neuvoo Nea Malmbergia.

Pinaattivelli ei maistu

Mitä siellä koulussa sitten syödään, mitkä ovat oppilaiden kouluruokasuosikkeja nykyisin?

– Riisi ja kana on hyvää, Nea Pihkanen sanoo.

– Possukastike ja kalapuikot, Jonne Koskela puolestaan kertoo. Kiia Vesalaisen lempikouluruoka on puolestaan tonnikalapasta.

Entäpä inhokkikouluruoka?

– Pinaattivelli! Mea Sibakov , Nea Pihkanen ja Kiia Vesalainen sanovat yhteen ääneen.

No miltä se kanaviillokki nyt sitten maistuu?

– Ihan hyvää. Erilaista kuin kanakastike yleensä, mutta ihan hyvää, tytöt toteavat.

100-vuotias koulu

Paimion yhteiskoulun perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta.
Yhteiskoulun koulurakennus rakennettiin kaksi vuotta myöhemmin.
Yhteiskoulun vanha rakennus toimii yhtenä Vistan koulun koulurakennuksista edelleen.
Vistan koulu viettää satavuotisjuhlaa 7. toukokuuta.

Nykylapsille kanaviillokki ei ole tuttu ruoka – toisin kuin monelle aikaisemmalle sukupolvelle.

Kanaviillokki

2–3 keitettyä kanankoipea

2 rkl öljyä tai kunnon nokare margariinia

½–1 sipuli

1 tl currya

1,5 rkl vehnäjauhoja

n. 2,5 dl kanan keitinlientä TAI 2,5 dl vettä ja ½ kanaliemikuutio

3 rkl ruokakermaa

(sitruunamehua)

1–2 maustemitallista valko- tai mustapippuria

suolaa tarvittaessa

Tarjoa keitetyn riisin kanssa.

Laita kanankoivet kattilaan, lisää vettä sen verran, että juuri ja juuri peittyvät. Kuumenna kiehumispisteeseen, alenna lämpöä ja keitä kanankoipia noin 20 min. Nosta koivet jäähtymään, säästä keitinliemi.

Irrota hiukan jäähtyneistä keitetyistä kanakoivista liha.

Pilko sipuli. Kuumenna pannulla öljy tai margariini, lisää sipuli ja curry.

Lisää vehnäjauho ja sekoita.

Lisää kanan keitinliemi tai vesi ja kanaliemikuutio. Anna kiehahtaa, sekoittele.

Lisää kanaliha. Jätä hautumaan kannen alle, kunnes riisi on kypsää. Tarkista nesteen määrä, lisää tarvittaessa keitinlientä.

Mausta suolalla ja pippurilla, lisää kerma ja tarvittaessa sitruunamehua. Tarkista maku.

Lähde: Vistan koulun kotitaloustunti