Kesän rikkain aika

0

Näyttää siltä, että edessä on sään osalta hyvinkin tyypillinen juhannus. Luvassa ei ole helteitä, jos kohta ei isommin sateitakaan. Tietyllä tavalla se on turvallista. Helteet tyypillisesti lisäävät riehakkuutta ja riskinottoa, kun taas maltillisempi lämpö malttaa mieltäkin.

Joku onkin ehtinyt jo pukea sanoiksi sen, että tänä kesänä – ainakin tähän astiset säät huomioiden – on palattu ikäänkuin vanhaan aikaan. Ennen alkukesä oli usein viileähkö ja kosteampi. Siihen perustuvat vanhat sananlaskutkin. Kuten vaikka tämä: ”Jos alkukesä on sateinen, sataa laariin.”

Nyt alkukesä on selvästi suosinut kasvustoja. Viljelykset ovat hyvässä vauhdissa, vaikka toki kylvöajat paikoin taisivat venyä. Luonnossa ja kotipihoilla vehreys on runsasta, ja juhannusruusutkin näyttäisivät kukkivan ajallaan.

Juhannuksen ruokapöytiin on myös tarjolla ensimmäisiä avomaan mansikoita ja perunoita. Täällä maaseudulla oman maan ruoka-aarteet ovat lähellä ja tutumpia, mutta silti niistä on hyvä taas muistuttaa.

Moni kesä- ja tilapuoti avaa myynnin juuri näihin aikoihin ja se myynti on suoraan asiakkaan ja tuottajan välistä. Sen kaupanteon merkitys on suuri. En puhu vain euroista, vaan siitä, että tuottajien tärkeä työ saa näkyvyyttä ja arvoa kuluttajilta.

Satokausi on vasta alkanut, mutta satoa luonnosta ja viljelmiltä riittää monta kuukautta eteenpäin. Metsämarjoja ja puutarhamarjoja näyttäisi olevan tulossa vähintäänkin kohtalaisesti ja myöhemmin metsä tarjoaa myös sienisaalista.

Kun riivin pihalla nokkosia, muistelin, että nokkonen on yksi tämän vuoden luonnontuotteista. Sen lehtiä ja nuoria versoja voi käyttää pitkin kesää ruoanlaitossa ja leivonnassa.

Joten vaikka nokkosten riipimisessä väkisinkin tuli ”palovammoja”, niin se jotenkin kummasti alleviivaa sitä, millainen voimanpesä luonto ylipäätään meille onkaan. Se hoitaa meitä niin sisäisesti kuin ulkoisesti, ja alkamassa ovat siksi Suomen luonnon parhaat ajat.

Siinä peratessani muistelin muuten sitä Marttaliiton tiedotetta ja toimituksessa tarkistin: lampaankääpä on toinen vuoden luonnontuote. En ole ennen kokeillut, mutta ehkä tulevana syksynä!

Hyvää juhannusta!