
PAIMIO, SAUVO, KAARINA
Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varhan päätti keskittää ruokapalvelunsa ja luopua lämpimän ruoan jakelusta vammaisten ja ikääntyneiden asumisyksiköissä syyskuun loppuun mennessä. Jatkossa ruoka toimitetaan yksiköihin kylmänä kaksi kertaa viikossa, kun aiemmin ruoka on kuljetettu lämpimänä jopa seitsemän kertaa viikossa. Taustalla ovat Varhan säästötoimet.
Muutos koskee lähes kaikkia Varhan asumispalveluyksiköitä. Paimiossa tämä tarkoittaa Naskarlan ja Koskelan kehitysvammaisten asumisyksikköjä, Sauvossa Sauvon palvelukeskusta sekä Sauvon kehitysvammaisten asumisyksikköä ja Kaarinassa seitsemää eri ikääntyneiden asumisyksikköä ja kolmea vammaisten asumisyksikköä.
Muutoksen myötä osa Varhan ruokapalvelun tuottajan Kaarean valmistuskeittiöistä muuttuu palvelukeittiöiksi, joissa ruokaa ei enää valmisteta, vaan sinne saapunut ruoka lämmitetään ja laitetaan esille. Kaikissa yksiköissä muutos ei ole suuri, sanoo Varhan tukipalvelujohtaja Janne Saarinen.
– Kaarinakodissa jatkaa Kaarean valmistuskeittiö. Sauvon palvelukeskuksen valmistuskeittiö muuttuu palvelukeittiöksi, eli jatkossa ruoka lämmitetään keittiössä valmistuksen sijaan, Saarinen selittää.
Muissa yksiköissä, joissa ei ole valmistus- tai palvelukeittiötä, on tarvittaessa hankittu lisää uuneja ja jääkaappeja, jotta kaikki toimitettava ruoka saadaan mahtumaan, Saarinen kertoo.
”Hoitajamitoituksen säilyttämiseen pyritään jatkossakin.”
Ruokahuoltoon rekrytty väkeä
Ruokapalveluiden muutos on herättänyt kritiikkiä varsinkin asumisyksiköiden henkilökunnan keskuudessa. Tehyn alaosasto 227:n hallitus, pääluottamusedustajat ja työsuojeluvaltuutetut lähestyivät Kunnallislehteä asiasta kirjelmän muodossa. He nostavat siinä esiin huolen muun muassa potilasturvallisuuden vaarantumisessa, jos hoitajat joutuvat työnsä ohella huolehtimaan myös ruoan lämmittämisestä ja jakelusta.
Kuka ruoan siis yksiköissä lämmittää ja käsittelee, Janne Saarinen?
– Tämä riippuu yksiköistä. Asumisyksikössä voi olla käytössä Kaarean ylläpitämä palvelukeittiö, jolloin Kaarean henkilökunta lämmittää ruoan. Toinen vaihtoehto on, että Varhan henkilökunta lämmittää ateriat. Työ on vastuutettu kohde kohteelta. Olemme rekrytoineet muutoksen yhteydessä lisää tukipalveluhenkilöstöä muun muassa Kaarinan Visiittiin ja Värttinään, Piikkiökotiin ja Sauvon palvelukeskukseen. Rekrytoiduilta tulee jäämään ruokahuollon tehtävien lisäksi aikaa keventää hoitajien nykyisiä välillisiä muita tehtäviä, Saarinen sanoo.
Saarinen ei osaa vielä sanoa, onko jossain yksikössä tilanne, jossa hoitajien ruoan lämmittämiseen kuluva työaika llisääntyy. Hän ymmärtää huolen siitä, että hoitotyöhön jää vähemmän aikaa, jos ruokahuolto siirtyy hoitajien vastuulle.
– Se ei ole Varhan tavoite. Tätä varten on rekrytty avuksi juuri monipalvelutyöntekijöitä ja muita tukipalvelutyöntekijöitä, jotka pystyvät tekemään keittiöissä tehtävää lämmitystyötä. Hoitajamitoituksen säilyttämiseen pyritään jatkossakin, hän sanoo.
Saarinen kertoo, että asiasta on käyty kevään aikana useita keskusteluja työpaikkojen yhteistoimintaryhmissä. Itse lämmitystyö ei hänen mukaansa vaadi pitkää perehdytystä, eikä henkilökunnan tarvitse valmistaa ruokaa paikan päällä.
– Kaikki ruoka tulee valmiina. Se vaatii lämmityksen, pakkausten avaamisen ja ruoan esillelaiton. Tämä ei esimerkiksi vaadi hygieniapassia henkilökunnalta, Saarinen selventää.

Ruoan laatu ei kärsi
Kritiikkiä on esitetty myös siitä, että ruoan laatu heikkenee, kun sitä ei valmisteta enää joka päivä. Tähän Saarinen ei yhdy.
– Ruoan laatu on ollut muutoksen keskeisin ajuri. Entiset 40 valmistuskeittiötä ovat kaikki olleet vajaakäytöllä ja erilaisia niin tiloiltaan kuin kalustoltaan. Jos näistä kaikkia olisi ylläpidetty valmistuskeittiöinä, olisi vaadittu merkittäviä investointeja. Kun valmistustuotantoa keskitetään, vältytään investoinneilta ja saadaan kustannussäästöjä, Saarinen sanoo.
Hän korostaa, että ruoan kuljettaminen kylmänä lisää ruokaturvallisuutta. Lämpimän ruoan kuljettaminen pitkiä matkoja on vaikeampaa kuin kylmän, sillä ruoan lämpötilan täytyy pitää vähintään 60 asteessa, jotta bakteerit eivät ala lisääntyä. Kylmäketjun hallinta on Saarisen mukaan tätä helpompaa.
– Kun ruokaa ei kuljeteta joka päivä, myöskään asiakkaan ruokailuajankohta ei ole sidoksissa kuljetuksiin. Eli myöhästymiset ja viivästykset eivät enää näy asukkaalla, Saarinen muistuttaa.
Kylmäkuljetukset eivät ole uusi asia Varhan alueella. Saarinen kertoo, että suuri osa viikonlopun ruoista on valmistettu aiemminkin perjantaina, ja niitä on yksiköissä lämmitetty viikonlopun aikana. Muutoksen myötä tämä toiminta laajenee koskemaan muitakin viikonpäiviä.