”Ruokailu on sosiaalinen tapahtuma” – Senioriköökki kokoaa ikäihmisiä ruokailemaan yhdessä

0
Irmelin Isokosken mukaan yhdessä ruokaileminen on tärkeää kaikenikäisille.

– Ruoka maistuu paremmalta, kun syö ystävän kanssa yhdessä, toteaa Irmelin Isokoski .

Hän on ottanut asiakseen edesauttaa seniori-ikäisten sosiaalista ruokailua. Hänen mielestään siihen pitäisi kiinnittää paljon enemmän huomiota yhteiskunnassamme, sen sijaan, että aina iäkkäiden ravinnosta puhuessa keskityttäisiin pelkästään ruuan ravintosisältöihin.

Isokoski jäi itse leskeksi 6,5 vuotta sitten ja hän huomasi, ettei yksin ruokaileminen tuntunut mielekkäältä. Ruokaa ei huvittanut laittaa pelkästään itselleen, eikä ruokailutilanteesta nauttinut samalla tavalla kun ei ollut juttukaveria.

– Miksei ei siis voisi järjestää hetkiä ruokailla yhdessä muiden kanssa, hän pohtii.

Tästä ideasta kehittyi ensin Keskiviikkoköökki eli senioreiden ruuanlaittoryhmä, joka otettiin Paimion opiston kurssivalikoimaan Isokosken aloitteesta. Ryhmä on nyt pyörinyt opistolla parin vuoden ajan.

– Siellä ei tarkkailla lautasmallia, vaan tarkoitus on kokkailla ja ruokailla rennosti yhdessä, Isokoski sanoo.

Senioriköökki starttaa torstaina


Nyt Isokoski on päättänyt jatkaa yhdessä syömisen ideaa Keskiviikkoköökistä eteenpäin. Alkamassa on Senioriköökki-projekti, jonka lähtölaukaus järjestetään Paimion parantolan ravintola Toivossa ensi viikon torstaina. Paikan päälle tulee Ylen Strömsö-ohjelmastakin tuttu kokki Michael Björklund , joka valmistaa lounaan osallistujille, minkä jälkeen hän pitää ruokaan liittyvän luennon. Kaikille osallistujille jaetaan myös Björklundin toteuttama reseptivihkonen.

Myöhemmin iltapäivällä, kello 17 järjestetään vielä Vistan koulukeskuksen keittiössä Björklundin vetämänä pieni kokkauskurssi.

Tapahtuman suosio yllätti Isokosken positiivisesti ja paikan päälle on ilmoittautunut 90 ihmistä.

– Pääasiassa paikalle tulee ihmisiä Paimiosta ja Sauvosta. Minun oli tarkoitus ilmoittaa tapahtumasta esimerkiksi muiden paikkakuntien eläkejärjestöihin, mutta paikat tulivat täyteen jo ennen sitä.

Tapahtuman järjestää Aikuisten Olohuone ja sitä rahoittaa Lounais-Suomen Osuuspankki.

Yhteislounaita suunnitteilla


Aikuisten Olohuone on alun perin kerhona aloittanut ryhmä, joka nykyisin on yhdistys. Se järjestää toimintaa senioreille ja kokoontuu kerran viikossa Iskun talolle eri teemojen merkeissä. Facebookissa ryhmään kuuluu melkein 300 ihmistä. Isokoski on yhdistyksen puheenjohtaja.

– Ajatuksena on, että järjestetään kaikkea iloista tekemistä ja taustalla on myös elinikäisen oppimisen ajatus. Liian usein senioreille suunnattu ohjelma on kamalan vakavaa ja en pidä siitä, että meistä puhutaan vanhuksina. Itse olen ainakin ihan sama ihminen kuin nuorempana, Isokoski toteaa.

Senioriköökki-projekti on jatkumassa kevään mittaan ja suunnitteilla on yhteislounastilaisuuksia.

– Tarkoitus on, että saisimme paikallisia ruokapaikkoja yhteistyöhön mukaan ja voisimme aina porukalla tietyin väliajoin käydä lounaalla yhdessä, Isokoski kertoo.

Senioriköökki-projektin tarkoituksena on saattaa ikäihmisiä ruokailemaan yhdessä. Projekti on saanut suojelijoiksi kaksi tunnettua suomalaista: Sirkka-Liisa Kivelän ja Michael Björklundin.

Kivelä on Turun yliopiston yleislääketieteen emeritaprofessori ja Helsingin yliopiston geriatrisen lääkehoidon dosentti. Hän on toiminut lääkintöhallituksen, sosiaalihallituksen, sosiaali- ja terveysministeriön, opetusministeriön sekä Eduskunnan asiantuntijana vanhustenhoidon ja gerontologian alueilla, ja toiminut myös WHO:n ja EU:n asiantuntijana.

– Soitin hänelle ja kerroin asiasta. Hän oli kiireinen ja lupasi puhua hetken, mutta lopulta innostui asiasta niin, että puhuimme 20 minuuttia ja hän lupasi lähteä asian suojelijaksi, Irmelin Isokoski iloitsee.

Michael Björklund on puolestaan Strömsö-ohjelmastakin tunnettu ahvenanmaalainen kokki. Hänet on valittu sekä Suomen että Ruotsin Vuoden kokiksi ja hän on sijoittunut viidenneksi kokeille suunnatussa Bocuse d’Or -maailmanmestaruuskilpailuissa.