
PAIMIO
Jan Sundman
Paimion 700-vuotista taivalta eri tapahtumin vuoden aikana esiin tuovan Talot kertovat -työryhmän ja Aikuisten Olohuone ry:n seuraava iso ponnistus on edessä tulevana lauantaina, kun Paimion kansanopistolla on kuultavissa kolmeen osaan jaettu kertomussarja Juntolan kylään ja paimiolaiseen kievariperinteeseen liittyen. Ja kuin pisteeksi i:n päälle, lanseerataan tuossa tilaisuudessa virallisesti myös paimiolaisen Niko Hurskaisen kehittelemä Paimiolaine-olut, jonka ensimmäinen erä pullotettiin Kuninkaantien Panimossa Piikkiössä kuluvalla viikolla.
– Kyse on rajatusta erästä, mutta toki olutta tehdään lisää myöhemminkin tarpeen mukaan. Tässä vaiheessa olut tulee myyntiin Paimion K-Supermarketiin, mutta myös paimiolaisista ravintoloista Poimariin ja Iivariin, kertoo Kuninkaantien panimon omistajaksi vuodenvaiheessa siirtynyt Petri Rehnberg.
Lauantainen historiaosio kansanopistolla starttaa Irmelin Isokosken esittelyllä paimiolaisesta kievariperinteestä ja kievareista. Hänen jälkeensä vuorossa on Tuula Laurin esittelemät muistot Juntolasta sanoin ja kuvin. Väliajalla tarjolla on suurella todennäköisyydellä ensimmäiset yleisömaistiaiset Paimiolaine-olutta, jonka jälkeen kaksituntisen tarinallisen iltapäivän päättää Sauli Immaisin esittely Karl Limnellistä, joka oli Juntolan isäntä ja paimiolainen vaikuttaja 1800-luvun jälkimmäisellä puoliskolla.
Ei ihan perinteinen olut
Kuten Kunnallislehti kertoi jo tammikuun loppupuolella, valikoitui Paimion juhlavuoden olueksi jo vuosia Kuninkaantien Panimon tuotannossa ollut savukauraolut. Sen lisäksi, että olut ei ole maultaan aivan sitä tavallisinta suomalaista valtavirtaa, on sillä myös hieno paikallinen tarina.
Oluen valmistuksessa käytetty kaura on kasvanut paimiolaisen maanviljelijä Jarno Tuomisen pelloilla, jonka jälkeen kaura on saanut savuarominsa ja myllytetty talkkunaksi kuntanaapurissa Salon Kuusjoella.
– Oli se ehkä siinä mielessä vähän yllättäväkin valinta, että savukauraolut ei edusta ihan niitä perinteisimpiä makuja suomalaisessa olutkulttuurissa. Toisaalta taas olut on ihan aito erikoisuus, ja kun siihen liittyy vielä vahva paimiolainen taustatarina, sopii se juhlavuoden olueksi oikein hyvin, Rehnberg tuumii.
Kansanopiston lauantaipäivän tapahtuma on juhlavuoden Talot kertovat -työryhmän järjestämä. Tilaisuus päättyy kello 17, jonka jälkeen Paimiolaine-olut on maisteltavissa sekä Poimarissa että Iivarissa.

Etiketissä sähköistyvän pitäjän arjen sankari
Paimiolaine-oluen turkoosinsävyisessä etiketissä pääroolissa on ikoninen näky sähköisen pitäjän lähihistoriasta: monttööri eli sähköasentaja kiipemässä sähkö- tai puhelinlinjoja kannattelevaan tolppaan tolppakengät jalassaan. Etiketin ulkoasun suunnitellut paimiolainen graafikko Riina Immaisi kertoo, että helmikuisesta suunnittelutyöstä muovautui jopa syväluotaava matka sekä paimiolaiseen, mutta myös oman suvun historiaan.
– Totta kai etiketin suunnittelutyö oli itselleni henkilökohtaisestikin tärkeä. Projektista tuli minulle lopulta aika syväluotaava kokemus ja kohta olin miettimässä jo sukuni miehiä ja heidän ammatteja, Immaisi kertoo.
Hänen isoisänsä oli aikoinaan töissä Paimiossa puhelinlaitoksella, ja hänen tehtävänään oli vetää puhelinlinjoja pitkin sähköistyvän pitäjän tolppia.
– Hän teki töitä korkealla käyttäen tolppakenkiä, kuten vastaavasti sähköasentajat (monttöörit) ovat Paimiossa käyttäneet niitä vetäessään sähkölinjoja. Muistan, että näitä ammattilaisia tolpan nokassa on myös kutsuttu tolppaenkeleiksi ja tämä nimitys sattui sopimaan myös edesmenneeseen isoisääni. Ja tämä kauraolut on vahvuudeltaan vielä sopivasti kolmen tolpan olut, Immaisi tunnelmoi.
Kommentti: Raskaan sarjan Paimiolaine
Paimiolaine on ehkä jo monelle paimiolaiselle entuudestaan tuttu olut, vaikka nyt sen nimi lanseerataankin juhlavuoden kunniaksi uudelleen. Kyse on siis piikkiöläisen Kuninkaantien Panimon jo useana vuotena valmistamasta savukauraoluesta, joka on kieltämättä osuva valinta juhlavuoden olueksi.
Mutta miltä suodattamaton pintahiivaolut sitten maistuu?
Kauraoluen maku on vaikkapa perinteisempään ohramaltaasta valmistettuun lager-olueen verrattuna raikkaampi, joskin suodattamattomuus tekee oitis Paimiolaisesta tavan skandinaavista lageria tuhdimman makuelämyksen. Humaloinnin ansiosta maku on jopa aavistuksen hedelmäinen. Savun aromi erottuu oluesta selvästi nuuhkimalla, mutta suussa savu on enää korkeintaan ohuehko sivujuonne.
Siksi varmasti helposti lähestyttävä olut niillekin, jotka eivät mallasjuomia suuremmin harrasta. Paimiolaista kannattaa ehdottomasti kokeilla!