Hävikkiruokaa suosimalla voi säästää rahaa, ja luontokin pelastuu – Toimittaja vertaili kolmen eri ruokakaupan hävikkitarjontaa ja yllättyi kassalla: ”Tämä on supermegahyvää”

0
Testikierroksen aikana löytyi karjalanpiirakoita, lohta, bataattisosetta, leipää, jogurttia sekä juusto.

Ruokakaupat pyrkivät vähentämään hävikkiin menevän ruuan määrää monenlaisin keinoin. Jokaisella kauppaketjulla on omat lupauksensa siitä, miten ruokahävikkiä kussakin kaupassa torjutaan.

Kaikissa kaupoissa on käytössä alennustarrat, joilla merkitään tuotteet, joiden ”parasta ennen” tai viimeisen myyntipäivän päiväys on lähellä. Alennustarroitetut ruuat ovat kuitenkin niin suosittuja, ettei monikaan tuote ehdi odotella hyllyssä iltaan asti.

Maanantai-illan kierros kolmessa keskikokoisessa ruokakaupassa, Lidlissä, K-supermarketissa ja S-marketissa tuottaa laihan alun jälkeen kohtuullisen saaliin. Eniten tuotteita löytyy K-supermarketista.

Löydöt muuttavat suunnitelmaani ja itse asiassa parempaan suuntaan.

S-marketissa on juuri alkanut paistotuotteiden ilta-ale. Kaikki päivän aikana paistetut karjalanpiirakat, croissantit, pasteijat, pullat, pitsat ja viinerit myydään 60 prosentin alennuksella. Pussiin sujahtaa kuusi karjalanpiirakkaa, jotka edellisestä kaupasta löytyneiden jogurttien kanssa muuttuvat mielessäni oivaksi lapsiperheen iltapalaksi.

Lopulta kärryyn päätyy karjalanpiirakoiden seuraksi pari pakettia ruisleipää, jotka nekin S-kauppojen ilta-alen hengessä ovat jo 60 prosentin alennuksessa. Vaikka tiedän tämän, yllätys kassalla on melkoinen.

– 3 euroa 40 senttiä, kassa ilmoittaa, ja minun on pakko vilkaista, onko hän oikeasti ottanut hinnan kaikista tuotteistani.

Kotona odottaa inventaario



Kotona ladon ostokset keittiön tasolle inventaariota varten. Lohimedaljongeista tulee päivällinen jollekin tulevista päivistä, mutta viimeinen käyttöpäivä on niin lähellä, että laitan kalapalat pakkaseen. Myös kaksi leipäpakettia sujahtaa pakkaseen. Juustoa silmäilen arvioivasti. Kevytjuusto ei kaikille maistu, mutta arkisemman pitsan päällä se voisi maistua. Niinpä juusto laitetaan raastamisen jälkeen annospusseissa pakasteeseen.

Jäljelle jää bataattisose, josta suunnittelin jo kaupassa tekeväni keiton. Maitohyllyt eivät tällä kertaa tarjonneet mitään hävikkiin menossa olevaa kermaa keittoa täyteläistämään, mutta onneksi jääkaapissa oli pari kermapurkin loppua. Keitto saa kaverin esipaistetusta ciabatasta.

– Tämä on superhypermegahyvää, 9-vuotias ruokailija kommentoi.

Testissä ostettiin



2 bataattisosepötköä

1 kevytjuusto

3 pakettia leipää

1 esipaistettu patonki

1 monipakkaus jogurtteja

6 kappaletta karjalanpiirakoita paistopisteeltä

Ostokset maksoivat yhteensä 26,55 euroa

Alennuskäytännöissä on paljon samaa



Kesko



Toisissa K-kaupoissa on käytössä hävikkihyllyt, joissa on punalaputettuja tuotteita.

Monissa K-kaupoissa on lisäksi käytössä myös hevihävikkilaatikot sekä leipähävikkikassit.

Keskon tekemän kyselyn perusteella kiinnostus punalaputettuja tuotteita kohtaan on suositumpaa kuin aikaisemmin. Viime elokuussa tehdyssä kyselyssä 75 prosenttia vastaajista kertoo ostavansa viimeisen käyttöpäivän tuotteita alennettuun hintaan.

Lähde: Kesko.fi

Lidl



Kun tuotteen päiväys alkaa lähestyä, se myydään

-30 prosentin alennuksella.

Viimeisenä myyntipäivänä tuoretuote myydään

-50 prosentin alennuksella.

Lisäksi Lidl myy edellisenä päivänä myynnissä olleita paistopisteen tuotteita, jotka myydään valmiiksi pussitettuina edullisesti.

Lidlissä on myös hävikkihävipussit, joihin kerätään syömäkelpoisia mutta myyntiin sopimattomia hedelmiä ja vihanneksia.

Lähde: Lidl.fi

Turun Osuuskauppa/Keula



Aloitti syksyllä 2017 markettien ilta-ale-käytännön, jossa punalaputetut -30 prosentin aletuotteet myydään illalla -60 prosentilla.

Marketeissa on käytössä myös Eilisen tähdet -konsepti, jossa syötäväksi kelpaavat, mutta myyntiin sopimattomat hedelmät ja vihannekset pussitetaan ja myydään alennettuun hintaan.

S-ryhmän ruokakauppojen mukaan punalaputetuista tuotteista kappalemääräisesti eniten myydään leipomotuotteita, kuten riisipiirakoita, croissanteja sekä lihapasteijoita. Euroissa mitattuna eniten myydään pakattuja liha- tai kalatuotteita.

Lähde: Tok.fi/keula.fi

Kolme vinkkiä hävikin metsästäjälle



Ole nopea, punalaputetut tuotteet ovat kysyttyjä.

Ole avoimella mielellä liikkeellä ja valmis kokeilemaan uutta. Näin voit löytää uusia suosikkeja.

Osta vain ruokaa, joka tulee syödyksi. Kotona roskiin päätyvä ruoka ei säästä rahaa eikä luontoa.

Resepti: Bataattisosekeitto hävikkiruuasta

Ainekset:

2 pötköä bataattisosetta

1 kanafondue annospurkki

1 purkki ruokakermaa

Sosekeittoa keitetään kunnes fondue on sulanut sekaan. Sose on jo valmiiksi kypsää, joten keittoaika on lyhyt. Tämän keiton kaveriksi paistettiin hävikkiin menossa ollut esipaistettu patonki.

Vinkki: Keittoon voi hyvin käyttää myös kasvikermaa ja kasvisfondueta, jolloin siitä tulee vegaaninen. Tässä testissä käytettiin vain asioita, jotka löytyivät jo jääkaapista.