Monella kansalaisella on ollut pureskelemista ja sulateltavaa uusissa kansallisissa ravitsemussuosituksissa, jotka kannustavat kasvispainotteiseen syömiseen.
Jälleen kerran on unohdettu, että suositus on eri asia kuin kielto. ”Naudanlihakin on nyt laitettu kiellettyjen listalle”, marmatetaan, vaikka mitään kieltolistaa ei ole olemassakaan.
Ja jos olisikin, niin hyvin harva sitä noudattaisi. Tuskin minäkään. En ainakaan kaikilta osin.
Ehkäpä suositukset on laadittu tiukoiksi vähän samoilla periaatteilla kuin asetetaan nopeusrajoituksia. Turussa esimerkiksi kerrottiin takavuosina ihan avoimesti, että nyt me laitetaan keskustaan tiukennettu 40 km/h rajoitus, että siellä ajettaisiin enimmillään viittäkymppiä eikä kuuttakymppiä.
Ehkä meidän ei välttämättä odotetakaan syövän joka päivä lähes kiloa vihanneksia ja hedelmiä, vaan ajatellaan, että puoli kiloakin olisi jo kohtalaisen hyvä edistysaskel.
Jotkut ovat sitä mieltä, että kun tällaisia ravitsemussuosituksia annetaan, niin kaikki pysyy ennallaan, mutta ”ihmisille tulee vaan syyllinen ja ikävä olo”. Saattaa tullakin, mutta hieman syyllinen olo on elämäntapamuutosten kohdalla usein onnistumisen edellytys.
Sitä paitsi olo kyllä kevenee, kun tuloksia alkaa tulla. Samalla kevenee todennäköisesti koko kroppa.
Ihan aiheellista kritiikkiä on esitetty sen suhteen, että kehotetaan syömään tosi paljon kasviksia, juureksia ynnä muita vege-juttuja, mutta ei kerrota, miten niistä saadaan aikaan sellaista ruokaa, joka varmuudella maistuu.
Muutaman kelpo kasvisruokalajin hallitsee lähes jokainen, mutta jos haluaa laatia esimerkiksi kahden viikon kasvispainotteisen ruokalistan, niin siinä eivät pelkät Pirkka-ohjeet enää riitä.
Enemmän tietoa tarvitaan siitäkin, miten kasvispainotteisella ruokavaliolla varmistetaan riittävä energiansaanti kasvuikäisille lapsille ja nuorille.
Taulukoiden mukaan porkkanat ja kaalit – salaateista ja yrteistä puhumattakaan – eivät sisällä kovinkaan suuria energiamääriä, vaan pikemminkin varsin pieniä. Laadukas oliiviöljy varmaankin auttaa vähän, mutta mikä auttaa paljon?
Sikäli nämä suositukset tulevat oikeaan saumaan, että moni meistä on jo muutamia vuosia sitten saanut hyvän startin lihansyönnin vähentämisessä ja maukkaiden kasviruokien valmistamisessa. Jos joku vinkki on tarpeen antaa, niin tähyäisin vaikkapa Kaukoidän suuntaan.