Elopäivätori viimeisteli Sauvon tapahtumaviikon – uusin tulokas Elopäivien tapahtumasarjaan kokosi ennätysyleisön

0
Vuoden Hakkiseksi valittiin tänä vuonna Sauvon Tori ry. Lavalla tuoreet Hakkiset Sari Lintula, Heini Mikkola, Inna Aaltonen, Emilia Koski, Alisa Torkko, Kiisu Finnholm, Raija Högmander, Johanna Heininen, Taina Högman ja Jaana Terho-Koskivuori. Kuva: Kaija Unhola.

Teksti ja kuvat: Kaija Unhola.

SAUVO

Elopäiväviikon päätapahtumaa vietettiin Sauvon torilla lauantaina 2. elokuuta. Sen avasi Sauvon kunnanvaltuuston puheenjohtaja Pauli Rastas, joka mainitsi, että Elopäivien kokoontumisen tarkoitus on keskustella, jolloin syntyy hienoja kohtaamisia. Rastas lisäsi, että kohtaamisissa voi kokea suuren sauvolaisen ilon, ystävällisyyden ja yhteisöllisyyden, joista Sauvo on niin hyvin tunnettu.

– Ostakaa paikallisia tuotteita ja käyttäkää paikallisia palveluita. Tämä on yksi niistä tapahtumista, jotka pitävät maaseudun elävänä, hän painotti.

Elopäivätorin Smuutii -osastolla kävi vilinä, kun Kiira ja Iina valmistivat virkistävää juomaa.

Sauvossa on vuodesta 2015 lähtien myönnetty Vuoden Hakkinen -tunnustus jollekin henkilölle tai taholle, joka on edistänyt positiivisella tavalla Sauvoa ja sauvolaisten ihmisten elämää. Sauvon kunniamerkkitoimikunnan jäsen Jaakko Kivisaari paljasti tämän vuoden tunnustuksen saajan.

– Tori, jossa nyt ollaan voi olla pelottavan autio paikka, mutta useimmille tulee muita mielikuvia: torilla käydään kauppaa, istuskellaan kahviloissa, tavataan tuttuja ja kuunnellaan uutisia. Torielämä oli hiipumaan päin Sauvossa. Kuitenkin viime vuosina tori on saanut sykettä elämäänsä pienen, tiiviin, idearikkaan ja uskomattoman tehokkaan toritiimin ansiosta, Kivisaari pohjusti ja julisti:

– Sauvon Tori ry -yhdistys saa Sauvon Vuoden Hakkinen -tunnustuksen.

Kärkniemenlahden ja Rantolansuntin vesiensuojeluyhdistyksen Ilpo Tammisto esitteli lumpeen valtavaa juurta. Tiskillä näytillä lasipurkeissa oli lisäksi ahvenvitaa, tähkä-ärviötä ja karvalehteä, joita voi omasta rannasta kerätä pois. Tammiston vieressä Pasi Salmi ja Pauli Rastas.

Sauvon palokunnalla pyöreitä vuosia

Torilla moni otti esille ympäristöasiat. Osastollaan Pasi Salmi Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistyksestä kertoi EU-hankkeesta, jossa tehdään muun muassa Sauvossa Kärkniemenlahden ja Rantolansuntin vesiensuojeluyhdistykselle kunnostussuunnitelmia. Salmi esitteli myös kaislaleikkureita yksityiseen käyttöön.

– Eri tilaisuuksissa meillä on neuvontaklinikoita ihmisille. Kun ongelmat täyteenkasvun suhteen ovat suuria, neuvomme, että tehdään sen verran, mitä oma rannankäyttö vaatii, Salmi mainitsi.

Vuoden 1944 sotajeeppi on edelleen ajokuntoinen, vaikka se on nähnyt Normandian maihinnousun. Elopäivillä ratissa istui Justus. VPK:n osastolla vasemmalta Jake Valtonen, Ville Tulonen, Mika Holmberg ja Jouni Metsola.

Palokunnan päällikkö Ville Tulonen kertoi, että Sauvon VPK täytti toukokuussa 90 vuotta. Palokunta perustettiin Sauvon Seuralassa vuonna 1935.

– Hälytyksiä on vuosittain noin 100. Hälytysosastossa on noin 30 henkeä. VPK:n naisosastossa on vähän toistakymmentä jäsentä. He tukevat meidän muiden osastojen toimintaa, ehkä merkittävimpänä on muonitus hälytystehtävillä ja nuorisoleireillä, Tulonen luetteli.

