
PAIMIO
Paimion Tarvasjoentien varrelta löytyvä Cafe Atsalea on perinteinen kesäkahvila idyllisessä miljöössä. Virpi Hellénin ja Juha Sahlstenin omistukseen vuonna 2020 siirtynyt kahvila huokuu historiaa heti pihaan saapuessa. Sisään astuessa on muistettava kumartaa, sillä 1800-luvulta peräisin olevan rengintuvan oviaukot ovat aikakautensa korkeudella. Sahlsten kertoo, että tilassa on asuttu vuoteen 1954 asti, ja se on toiminut aikanaan myös leivontatupana ja puutyöverstaana.
Kahvilaa kiertää upeasti kukkiva puutarha, joka on peruja edelliseltä omistajalta. Hellén kertoo, että puutarha on suunniteltu kerroksittain siten, että jokin kasvi kukkii koko ajan. Puutarhasta voi bongailla myös paikallisen taiteilijan Väinö Ojan moottorisahaveistoksia. Pihan perältä löytyvä vanha aitta kutsuu vieraita rauhoittumaan.
Kahvila on auki kesäisin vain yleensä sunnuntaisin, mutta heinäkuussa on tarkoitus avata ovia myös lauantaisin. Sen laajempiin aukioloaikoihin ei aika riitä, sillä sekä Hellén että Sahlsten käyvät päivätöissä muualla.
– Alkuun pidimme tätä harrastuksena, joka toi vaihtelua normityöhön. Mutta kyllä tämä nyt jo ihan työstä käy, kun kuudes kesä alkaa, Sahlsten sanoo.

Tarjolla vakiintuneita herkkuja
Kahvilassa on sen aukioloaikoina tarjolla aina lounas sekä kahvilaherkkuja. Lounaaksi on vakiintunut uuniperunabuffet, josta uskolliset asiakkaat eivät suostu luopumaan. Muitakin lounaita on nimittäin kokeiltu, mutta mikään ei vedä väkeä niin kuin perunabuffet.
– Täällä saa ottaa kaikkia täytteitä, niitä voi maistella ja löytää oma suosikkinsa. Aurajuusto on viime vuosina loppunut ensimmäisenä, Sahlsten sanoo.
Atsalean lounas ja leipomukset valmistetaan paikan päällä. Lounaan valmistuksessa hyörivät molemmat, mutta leivonnaiset syntyvät Sahlstenin käsistä. Kahvilan ehdoton kesäherkku on talon oma britakakku. Sen lisäksi tiskistä löytyy muita vaihtuvia makeita leivonnaisia, joista suurin osa on tehty itse. Mukana on kuitenkin yleensä aina yksi härnäysjuttu, eli herkku, jota ei ole itse leivottu. Tänään se on berliininmunkki.
– Välillä voi vähän oikaista, sillä ei tällaisessa paikassa kaikkea tarvitse tehdä itse, Hellén hymyilee.
Suolaisen nälkää voi tainnuttaa kylmäsavulohi- tai kasvisfetapiirakalla, jotka myös ovat tiskin vakiotarjottavaa. Pariskunta haluaakin pitää kahvilan tarjonnan maltillisena, joka minimoi hävikin määrää.
Cafe Atsalea, Rukkijoentie 7, Paimio. Auki kesäsunnuntaisin syyskuun loppuun asti, mikäli kelit sallivat. Heinäkuussa kahvila on auki myös lauantaisin. Aukioloajat kannattaa tarkastaa kahvilan somekanavilta.

Kesäherkku
Cafe Atsalean kesäherkku on britakakku. Juha Sahlsten leipoo sen gluteenittomaan pohjaan, jotta kakku sopisi mahdollisimman monelle kävijälle. Hän käyttää pohjaan omaa jauhoseostaan, jonka on sekoittanut kolmesta eri gluteenittomasta jauhosta.
Britakakun koristeeksi valitaan marjoja tai hedelmiä sesongin mukaan. Tänään kakun päällä on paikallisen Alanteen marjatilan mansikoita. Syksyä kohti kuljettaessa Salhsten toivoo pihan omien pensasmustikoiden tuottavan satoa, jolloin niitäkin voisi hyödyntää leivonnassa. Kakun välistä löytyy rahkakermavaahtoseos, jonka maku vaihtelee.
