Kylmälaatikossa on vieri vieressä mutaisenlimaisia kaloja, joiden tuoksukin on enemmän mutainen kuin kalainen.
– Tämähän muistuttaa vähän krokotiilinpoikasta, jota pidin sylissä krokotiilipuistossa Torremolinoksessa. Se oli kauhea kokemus, Pirjo Varanka sanoo.
Varanka on tullut Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten järjestämälle mateen käsittelykurssille. Hän kertoo, että valmistaa kotona kaloista pääasiassa lohta.
– Mateeseen en ole koskenutkaan, siksi halusin tulla tänne.
Toinen kurssilainen on turkulainen Julius Lindberg , joka kertoo kalastavansa mielellään. Hän on perannut useita eri kaloja, mutta aikaisemmin ei hänkään madetta.
– Äitini sitten huomasi tällaisen kurssin ja päätin tulla kokeilemaan, hän kertoo.
Kurssilaiset saavat jokainen oman mateensa, jota lähdetään käsittelemään. Mateen limaisen pinnan voisi myös kaapia puhtaaksi, mutta kurssilla kala on tarkoitus nylkeä.
Mateen pään alle nahkaan tehdään viilto, ja siitä nahkaa aletaan riuskalla otteella nylkemään pois kalan päältä. Nahka lähtee siististi irti, mutta voimaa se vaatii.
Tilauksesta kursseja
Mateenkäsittelykurssi kuuluu Maa- ja kotitalousnaisten Kuukauden lähikala -hankkeeseen, jota rahoittaa Saaristomeren Kalaleader.
Hankkeella kannustetaan ihmisiä syömään sesongissa olevia lähikaloja, mikä on paitsi ekologista, myös terveellistä.
– Kalaahan pitäisi ravitsemussuositusten mukaan syödä 2–3 kertaa viikossa. Se on melko suuri määrä ja kala on hintavaakin. Ei elämäntapamuutoksessakaan tehdä kaikkea kerralla, ja kannustammekin siihen, että kalaa lisätään pikku hiljaa ruokavalioon. Jos kalaa on lautasella kerrankin viikossa, niin se on jo kova, Janita Kylänpää Maa- ja kotitalousnaisista sanoo.
Kuukauden lähikaloiksi on valittu kaloja, jotka kulloinkin ovat sesongissa. Tammikuun kala oli silakka, maaliskuun särki. Seuraavina vuorossa ovat muun muassa ahven, lahna, lohi ja hauki.
Järjestö järjestää jokaisesta kalasta sosiaalisessa mediassa kalalive-lähetyksen, jossa opastetaan kalan käsittelyyn ja valmistamiseen.
Madekurssin tapaisia tapahtumia ei kalenterissa ole tulossa – vielä.
– Jos jokin yhdistys, tai mikä tahansa porukka haluaa järjestää kalankäsittelyillan, niin tulemme mielellämme sellaisen pitämään vaikka sinne Paimion tai Sauvon suunnalle. Hanke rahoittaa opastusta, ainoastaan materiaaleista veloitamme, Janita Kylänpää ja Mari Mäenpää sanovat.
Yksi, n. 1,3 kg:n painoinen, nyljetty made
Kalan keitinliemi
n. 1 l vettä
1 1/2 tl suolaa
10 mauste- tai mustapippuria
2 laakerinlehteä
Keittoon
1 sipuli
6–8 perunaa
1 rkl voita
1 dl kuohukermaa
1 nippu tilliä
(porkkanaa)
1. Ota talteen mäti ja maksa. Keitä maksa ja mäti toisessa kattilassa hitaasti poreillen.
2. Mittaa keitinliemen ainekset kattilaan (paitsi pippurit). Nosta kala kokonaisena tai paloiteltuna kiehuvaan keitinliemeen. Kuori vaahto ja lisää pippurit. Hauduta kala kypsäksi miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia.
3. Nosta kypsä kala keitinliemestä vadille ja siivilöi liemi talteen (n. 1 l).
4. Hienonna sipuli. Paloittele kuoritut perunat.
5. Kiehauta hienonnetut sipulit voissa kattilassa. Kaada päälle siivilöity keitinliemi. Lisää perunat. Hauduta noin 15 minuuttia, kunnes perunat ovat lähes kypsiä.
6. Erottele perunoiden kypsymisen aikana kalanliha ruodoista. Lisää lopuksi ruodottomat kalapalat, paloiteltu maksa ja mäti, kerma, (voita) ja hienonnettu tilli.
7. Tarjoa ruisleivän kanssa.
Lähde: Maa- ja kotitalousnaiset, Länsi-Suomi