
SAUVO
Vähäsateinen ja kuuma alkukesä on saanut monet varhaisperunan kasvattajat odottavalle kannalle. Kuivuus hidastaa perunan kasvua, eikä liian pieniä perunoita ole taloudellisesti järkevää nostaa ylös. Niinpä varhaisperunakauden aloitus voi viivästyä.
Sauvolaisen vihannesviljelijän Mika Lehtisen varhaisperunat ehtivät kypsyä juhannuspöytiin. Sateiden puutetta on Lehtisen pelloilla korvattu keinokastelulla. Keinokastelu ei hänen mukaansa kuitenkaan korvaa luonnonsadetta ja viime viikkojen sateet onkin toivotettu lämmöllä tervetulleeksi.

– Nämä sateet tulivat ensimmäisten perunoiden kannalta liian myöhään, mutta seuraavia satoja ne auttavat, Lehtinen sanoo.
Kuivuus aiheuttaa perunalle myös laatuongelmia. Kuivassa maassa kasvaviin perunoihin tulee herkästi perunarupea, jonka jälkeen niitä ei enää voi myydä. Kuivan sään haasteet korostuvat Lehtisen mukaan varsinkin varhaisilla viljelyalueilla, joihin kylvetään ensimmäiset perunat. Jo valmiiksi kuivat ja yleensä hiekkapohjaiset alueet ovat alttiita kuivuuden haitoille.
Tulossa kohtalainen sato
Mika Lehtinen viljelee varhaisperunaa myös kasvihuoneissa. Yleensä kasvihuoneperunaa päästään nostamaan vappuna, mutta tänä vuonna aloitus viivästyi pilvisen maaliskuun vuoksi. Ensimmäiset kasvihuoneperunat saatiin myyntiin äitienpäiväksi.
– Jotkut ovat sitä mieltä, että kasvihuoneperuna ei ole varhaisperuna, mutta kasvihuoneen etu on se, että siellä pystytään hallitsemaan kasvuolosuhteet koko ajan. Jos kevät on kovin sateinen, voi avomaalla kasvavasta varhaisperunasta tulla vetistä, Lehtinen selittää.
Tämän vuoden sadosta Lehtinen ennustaa kohtalaista. Harson alla on tavaraa ja mukulaluku näyttää hyvältä. Tulevien viikkojen sää vaikuttaa sadon määrään. Perunalle paras sää on hyvin tyypillinen suomalainen kesäsää: pilvipoutaa ja päivälämpötila kahdenkymmenen asteen tuntumassa, sateita unohtamatta. Säiden armoilla oleminen vaatii viljelijältä välillä tietynlaista luonteenlujuutta.
– Kun on riittävän monta yötä valvonut ja koetellut sadetta, niin välillä tuntuu, että luottamus on kateissa. Mutta talven aikana kaikki tämä unohtuu, ja kun keväällä pääsee tonkimaan maata, niin ollaan taas intoa täynnä. Niinkin lyhyt aika voi näköjään kullata muistot, Lehtinen naurahtaa.
Viljelijä toivoo arvostusta
Varhaisperunaa on Mika Lehtisen suvussa viljelty jo useamman sukupolven ajan. Kuluva kesä on hänelle 11. vuosi perunanviljelijänä. Tuotetun varhaisperunan määrä vaihtelee vuosittain. Lehtisen mukaan he tuottavat perunaa sen verran, että torimyynti pysyy pystyssä ja jonkin verran pystytään myymään ulkopuolisillekin.
– Aina kiistellään siitä, että mikä perunalajike on paras. Mielestäni ne ovat kaikki hyviä, mutta viljelijän kannalta paras peruna on myyty peruna, Lehtinen nauraa.
Myytäviä perunalajikkeita Lehtisellä kasvaa tällä hetkellä kolmea: Annabellea, Siikliä ja uusinta tulokasta Carreraa. Nopeiten kasvavaa Carreraa on jo myynnissä, Annabellea nostetaan parhaillaan ja Siiklin nostoon Lehtinen arvioi pääsevänsä ennen juhannusta. Perunoita on istutettu kesäkuun alkuun asti, jolloin satoa saadaan tasaisesti koko kesän.
Lehtinen toivoo, että kuluttajien arvostus kotimaista varhaisperunaa ja sen tuotantoa kohtaan säilyy korkealla. Ulkomaisen perunan hintaa vasten taistelu on turhaa.
– Kuluttajahan sen lopulta päättää, mitä lautaselleen haluaa. Jos on kysyntää, niin tullaan jatkossakin tuottamaan, Lehtinen summaa.
Voita ja silliä
Mika Lehtinen itse nauttii varhaisperunat yksinkertaisesti voin ja sillin kera. Kyytipojaksi voi laittaa myös savukalaa. Liiallisia höysteitä hän ei perunan seuraksi kaipaa.
– Perunan mausta pitää osata nauttia, ei siihen saa liian paljon laittaa tykö. Silloin annoshintakin jää aika kohtuulliseksi, Lehtinen vinkkaa.
Ihan joka päivä ei perunanviljelijäkään perunaa syö. Varsinkin kiireinen alkukausi pitää Lehtisen työn touhussa eikä perunoita aina ehditä keittelemään. Viikonloppuisin perunoita pyritään keittämään runsaasti, ja syömättä jääneet päätyvät tulevina päivinä pannun kautta lautaselle. Vaikka peruna maistuu Lehtiselle vuoden ympäri, on varhaisperuna edelleen erityinen herkku.
– Keväällä kun pääsee ensimmäisiä maistamaan, niin vanhat perunat jää sitten varastoon, Lehtinen hymyilee.
Varhaisperuna, kesäperuna vai uusi peruna?
Varhaisperunat ovat ensimmäisiä perunoita, jotka nostetaan alkukesästä. Niiden kuori lähtee irti pestessä helposti pyyhkäisemällä. Varhaisperunalajikkeita ovat muun muassa Annabelle, Siikli, Carrera ja Timo.
Kesäperunat ja uudet perunat kylvetään myöhemmin ja nostetaan keskellä kesää tai kesän loppupuolella. Näissä perunoissa kuori on paksumpi kuin varhaisperunoissa.
Uusiksi perunoiksi kutsutaan myös uuden sadon perunoita, eli niitä joilla kellarit täytetään syksyllä.