VPK:n veteraaniosasto ylläpitää historiatietoja ja perinteitä.

– Nuoriso-osastolla on meidän tulevaisuus. Palokunta on hyvä harrastus. Siellä on monipuolista toimintaa, Tulonen sanoi, ja lisäsi, että VPK:ssa kasvatetaan turvallisuustietoisia ihmisiä tähän yhteiskuntaan.

 

 

 

 

 

 

 

Partiolippukunta Sauvon Hakkisten teltalla Susanna Kirves ja Anna Alander paistoivat muurinpohjalettuja.
Hunajaa myyvä Unto Ranta on tuttu näky torilla. ”Hunajaa menee komiasti kaupaksi näillä markkinoilla.”

Yleisöryntäys Sauvon lähiruokatapahtumaan yllätti

Ennen varsinaisia Elopäiviä vietettiin ensimmäistä kertaa Sauvo lautasella -toritapahtumaa, jossa pääsi maistelemaan paikallisia herkkuja. Sauvon tori täyttyi elokuun ensimmäisenä perjantaina lähiruoasta kiinnostuneista ruokailijoista, joita oli saapunut tapahtumaan Sauvosta ja ympäristökunnista.

Anne Ahlgren Rantolan puodilta Karunasta oli tuonut tarjolle villiruokaa: nokkospastaa ja villiyrttipestoa. Hän kertoi, että tekee catering-yhteistyötä kokki Attilio Goffredon kanssa, joka oli valmistanut tapahtumaan herkullista nokkospastaa.

– Keskityn villiruokaan. Jos tehdään pastaa, siinä on villielementtiä mukana. Pestossa on esimerkiksi vuohenputkea, nokkosta, mäkimeiramia, maahumalaa, saksankirveliä, minttua, siankärsämöä, Ahlgren selvitti.

Kokki Attilio Goffredo keitti nokkospastaa ”Amore mio” -kappaletta hyräillen.

Tuula Ristilä oli tullut perheineen maistelemaan ruokia Paimiosta. Tapahtuma houkutteli, koska tarjolla oli lähiruokaa ja musiikkia.

– Mies bongasi Mathias Sandbergin bändin ja ajateltiin, että tullaan jatsia kuuntelemaan ja samalla syömään tänne. Seuraavaksi maistetaan Salmensuun herefordia. Nyt on mukava kelikin.

Sauvo lautasella -tapahtuma sai veden kielelle. Etualalla kokki Janne Juvonen kokoaa annoksia, taustalla Salmensuun Antti Toivonen valmistaa luomuherefordia.

Viikolla muu ohjelma kiinnosti myös

Sauvon Elopäivien tapahtumakoordinaattori Päivi Inkinen tunnusti, että takana on tiivis viikko.

– Maanantaina ja tiistaina oltiin Karunan Kalliorannassa. Ensin oli luento ja sitten konsertti. Torstaina oli konsertti Vinterin pihassa, nyt on Sauvo lautasella -lähiruokatapahtuma. Huomenna on kesän viimeinen toripäivä.

Päivi Inkinen (oik.) istahti ruokatapahtumassa kuuntelemaan musiikkia seuranaan Marja ja Jari Peri.

Pieni yllätys Inkiselle oli, että ruokatapahtumaan tuli niin paljon väkeä, arviolta 400 ihmistä. Kaikissa muissakin viikon tapahtumissa hän kertoo olleen paljon osallistujia: Karunan luennolla 120 ja konsertissa 100 sekä ulkoilmakonsertissa 60.

– Tämähän on menestys. Iltatorit ovat olleet tosi suosittuja. Tosi ihanaa, että ihmiset tulevat ja, että kesäasukkaat ovat tänne löytäneet ja ulkokuntalaisetkin, Inkinen hehkuttaa uusinta toritapahtumaa.

Teltta täyttyi lähiruoan ystävistä.
Katri, Oliver, 4, ja Rasmus, 6, Koivusalo ruokajonossa. ”Ihan mielenkiinnosta tultiin katsomaan, minkälainen tapahtuma tämä on, kun paikalliset tuovat omia ruokiaan ja tuotteitaan. Tämä on ihan positiivinen tapahtuma ja yllätys on, kuinka paljon täällä onkaan väkeä”, Katri Koivusalo sanoi. Oliver-poika kaipasi Iltatorin pomppulinnaa, mutta totesi sen puuttuessa: ”Kesä on ohi”.