
PIIKKIÖ
Mansikan pääsatokausi alkaa ensi viikolla ja kestää pari, kolme viikkoa, kertoo piikkiöläisen Saksan tilan Jaakko Koski.
– Ainakin meillä alkaa. Pääsatokauden ajankohta riippuu vähän tilasta, koska osa käyttää harsoja, osa ei, on tunneliviljelyä ja niin edelleen. Meillä käytetään talvisuojana harsoa, mutta jos niitä ei käytä, niin pääsatokausi alkaa vähän myöhemmin, hän selittää.
Kosken mukaan viileä alkukesä on ollut mansikoiden kannata suotuisa, sillä se mahdollistaa mansikan hyvä laadun ja tasaisen kypsymisen.
– Helle tekisi sen, että mansikkaa kypsyisi yhtä aikaa nopeasti ja kausi olisi myös nopeasti ohitse.
Ei enää sadetta
Mansikkaa ei viileä sää siis haittaa, mutta entäs sateet?
– Sade ei ole hyväksi, koska siinä tulee heti harmaahomeriski. Vaikka mansikka näyttäisi päällisin puolin hyvältä, niin siinä voi olla homeitiöitä ja seuraavana päivänä huomaakin, että mansikka on homeessa, Koski kuvaa.
Mansikoiden kannalta sadetta on Kosken mukaan saatu nyt aivan riittävästi, eikä lisää tarvita yhtään.
– Jos minä saisin päättää, niin paras olisi sellainen parinkymmenen asteen päivälämpötila ja yöllä saisi olla ihan viileää.
Koski ei uskalla veikata, millainen mansikkasato tänä vuonna on kaikkiaan luvassa.
– Kukinnan ja kasvuston perusteella näyttää, että voisi tulla hyvä sato, mutta koskaan ei voi tietää etukäteen, kaikki riippuu ihan säästä, hän toteaa.
Polka pitää pintansa
Mansikan pääsatokausi ajoittuu siis tänä vuonna heinäkuulle. Kosken mukaan satokauden ajankohdassa ollaan palattu ”vanhaan normaaliin”.
– Aikaisemminhan ei ennen juhannusta oikein mansikkaa edes saanut. Nyt on muutamana vuonna ollut todella lämmin kevät ja siksi mansikan satokausi on ollut aikaisessa, mutta nyt ollaan palattu vanhaan normaaliin.
Nykyisin mansikkaa on tarjolla pitkään, koko kesän, minkä mahdollistavat eri mansikkalajikkeet. Saksan tilalla esimerkiksi kasvatetaan varhaisina lajikkeina Allegroa ja Verdiä, pääsatokautena Polkaa, Sonsationia, Falcoa ja Asiaa ja myöhäisenä lajikkeena Malwinaa.
Kosken mukaan yksi ei ole toista parempi, vaan lajikkeet ovat maultaan ja ominaisuuksiltaan erilaisia. Esimerkiksi Malwiinaa Koski kuvaa tummanpunaiseksi, makeaksi ja hyväksi pakastusmarjaksi.
Kuluttajien suosikki on kutitenkin vuodesta toiseen Polka.
– Moni ei halua edes kokeilla mitään muuta. Kyllä mansikassa kaksi kovaa ovat Polka ja viiden kilon laatikko, Koski toteaa.