Grilliruokaa perinteitä vaalien jo 40 vuotta – Sauvon Grilli on paikallisille käsite, ja ohiajavillekin tuttu

0
Heikki Kankare on toiminut Sauvon Grillin ja Elintarvikekioskin yrittäjänä keväästä 1985 lähtien. Makkaraperunat on pitänyt koko grillin historian ajan pintansa, mutta Kankare suosittelee silti kokeilemaan listalta myös esimerkiksi kanataskua, joka on saavuttanut viime vuosina hyvän suosion monipuolisuutensa ansiosta.

SAUVO

Makkaraperunat. Ja kenties kylkeen pieni tai keskikokoinen kevytmaito. Se on vankka kaksikko, joka on pitänyt pintansa myös Sauvon grillillä jo yli 40 vuotta.

– Jos jokin yksittäinen annos pitäisi nostaa suosituimmaksi, niin perinteinen makkaraperunat. Se on suosittu vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen, hymyilee Sauvon grillin yrittäjä Heikki Kankare aloitellessaan jälleen yhtä aurinkoista kesäpäivää grillinsä keittiössä.

Jos musiikkineuvos Danny lauloi muutaman vuoden takaisessa hittikappaleessa siitä olleen 7300 päivää, kun viimeksi äänesi kuulin, on Kankareella työpäiviä takana Sauvon grillissä varovaisesti arvioituna lähes tuplamäärä tuohon kaipuuseen verrattuna. Toukokuun 1985 ja elokuun 2025 välille mahtuu jos jonkinmoista tapahtumaa.

– Onhan tässä tullut tutuksi sauvolaisten ja vähän kauempaakin käyvien kanssa. Usein tässä vaihdetaan tiskillä samalla kuulumiset, kerrataan lääkärikäynnit ja ostetaan viikonlopun lottolaput samalla, Kankare kertoo.

Kommentti saa vahvistuksen jo sen puolituntisen aikana, jolloin haastattelua tehdään. Lottolaput tarkistetaan ja uusitaan, mutta ennen kaikkea vaihdellaan kuulumiset puolin ja toisin.

– Nuoremmat varmasti pelaavat jo pääosin veikkauspelitkin verkossa, mutta vanhemmalle väelle tällainen palvelu on varmasti arvokas, Kankare tuumii.

Aurajuustolla ryyditetty jättihampurilainen on takuuvarma valinta Sauvon grilliltä.
Myös Janne Kataja vieraili Kuokkavieras Kataja -ohjelmassaan Sauvon grillillä. Siitä merkiksi jäi hyvästä vieraanvaraisuudesta kiittelevä tarra, joka komeilee grillin luukulla.

Täyden palvelun grilli

Sauvon Grilli ja Elintarvikekioski on siinä mielessä seudun grillien joukossa poikkeus, että grilliruoan lisäksi saman katon alla voi hoitaa myös veikkausasiat ja tehdä myös pienet ruoka- ja virvoitusjuomaostokset. Mietoja alkoholijuomia myöden.

– Uusi alkoholilaki mahdollisti myös meille oluenmyynnin kioskista, mutta toki muutoin kioskitoimintaa on ollut grillillä jo pidempäänkin. Toki sen tarpeeseen on vaikuttanut paljon kauppojen aukioloaikojen laajentuminen. Kun aloitimme, kaupat menivät iltakuudelta kiinni ja pyhinä ovia ei edes avattu. Nyt kaupat ovat auki jo pidempään kuin me, Kankare hymähtää.

Jotta jutusta ei jäisi väärä kuva, ei Kankare toki ole yksinään pyörittänyt grilliä Sauvon sydämessä jo yli 40 vuotta. Alusta asti mukana on ollut myös Sirpa -vaimo ja vaihtelevasti myös muita työntekijöitä.

– Parhaillaankin on kaksi osa-aikaista tekijää, eihän tätä muuten pyöritettäisi. Saamme silloin tällöin vapaata myös pidettyä, joskaan ei tällaisessa työssä tarvitse mistään neljän viikon lomapausseista haaveilla, Kankare naurahtaa ja jatkaa:

– Mutta se on sopinut meille.

Sauvon grilli on sijainnut koko elinkaarensa samassa paikassa, aivan Sauvon kirkonkylän sydämessä. Ulkotilalaajennus valmistui 1990-luvun puolivälissä.

10 miljoonan markan lotto

Yksi mieleenpainuva hetki Kankareen yli 40-vuotisella yrittäjätaipaleella osui heti vuosituhannen alkuun, kun joulu sai eräässä kodissa melko yllättävän käänteen. Sauvon grilliltä ostetusta viiden rivin lottolapusta löytyi nimittäin 10 miljoonan markan päävoiton numerot.

– Kuulin siitä jääkiekko-ottelussa ohimennen, kun eräs tuttava tokaisi, että aikamoisen lottolapun olit myynyt. En silloin edes tiennyt asiasta, mutta pian kuulin kyseessä olleen päävoitto. 10 miljoonalle markalle löytyi kaksi oikeaa riviä, joista toinen oli ostettu meidän grilliltä, Kankare muistelee.

Kun hän kuuli asiasta ja sai tiedon voittorivin saaneesta, muistui ostohetki oitis mieleen.

– Kyse oli ulkopaikkakuntalaisesta perheestä, joka oli matkalla Sauvoon viettämään sukulaisten luo joulua. He olivat matkalla jo ajaneet ohi Sauvon keskustan, mutta kääntyivät sitten vielä koska lauantaina lottolappu oli ostamatta. No se viiden rivin lappu osoittatui sitten aika arvokkaaksi, kyllähän siitä täällä jonkin verran kohistiin silloin, Kankare sanoo.

Heikki Kankare on toiminut Sauvon Grillin ja Elintarvikekioskin yrittäjänä keväästä 1985 lähtien. Makkaraperunat on pitänyt koko grillin historian ajan pintansa, mutta Kankare suosittelee silti kokeilemaan listalta myös esimerkiksi kanataskua, joka on saavuttanut viime vuosina hyvän suosion monipuolisuutensa ansiosta.

Jatkaja jo hiljalleen hakusessa

Monenmoista on siis Sauvon grillin kulmilla tapahtunut, joskaan perinteikkään grillin jatko lähivuosina ei ole enää niin varmoissa käsissä kuin se viimeiset 40 vuotta on ollut. Kankare kertoo olevansa jo eläkeiässä, ja siten käsillä ovat ainakin hänen kohdallaan viimeiset yrittäjävuodet.

– Eläkettä tässä nostetaan jo samalla, joten jos vain joku halukas olisi grilliä jatkamaan, ei muuta kuin juttelemaan. Se on selvää, etten minä enää montaa vuotta voi jatkaa.

Paikka on ainakin hyvä, ja vakioasiakkaitakin riittää. Viime vuosina grillit ovat kokeneet myös kenties pientä uutta nousukautta muun muassa Sami Hedbergin luotsaamaan Grillit Huurussa -ohjelman kautta.

– Liekö Saminkin innostus grilliruokiin syttynyt Sauvossa, kun hän pikkupoikana täällä kävi usein ostoksilla, Kankare naurahtaa viitaten Hedbergin isovanhempiin, jotka ovat aikoinaan asuneet aivan kivenheiton päässä grillistä Sauvon Kallenmäellä.