
PAIMIO
Kasvisruokavalio johti nälkäisen näpyttäjän toimituksen naapurissa sijaitsevalle grillille. Ymmärsimme, ettemme ole vielä kirjoittaneet kolmesta levikkialueen legendaarisesta grillistä, joilla on kaikilla ikää yli 30 vuotta. Tässä tulee Kunnallislehden suuri grillireportaasi, joka saa pyyhkimään rasvaa huulilta. Suoritimme tutkivaa journalismia Paimiossa, Sauvossa ja Kaarinassa. Aloitetaan matka paimiolaisesta legendasta.

Heimon grilli lymyilee Vistalla kaikkien tietämänä aarteena
Vain ei-paimiolainen katsoo reitin Heimon grilliin Google Mapsista. Heimon grilli on käsite, jossa saa keskellä hiljaista arkipäivääkin jonottaa. Drive-in-kaistalle lipuu vuoron perään kaksi autoa sisällä lounastajien lipoessa suupieliään. Ehdimme poistaa vain suojan linssistä, kun nuori mies saapuu tilaamaan aterian.
– Kyllä mä suosittelen pihvilautasta, tai tuhdimpaan nälkään grillilautasta, hän toteaa.
Tänne grillille tullaan syömään, ei poseeraamaan lehtikuviin. Seuraava asiakas tilaa makkaraperunat viihtyen yhtä anonyymina. Hän arvelee, että ikää Heimon grillillä on ainakin 30 vuotta. Se on sijainnut paikallaan niin kauan, kuin mies on asunut Paimiossa.

Grillissä hääräävä Wilhelmiina ei ehdi jutella mukavia, kun tilaukset seuraavat toisiaan.
– Tämä mitä nyt on, on aika rauhallista, hän huikkaa tiskin takaa.
Reilun vuoden tirisevää pihviä kääntänyt Wilhelmiina arvelee, ettei Heimon grillillä juuri tarvita erillistä markkinointia.
– Musta tuntuu, että porukka vaan tietää tämän.

Heimon kioski näyttää miltei siltä, kuin astuisi Aki Kaurismäen elokuvaan. Nykymaailmasta henkii kyltti italialaisesta jäätelöstä ja sorbetista. Niitäkin Wilhelmiinan mukaan menee erityisesti työpaikoille haettuna.
– Suosituin tilaus on varmaan kerroshamppari ja makkaraperunat. Toi smahs-hamppari on mun lemppari, Wilhelmiina kertoo.

Sehän on ilman muuta vielä testattava pienehkön alkupalan, hampurilaissämpylään taiteillun hodarin jälkeen. Pihvilautanenkin houkuttaisi, mutta mennään nyt pienemmällä vaihtoehdolla. Ryhtyessä tuumasta toimeen Wilhelmiina kertoo, että itse syö vain silloin tällöin grilliruokaa.
– Välillä syön jotain kananmunia, hän hymyilee.

Sen verran kova rasvan käry tarttuu vaatteisiin, että trendikäs smash-hampurilainen marinoidulla punasipulilla ja cheddarilla maistuu ulkoterassilla. Smash on yhtä aikaa raikas ja tuhti, kuten Heimon grillin tarjonta. Myös salaattia löytyy halukkaille. Tästä on mukava vyöryä takaisin töihin.